Sunnuntai 26.5.2019

Suomalaisprofessori USA:ssa: Demokraattien ja ”valkoisten republikaanien” jako syvenee – Naiset ovat vaalien voittaja

Luotu: 
7.11.2018 08:00
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    USA:n välivaalit ovat "naisten voitto", sanoo moni asiantuntija viitaten demokraattinaisten menestykseen. Kuvassa kannattajat juhlivat.
|

Republikaanit ovat yhä tiukemmin valkoisen miehen puolue, kun demokraattien ryhmä edustajainhuoneessa on entistäkin moninaisempi.

Claytonin yliopistossa Yhdysvaltain historian professorina työskentelevä Marko Maunula sanoo, että välivaalien tulos oli se, mitä etukäteen povattiin.

"Molemmat puolueet voivat olla jollain tavalla tyytyväisiä tilanteeseen. Republikaanit tosin voittivat korkean profiilin kilpailut kuten Floridan ja Texasin senaattorien paikat. Ne olivat demokraateille kovia iskuja."

Maunula muistuttaa, että naiset hankkivat demokraateille monta paikkaa republikaaneilta edustajainhuoneessa.

”Naiset voittivat edustajainhuoneen demokraateille. Tämä on vähän kärjistettyä, mutta naisehdokkaat pärjäsivät hyvin osavaltioissa, jotka siirtyivät republikaaneilta demokraateille.”

Washingtonin Capital Hillille muuttaa demokraattien mukana myös entistä monimuotoisempi ryhmä, kun edustajainhuoneistoon valittiin muun muassa ensimmäinen naispuolinen muslimi sekä Amerikan alkuperäisasukkaita.

"Demokraattien puolue on entistäkin kirjavampi. Se kontrasti valkoisten republikaanien puolueeseen on entistäkin selkeämpi."

Myös Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo Aamulehdelle, että välivaalit näyttävät naisten voitolta: yli 100 naista valitaan näillä näkymin Yhdysvaltain kongressiin ja edustajainhuoneeseen. Lukema on ennätyksellinen. Naiset voittivat paikkoja nimenomaan demokraateille.

Jako maaseutuun ja kaupunkeihin

Yleensä Yhdysvaltain vaaleja analysoidaan osavaltiokohtaisesti, mutta Marko Maunulan mukaan tämän vuoden välivaalit osoittivat entistäkin suuremman jaon maaseudun ja kaupunkien välillä.

"Ero tuli selville aikaisempaa enemmän. Kun osavaltiokartan rikkoo piirikuntatasolle, niin esimerkiksi Georgian kaltaisessa punaisessa osavaltiossa kaupungit ovat sinisiä ja kaupunkien keskustat kirkkaansinisiä."

"Kaupunki vastaan maaseutu on politiikassa vanha asetelma, mutta näiden vaalien perusteella se olisi vahvistumassa."

Yhdysvaltain politiikan vaalikausi ei päättynyt tiistain välivaaleihin, vaan vuoden 2020 presidentinvaaleja aletaan käydä todennäköisesti jo torstaina. Istuva presidentti Donald Trump on todennäköisesti republikaanien ehdokas, mutta Maunula sanoo, että monet demokraatit ovat jo aloittaneet hiljaisen kampanjansa hankkimalla muun muassa vapaaehtoisia työntekijöitä.

Eräs kiinnostava nimi vuonna 2020 on demokraattien Beto O'Rourke, joka koki niukan tappion Ted Cruzille senaattorikilpailussa Texasissa.

"Hän hävisi, mutta on karismaattinen ja hyvä innostamaan nuoria. On mielenkiintoista nähdä, tekikö niukka tappio O'Rourkesta demokraattien tulevaisuuden lupauksen vai ei."

Lue myös:

USA:n vaalit: Demokraatit ottavat edustajainhuoneen – republikaaneillekin menestystä

”Donald Trump on tehnyt kaiken mitä lupasi” – Suomalaisasiantuntija: 90% kannattajista tyytyväisiä

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli: