Torstai 23.5.2019

USA äänestää Trumpin politiikasta – Näihin osavaltioihin katseet kiinnittyvät senaattorikisassa

Luotu: 
6.11.2018 19:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Äänestäjiä Texasin Houstonissa tänään.
|

Yhdysvaltain välivaalien äänestyskopit alkavat mennä kiinni tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 01 Suomen aikaa. Viimeiset tulokset tulevat Alaskasta noin kahdeksalta aamulla. Demokraatit pyrkivät voittamaan välivaaleissa takaisin vuonna 2016 menetettyjä osavaltioita.

Ensimmäisenä kiinni menevät Indianan sekä Kentuckyn osavaltiot. Näistä varsinkin Indiana on politiikan voimasuhteiden kannalta mielenkiintoinen.

Demokraattien täytyy voittaa West Virginiassa, North Dakotassa, Missourissa, Indianassa, Floridassa, Nevadassa, Arizonassa ja ehkä Texasissa, jotta se voisi saada hallintaansa Yhdysvaltain senaatin.

Kyseessä ei ole helppo tehtävä, koska kymmenen demokraattia on nyt ehdolla niissä osavaltioissa, joissa Donald Trump voitti vuonna 2016.

Indiana: Joe Donnelly vs. Mike Braun

Kyseessä on Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen kotiosavaltio, jossa presidentti Donald Trump sai 56 prosenttia annetuista äänistä vuonna 2016. Presidentti Trumpilla on osavaltiossa tällä hetkellä noin 50 prosentin hyväksymisprosentti.

Joe Donnelly on nykyinen demokraattisenaattori, joka työskentelee noin 40 prosentin hyväksymisprosentin kanssa. Kampanjansa aikana hän ei ole tuonut esille demokraattipuoluetta, vaan pyrkinyt olemaan vaihtoehto molemmille äänestäjille. Donnelly on muun muassa kosiskellut republikaaneja aborttivastaisuudellaan.

Republikaaniehdokas Mike Braun puolestaan kävi erittäin värikkään esivaalikamppailun republikaanien parissa. Pitkän uran elinkeinoelämässä tehnyt Braun on haastanut Donnellya kysymyksillä verouudistuksista, joita Donnelly on senaattorina ollessaan vastustanut.

Toistaiseksi Donnelly on ollut mielipidetiedusteluissa muutaman prosentin johdossa, mutta Indiana kääntyi republikaaneille loppusuoralla myös 2016.

Nevada: Dean Heller vs. Jacky Rosen

Ainoa osavaltio, jossa istuva republikaanisenaattori asettuu ehdolle ja jossa Hillary Clinton voitti vuonna 2016. Republikaanien Dean Heller on uudelleen ehdolla perinteisessä vaa'ankieliosavaltiossa.

Demokraattien ehdokas Jacky Rosen on nostanut terveydenhuoltoa suurimmaksi kysymykseksi Nevadan vaaleissa. Nevadassa on aktiivinen latinoväestö, joka tulee todennäköisesti antamaan paljon ääniä myös näissä vaaleissa demokraattien hyväksi.

Hellerin hyväksymisprosentti on keikkunut noin 37 prosentissa, kun Trumpin hyväksymisprosentti on Nevadassa 44 prosenttia.

Mielipidemittausten mukaan kyseessä on täysin 50-50 -osavaltio, joka voi mennä kummalle ehdokkaalle tahansa.

Texas: Cruz vs. O'Rourke

Vaalien mediaseksikkäimpiä osavaltioita. Demokraattien Beto O'Rourke on saanut taakseen ennen näkemättömän määrän yksityistä rahaa, kun demokraattiyhteisöt ovat rynnänneet uuden kultapoikansa luokse.

Ennakkoon asetelma oli selkeä, kun republikaanit ovat voittaneet Texasissa käydyt vaalit vuosikymmeniä putkeen. O'Rourke on kuitenkin onnistunut saamaan keskustalaisella politiikallaan massoja liikkeelle. Varsinkin Texasin liberaalein kaupunki Austin on linnoittautunut O'Rourken taakse.

Istuva senaattori Ted Cruz oli lähellä olla republikaanien presidenttiehdokas viime vaaleissa. Nykyisessä työssään hänellä on 49 prosentin hyväksymisprosentti ja onkin todennäköistä, että Cruz jatkaa senaattorina O'Rourken suosiosta huolimatta. Trumpilla on Texasissa yli 50 prosentin hyväksymisprosentti.

Peli ei ole kuitenkaan aivan siloteltu, vaikka mielipidemittausten mukaan Cruzilla onkin tukeva kuuden prosentin johto. Monet analyytikot antavat Texasille myös täysin 50-50 -mahdollisuuden, koska O'Rourken loppukiri on ollut erittäin vahvaa. Mikäli demokraatit uneksivat vielä "sinisestä aallosta", Texasin voittaminen olisi sen ensimmäisiä värähdyksiä.

West Virginia: Manchin vs. Morrissey

Osavaltio on Trumpin vaalivoiton keskeisiä alueita, kun Trump voitti West Virginiassa peräti 68 prosenttia äänistä. Tämä on Trumpin äänestäjien maaperää. Siksi onkin ehkä yllättävää, että West Virginiassa on demokraattisenaattori.

Hän on tosin varmaan senaatin konservatiivisin demokraattisenaattori Joe Manchin, joka muun muassa tuki Brett Kavanaughia korkeimaan oikeuteen.

Vastustajana Manchinilla on republikaanien Patrick Morrissey, joka on kärsinyt sukunsa suhteista Yhdysvaltoja runtelevaan opiaattikriisiin. Morrisseyn suvulla on yrityksiä, jotka ovat hyötyneet kriisistä.

Manchin on ennakkoon lähes varma voittaja, kun demokraattien istuva senaattori on kerännyt yli 10 prosentin johdon gallupeissa. Toisaalta West Virginia on erittäin Trump-myönteinen osavaltio, jossa kaikki on lopulta mahdollista, kuten vuosi 2016 osoitti.

Tämä on kuitenkin alue, joka demokraattien täytyy voittaa edes unelmoidakseen senaatin hallitsemisesta.

LUE MYÖS: 

”Donald Trump on tehnyt kaiken mitä lupasi” – Suomalaisasiantuntija: 90% kannattajista tyytyväisiä

”Donald Trumpin puheessa näkyi karkeasti se, mikä USA:n politiikassa on vialla” – Tutkija-poliitikko kävi paikan päällä kiihkeässä vaalitilaisuudessa

Analyysi: USA:ssa järjestetään ”kansanäänestys” – Totuus Donald Trumpista paljastuu

USA:n välivaaleissa äänestää Tero Kuittinen – ”Connecticutissa ei uskalleta puhua Trumpista”

Jaa artikkeli: