Sunnuntai 26.5.2019

USA:n vaaleissa yllätysvoittaja: Kannabis

Luotu: 
8.11.2018 09:06
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Michiganista tuli Yhdysvaltain kymmenes osavaltio, jossa kannabiksen viihdekäyttö on laillista. Arkistokuva yhdysvaltalaisesta kannabiskaupasta.
|

Yhdysvaltain välivaalien ylivoimaista voittajaa on vaikea nimetä republikaanien ja demokraattien välillä, sillä demokraatit saivat vallattua edustajainhuoneen, mutta republikaanit hallitsevat edelleen senaattia. Vaaleilla on kuitenkin Kauppalehden mukaan yksi yllättävä voittaja: kannabisyhtiöt.

Neljässä osavaltiossa äänestettiin tiistaina kongressin ehdokkaiden lisäksi siitä, pitäisikö kannabiksen käyttö laillistaa. Näistä Michiganissa ja Pohjois-Dakotassa äänestäjät ottivat lipukkeissaan kantaa siihen, pitäisikö kannabiksen viihdekäyttö laillistaa, kun taas Utahissa ja Missourissa kansalaiset äänestivät siitä, pitäisikö kannabiksen lääkekäytön olla laillista.

Kolme osavaltiota äänesti kannabiksen käytön sallivien lakialoitteiden puolesta.

Kansalaiset äänestivät viihdekäytön sallivan lakialoitteen puolesta Michiganissa. Äänestäjät näyttivät lakialoitteille vihreää valoa myös Missourissa ja Utahissa. Osavaltioista ainoastaan Pohjois-Dakota hylkäsi kannabiksen viihdekäyttöä koskevan aloitteen. Asiasta uutisoivat useat ulkomaiset mediat, kun esimerkiksi sijoituslehti Barron’s ja talousuutiskanava CNBC.

Yhdysvalloissa on ennestään 31 osavaltiota, joissa kannabiksen lääkekäyttö on laillista lääkärin reseptillä. Missouri ja Utah liittyvät nyt näiden osavaltioiden joukkoon.

Michiganista tuli Yhdysvaltain kymmenes osavaltio ja ensimmäinen osavaltio keskilännessä, jossa kannabiksen viihdekäyttö on laillista.

Pohjois-Dakota, missä kannabista koskeva lakialoite tyrmättiin, on melko harvakseltaan asuttu osavaltio. Koko osavaltiossa asuu noin 755 000 asukasta.

Sekä Barron’s että CNBC kirjoittavat, että demokraattien voitto edustajainhuoneessa tarkoittanee rohkaisevia uutisia kannabiksen käytön sallivan lainsäädännön etenemisen kannalta.

“Lakialoitteilla on paremmat mahdollisuudet edetä, jos edustajainhuone saa aloitteitaan läpi”, finanssiyhtiö Cowenin analyytikko Vivien Azer kommentoi CNBC:lle.

Barron’s uskoo, että Michiganin, Missourin ja Utahin äänestystulosten myötä kannabiksen viihdekäytön myynnistä tulee laillista myös New Yorkin ja Illinoisin osavaltioissa. Julkaisun mukaan kannabisteollisuudesta saattaa kasvaa vielä alkoholijuomien kokoinen teollisuudenala.

“Jopa Amerikan ristiriitaisen sääntelyn alaisena kannabiksen myynti Yhdysvalloissa tuottaa jo 50 miljardia dollaria vuodessa, kun viinin myynti tuottaa 60 miljardia dollaria ja tupakan myynti 75 miljardia dollaria”, oluiden, viinien ja väkevimpien alkoholijuomien valmistaja Constellation Brands kommentoi Barron’sin mukaan.

Suurten kanadalaisten kannabisyhtiöiden osakkeet kallistuivat vauhdikkaasti Wall Streetilla keskiviikkona vaalituloksen jälkeen. Canopy Growth osake nousi 8,2 prosenttia ja Aurora Cannabis kallistui 9,2 prosenttia. Tilray nousi jopa 31 prosenttia.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit