Maanantai 20.5.2019

Italian mafiat löysivät uuden 22 mrd. €:n bisneksen: Pesuaineella valkaistua mozzarellaa, väärennettyä punaviiniä - ”Meidän täytyy syödä joka päivä”

Luotu: 
11.11.2018 11:04
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian tuorein ruokaväärennösskandaali liittyy ilmakuivattuun kinkkuun.
|

Ruokaväärennöksistä on tullut Italian mafioiden uusi, tuottoisa liiketoimintamuoto. Italialaisen elintarvikerikoksiin keskittyneen ajatuspaja The Observatoryn mukaan mafian elintarvikkeista saama liikevaihto nousee tänä vuonna 22 miljardiin euroon. Esimerkiksi vuonna 2011 liikevaihto oli 12,5 miljardia euroa.

Ajatuspaja huomauttaa, että ruokaväärennökset ja muu elintarvikealan rikollisuus muodostaa jo 15 prosenttia mafioiden yhteenlasketusta kokonaisliiketoiminnasta.

”Tämä liiketoiminta on kannattavaa eikä vaarallista, kuten huumekauppa. Mafia on nyt mukana koko ruokaketjussa pelloilta pöytään”, Observatoryn oikeustieteen professori Stefano Massini kommentoi Financial Timesille.

Mafianvastainen Libera Terra –järjestö arvioi, että Italian mafioiden eli Sisilian Cosa Nostran, Napolin Camorran, Calabrian ’Ndranghetan ja Apulian Sacra Corona Unitan yhteenlaskettu kokonaisliikevaihto oli viime vuonna 150 miljardia euroa. Se on 40 miljardia enemmän kuin Italian suurimman holding-yhtiön, muun muassa Fiatin ja Ferrarin omistavan Exorin liikevaihto.

”Mafia on yhä huolestuttavampi ja sosiaalisesti vaarallisempi”, järjestö sanoo.

Europolia edustava Chris Vansteenkiste sanoo Financial Timesille, että ruokaväärennökset ovat juuri nyt toiseksi kannattavinta liiketoiminta Euroopassa huumekaupan jälkeen.

”Voitto on ruuassa. Naiset ostavat käsilaukkuja muutaman kuukauden välein, mutta meidän on syötävä joka päivä.”

Tunnetuimpia ruokaväärennöksiä ovat oliiviöljy, punaviini ja mozzarellajuusto.

Italian mafianvastaiseen tutkintaan erikoistunut poliisi DIA otti viime vuonna kiinni 42 mafiosoja oliiviöljyväärennösten vuoksi. ’Ndranghetaan kuuluva Piromallin klaani oli lisännyt neitsytoliiviöljyyn halvempia öljylaatuja ja myynyt sitä Yhdysvaltoihin. DIA:n mukaan jopa puolet Italiassa myytävästä oliiviöljystä on väärennettyä, ulkomaille vietävästä öljystä vielä suurempi osa.

Italiasta ulkomaille vietävään mozzarellaan puolestaan lisätään usein pesuaineita, jotta juusto näyttää valkoisemmalta. Kalliisiin punaviineihin lisätään halvempia viinilaatuja, mutta ne myydään alkuperäistuotteiden hinnoilla.

Parhaillaan Italiassa puidaan San Daniele –ilmakuivattuun kinkkuun liittyvää ruokaväärennösjuttua. San Daniele on kallein Italiassa markkinoilla oleva ilmakuivattu kinkku ja sen valmistusta ja esimerkiksi sikojen ruokintaa säädellään tarkasti. Alkuvuonna tuli kuitenkin ilmi  27 miljoonan euron arvoinen huijaus, jossa sikoja on jalostettu Tanskasta tuodulla sian spermalla. Tämä on San Danielen tuotannossa ehdottomasti kielletty, koska sen valmistukseen käytettävän sianlihan on oltava alkuperältään täysin italialaisia.  Perjantaina Porderonen maakunta luki syytteeet 24 henkilölle ja 10 tilalle San Daniele –huijauksesta. 

Mafianvastaiseen tutkintaan erikoistunut DIA varoitti kesällä, ettei Italian mafia ole enää vain italialainen ongelma.

”Järjestäytynyt rikollisuus on globalisoitumassa. Cosa Nostra on aina ollut läsnä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa. ’Ndranghetan vaikutusvaltaa on vaikea arvioida, se on äärimmäisen voimakas organisaatio. Se pyrkii luomaan ulkomaille samanlaisen rakenteen kuin sillä on Calabriassa. Esimerkiksi Brysselissä ’Ndrangheta ei rakenna yksittäisiä taloja vaan kokonaisia asuinalueita”, DIA:n päällikkö Giuseppe Governale sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on arvioinut, että Italian mafioihin kuuluu 25 000 jäsentä ja lähes 300 000 henkilöä tekee mafiaklaanien kanssa yhteistyötä. 

Lue myös: Italialaissyyttäjät varoittavat ”uudesta” mafiasta: ”Läsnäolo politiikassa nyt paljon suurempaa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Aro

"Mafian taloutta hallitaan nyt laillisten yhtiöiden kautta: Sisiliassa, tuulipuistoja ja valintamyymälöitä, maantiekuljetuksia ja kiinteistöjä. Rahaa pestään kansainvälisten kiinteistökauppojen ja pankkien kautta." - Suomi on yhteisössä mukana omalla syöttötariffi bisneksellä, Suomessa on tilaa tuulivoimaloille, muualla Euroopassa niitä ei enää rakenneta, ihmiset eivät hyväksy terveyshaittaa elinympäristöönsä.
https://www.theguardian.com/world/2017/nov/18/how-toto-riinas-war-on-the...

Jaakko Aalto

Mitä tiukempia määräyksiä elintarvikkeille asetetaan, sitä kalliimmaksi niiden mukaan toimininen tulee ja sitä kannattavammaksi väärentäminen. Sääntelykin on optimointikysymys. Kirjoituspöytyiensä takana istuvat byrokraatit unohtavat helposti, että enemmän määräyksiä voi antaa tulokseksi huonompia totteita.

Hannu Tervola

Hyvät on bisnekset 146666666666 euroa vuosittain italian mafialle. Muutaman kertaisesti koko suomen valtion budjetti. Ja taitaa olla valtaosa italian vuosibudjetista. Joten olettaisin että lähes kaikki italiassa on siis mafialle töissä

Marko Lilja

Italian piti saada väenvängällä EU:n elintarviketurvallisuudesta vastaava virasto suomalaisten nenän edestä.

Olisiko suomalaiset viranomaiset olleet liian kova pala etelän valtioille kreikalle, italialle ja espanjalle, jossa ruokaväärennökset ja "oliiviöljykohut" ovat arkipäivää.

Toiset uskovat joulupukkiin ja toiset kreikkalaisten, italialaisten ja espanjalaisten rehellisyyteen.

Markku Peltola

Kuinkahan paljon EU-budjetista menee Mafian liiketoimien tukemiseen?

https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/11209248/EU-auditors-r...

EU auditors refuse to sign off more than £100billion of its own spending
Critics attack the EU for demanding that David Cameron pays a £1.7 billion bill despite an official audit failing to give a clean bill of health to more than £100 billion of Brussels spending.

Onko Brysselissä korruptiota?
Onko Brysselissä samanlaista korruptiota kuin Suomessa?