Sunnuntai 26.5.2019

”Trump joutuu keskittymään ulkopolitiikkaan” – USA:n vaaleista Suomelle ”huono lopputulema”

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin sisäpoliittinen valta kutistuu merkittävästi, kun demokraatit voittivat kongressin edustajainhuoneen enemmistön itselleen.
|

Yhdysvaltain välivaalit tulevat näkymään pitkällä aikavälillä etenkin ulkopolitiikassa.

Yhdysvaltain välivaalien tulos oli odotettu, vaikka demokraateille tulos olikin ehkä hivenen odotettua huonompi, sanoo Valtteri Ahti, Danske Bankin päästrategi.

Tämän hetkisen tilanteen mukaan näyttäisi siltä, että demokraatit ottavat voiton kongressin alemmassa kamarissa, edustajainhuoneessa, kun taas republikaanit säilyttävät enemmistönsä kongressin ylemmässä kamarissa eli senaatissa.

Tulos olisi kuitenkin pieni tappio presidentti Donald Trumpille, sillä aiemmin republikaaneilla on ollut täysi valta kongressissa. Tosin republikaanit näyttävät tulosennusteiden mukaan jopa vahvistavan otetaan senaatista.

Välivaalien tulos tulee Ahdin mukaan näkymään kahdella tavalla. Ensimmäinen, ja Ahdin mukaan oleellisempi, asia on se, että Yhdysvaltain edustajainhuone määrittää maan sisäpolitiikan ja senaatti ulkopolitiikan.

Näin ollen demokraatit pääsisivät hallitsemaan Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa ja republikaanit ulkopolitiikkaa.

”Tästä voi päätellä, että käytännössä Trump joutuu keskittymään ulkopolitiikkaan. Sisäpoliittiset ajatukset, joita hänellä on ollut, eivät tule enää edistymään, sillä ne edellyttävät, että demokraattien kanssa saadaan sopimus, ja se olisi hyvin haastavaa”, Ahti sanoo.

Lue myös: Arvio: Nyt jumahtaa Donald Trumpin vallankäyttö – ”Palataan umpikujaan, johon Hillary Clinton olisi vienyt”

Esimerkkinä Ahti nostaa esiin Trumpin tarjoamat verohuojennukset, jotka ovat yhä voimassa, mutta väliaikaisia.

”Nyt voidaan kuopata ajatus, että niistä tulisi pysyviä, mikä oli republikaanien tavoite.”

Ulkopoliittisesti tilanne tulee Ahdin mukaan jatkumaan melko samanlaisena kuin nyt, sillä Trump joutuu keskittymään enemmän ulkopolitiikkaan. Yhdysvaltain välivaalit heijastuvat myös Suomeen asti.

”Tämä on meille huono lopputulema, koska jos miettii Suomen roolia, joka on pieni avotalous, jonka bkt:sta yli 40 prosenttia tulee kaupasta, niin Suomi tarvitsee sellaisen maailmanjärjestyksen, joka on mahdollisimman vapaa, ennakoitava ja joka ei perustu voimapolitiikkaan.”

”Tämä maailma meillä oli ennen Trumpia.”

Lue laajempi Valtteri Ahdin haastattelu Talouselämästä.

LUE MYÖS:

”Huomenna Amerikassa on uusi päivä” – ”Yksipuoluevalta loppuu Yhdysvalloissa”

Suomalaisprofessori: Demokraattien ja ”valkoisten republikaanien” jako syvenee – Naiset ovat vaalien voittaja

USA:n vaalit: Demokraatit ottavat edustajainhuoneen – republikaaneillekin menestystä

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Anteeksi nyt, mutta kyllä tämä Itä-Euroopan maiden hallintojen kaataminen Ukrainassa ja sotilallisien kriisien rakentelu geopilittisista syistä Georgiassa ja Ukrainassa tehtiin OBAMAN aikana, ei Trumpin. Hillary on ajanut Syyrian ja Libyan tuhoamista 2001 alkaen ja ne tuhottiin OBAMAN aikana, kertoo USA:

https://foia.state.gov/Search/results.aspx?searchText=C05794498+&beginDa...

UNCLASSIFIED U.S. Department of State Case No. F-2014-20439 Doc No. C05794498 Date: 11/30/2015

The best way to help Israel deal with Iran's growing nuclear capability is to help the people of Syria overthrow the regime of Bashar Assad.

Pakolaiskriisi synjtyi Libya ja Syyria tuhoamalla. Talouspakotteet ja taloussota olivat OBAMAN hallinnon aloittamia, vaikka niistä tietekin kuten kaikesta vaaleja myöten demarit ovat syyttäneet Venäjää, joka on tämän kertainen Irak/Libya/Syyria/Serbia.

Se on totta että Trumpin hallinto on lisännyt pakotteita, erityisesti siksi että DEMARIT ovat painostaneet tähän, väittämällä että Trump on Venäjä kätyri jos ei lisää pakotteita.

Se on toki totta että Trumpin päätös repiä Iran -sopimus oli typerä, kuten myös taloussodan aloittaminen Euroopan kanssa, mutta sellaisen kuvan antaminen että kaikki mikä nyt tulee meille pahasti turpiin taloudessa johtuisi Trumpista on väärä.

Lisäksi on turha itkeä kun Euvostoliitto on itse omaa hölmöyttään lähtenyt Obaman kelkkaan pakotteissa ja vielä tyhmempää on ollut tehdä maastamme USA:n sotilasalue ja ampumarata, joka tuhoutuu kun USA vihdoin saa sotansa Venäjän kanssa aikaan. Näin vaikka olisimme voineet olla samalla linjalla kuin Itävalta.

Kun on tyhmät päättäjät Suomen ja EU:n tasolla niin tässä on lopputulos. Me suomalaiset olemme häviäjiä taloudellisesti ja sotilaallisesti.

#vaalit2019?