Sunnuntai 26.5.2019

Trumpin uusi liike kuohuttaa USA:ta – Ottiko presidentti Venäjä-tutkinnan ”haltuunsa”?

Luotu: 
8.11.2018 08:31
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Presidentti Trump ja eroamaan joutunut oikeusministeri Jeff Sessions vaimoineen arkistokuvassa.
|

Presidentti Donald Trump on ravistellut Yhdysvaltoja ja aiheuttanut kuohuntaa kongressissa välittömästi välivaalien jälkeen pakottamalla oikeusministeri Jeff Sessionsin eroamaan tehtävästään keskiviikkoiltana.

Presidentti on määrännyt Sessionsin sijaiseksi ministeriön kansliapäällikkö Matthew Whitakerin, jonka aiemmat linjaukset herättävät kysymyksiä. Whitaker on toistuvasti kritisoinut presidentti Trumpiin liittyvää Robert Muellerin Venäjä-tutkintaa ja kutsunut sitä jopa noitavainoksi, kertoo muun muassa Politico-sivusto.

Tiistain vaaleissa edustajainhuoneen haltuunsa saaneet demokraatit varoittavatkin nyt, että Muellerin tutkinta ja sen riippumattomuus voivat nyt olla vaarassa. Demokraatit vaativat Whitakeria jättäytymään syrjään Venäjä-tutkinnasta.

”Ottaen huomioon hänen aiemmat kommenttinsa rahoituksen poisvetämisestä ja Muellerin tutkinnan rajoittamisesta, Whitakerin tulisi jäävätä itsensä Venäjä-tutkinnan valvomisesta viransijaisuutensa ajaksi”, vaatii senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer.

Senaattori Mark Warner sanoo suoraan, että Trumpin oma intressi Whitakerin nimityksessä on ilmeinen. Myös CNN-kanavan analyysissa katsotaan, että Trump otti uudella vedollaan tutkinnan ”haltuunsa”.

Oikeusministeri Sessions oli jäävännyt itsensä Venäjä-tutkinnan valvonnasta.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Älyllisesti masentavaa että Demokraattien ja suomalaisen lehdistön sielunelämä perustuu valheelle.

Muellerin tutkinta koskien Trumpin väitettyjä Venäjä-yhteyksiä alkoi lähes kaksi vuotta (!!!) sitten toukokuussa 2017 (Comey aloitti jo tätä aiemmin). Kaksi vuotta!!!

Ja nyt ollaan yhä samassa tilanteessa kuin vuoden 2017 alussa: Trumpin osalta ei mitään tuloksia. Ei mitään.

Olennainen kysymys valehtelijalle on aina sama: jatkaako valhetta vai luopua siitä?

Eli kuinka monta vuotta (tai vuosikymmentä) tuloksettomia valheellisia tutkimuksia voidaan ja pitää vielä jatkaa? Mikä on USA:n demokraattien, mikä on suomalaisen vasemmistolehdistön mielipide: kuinka kauan vielä?

Joo, se on nyt

Petri Hämäläinen

Olli-Pauli -

mites jos Suomen sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä Rytiä ei olisi syytetty mistään, mutta sen sijaan 30 muuta syytettyä olisi haastettu oikeuten kaikesta muusta kuin sotarikoksista, niin olisiko se oikeudenkäynnille ansioksi vai rasitteeksi?

Eikö se että tuomiota tippuu, jotka eivät liity Trumpiin tai Venäjän väitettyyn vaalivaikuttamiseen mitenkään, ole oikeustajun vastaista? Eikö se ole selvä indikaatio medialukutaidottomien kansalaisten tahallisesta harhauttamisesta, poliittisesta ajojahdista?

Ilkka Paananen

Ei savua ilman tulta. Eilen savua suitsusi Herra Presidentin korvista. Kovasti herkkähipiäinen ja huonohermoinen on tämä veijari. Kunhan ei olisi sekaantunut johonkin vähintäänkin moraalisesti arveluttavaan kun on noin herkillä ja hermp pinnassa. Ei jatkoon.

Markku Lehto

Onko tässä Trumpin näkemys länsimaisen demokratian eräästä kulmakivestä: vallan kolmijaosta ?
ks. esimerkiksi : Wikipedia Vallan kolmijako-oppi,
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vallan_kolmijako-oppi

Että presidentti keskeyttää valtakunnan turvallisuuden kannalta kriittisen tutkinnan , jonka kohteena on ulkomaan , Venäjän, vaikutusyritykset presidentin vaaleihin ?

Ongelma taitaakin Trumpilla olla paitsi tutkimuksen keskeyttäminen, myös se, että miten salata Muellerin tutkimuksen jo tähän saakka syntyneet tulokset. Oikeusministerin sijaiseksi nimitetty Matthew Whitaker voi halutessaan jarruttaa Muellerin tutkumuskomitean työskentelyä eväämällä tältä esimerkiksi rahoituksen ja myös olla julkaisematta Muellerin komitean tutkimustuloksia.

Se mitä Whitaker ei voisi tehdä on sulkea niiden tutkimukseen osallistuneiden lukuisten Muellerin käyttämien tutkijoiden suita.

Kyllähän tämä Trumpin yritys pysäyttää Muellerin tutkimuskomitean työskentely on selkeä merkki siitä, että hänellä ei ole puhtaat jauhot pussissa ja että hän paniikin omaisesti alkaa tuntea pallinsta alkavan heilua allaan. Jos näin ei olisi, miksi hän antaisi demokraateille poliittisen aseen käyttää itseään vastaan ? Saas nähdä vieläkö republikaanien rivit pysyvät kasassa Trumpin takana ?

Nyt Rapakon takana nukutaan, mutta eiköhän illalla meidän aikaan siellä puolella ala kuhina käymään. Siihenhän sitten myös USA:n presidentin aikakin menee, kun muuta tähdellisenpää tekemistä hänellä ei ilmeisesti ole.

Sakari Ylinen

Jos Muellerin tutkimuskomitea olisi loytanyt jotakin Trumpin vastaista, se olisi jo kauan sitten vuodettu uutisiin. Ainoa Venajan kanssa sekoillut USAn poliitikko on Hillary Clinton - sai miljoonia venalaisilta myymalla heille etuuksia ulkoministeriana ollessaan, myi ison osan USAn uraanivarastosta Venajalle, mutta naita ja monia muita rikoksia ei saa uutisissa kertoa.

Mikko Toivonen

Tuskin Trump noin kaameasti pelkää Venäjä tutkintaa, etenkään jos on väittämänsä mukaan syytön, vaan pelko on juuri hänen liketoimiensa veronkierto ja mahdollisesti laittomat toimet. Niiden osa voi olla pimeä rahoitus ties mistä hyvinkin hyljeksittävistä lähteistä.

Marko Sinkko

Jari Aarnion touhuja tutkittiin kaksi vuotta. Veikkaan, että tässä tutkinnassa on hiukan enemmän haastetta ja kaiken pitää olla 100% varmaa ennen kuin istuvaa presidenttiä voidaan mennä syyttämään mistään. Jos Trumpilla ei olisi mitään pelättävää niin antaisi tutkia...mutta taitaa jännittää että jotain löytyy.