Perjantai 24.5.2019

Donald Trumpin toiminta Ranskassa raivostuttaa: ”Säälittävä mitättömyys – ei sopiva edustamaan maataan”

Luotu: 
11.11.2018 11:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron vierailivat lauantaina ensimmäisen maailmansodan päättäneen aseleposomuksen allekirjoituspaikalla Compiègnessä Ranskassa, jossa he paljastivat muistolaatan ja laskivat seppeleen. Uutistoimistojen Merkel on ensimmäinen saksalainen liittokansleri, joka vieraili Compiègnessä.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin poissaolo ranskalaiselle Bois Belleaun hautausmaalle haudattujen ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden amerikkalaissotilaiden muistotilaisuuteen on saanut aikaan rajun arvosteluryöpyn.

CNN:n mukaan Valkoinen talo perui Trumpin osallistumisen tilaisuuteen sään aiheuttamien ”logistiikkavaikeuksien” vuoksi. Trumpin oli määrä lentää hautausmaalle Pariisista helikopterilla, mutta lento peruttiin sateen vuoksi. Trumpin sijaan tilaisuuteen osallistuivat autosaattueessa matkustaneet Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly sekä Yhdysvaltain asevoimien komentaja, kenraali Joseph Dunford. 

Britannian konservatiivipuolueen parlamentaarikko ja maan sodanaikaisen pääministerin Winston Churchillin pojanpoika Nicholas Soames nimitti Trumpia Twitterissä tylysti ”säälittäväksi mitättömyydeksi”.

”He kuolivat kasvotusten vihollisen kanssa, mutta tämä säälittävä mitättömyys Donald Trump ei pysty edes uhmaamaan säätä kunnioittaakseen kaatuneita. Hän ei ole sopiva edustamaan maataan”, Soames tviittasi.

Arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer näkee Trumpin toiminnassa laajempaa merkitystä. 

”Tällaisena päivänä on tuskallista nähdä, miten hauraiksi Yhdysvaltojen suhteet tärkeisiin liittolaisiin ovat tulleet”, hän kommentoi.

Trumpin toimintaa ihmetteli myös George W. Bushin jaBarack Obaman turvallisuuspoliittisena neuvonantajana toiminut Kelly Magsamen.

”Donald Trump ei vaivautunut kunnioittamaan amerikkalaisten sotilaiden uhrauksia ensimmäisessä maailmansodassa pienen sateen vuoksi. Jostain syystä kaikki muut pystyivät niin tekemään. Obamalla ei koskaan ollut tällaista ongelmaa. Hän vieraili myös sota-alueilla.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron vierailivat lauantaina ensimmäisen maailmansodan päättäneen aseleposomuksen allekirjoituspaikalla Compiègnessä Ranskassa, jossa he paljastivat muistolaatan ja laskivat seppeleen. Uutistoimistojen  Merkel on ensimmäinen saksalainen liittokansleri, joka vieraili  Compiègnessä.

”Meillä on tänään rauha, jota ei voida pitää taattuna ja jonka puolesta meidän on jatkettava työn tekoa. Tämä päivä ei ole vain varoitus vaan kannustin”, Merkel sanoi toimittajille Bloombergin mukaan.

Tänään ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotisjuhlallisuudet jatkuvat Pariisissa. Iltapäivälllä järjestettävään rauhanfoorumiin osallistuu myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Foorumiin osallistuvat myös muun muassa Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Lue myös: 

Donald Trump ja Emmanuel Macron puhuivat Natosta: ”Haluamme vahvan Euroopan”

Donald Trump ärähti Ranskalle: ”Ehkäpä Euroopan pitäisin ensin maksaa oma osuutensa Natosta”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Asia ei olisi muuttunut miksikään, vaikka Trump olisi tepastellut paikalla surkean näköisenä muiden tekopyhien joukossa. Alkeellista ritualismia.
Typerien valtiojohtajien ansiosta ensimmäisen maailmansodan jälkeen sodittiin vielä toinenkin. Milloin kolmas?

Merja Fager

Ala-arvoista kirjoittelua presidentistä joka on hoitanut äänestäjilleen lupaamansa asiat! Jos turvamiehet on peruneet tulon, niin turha nostaa median, varsinkaan Suomen tästä suuri haloo! "vastuullinen media" hah hah!

Tapio Mäkeläinen

Ranska kovasti on keskiössä vaikka pelastui hunnien käsistä vain UK ja USA avulla.
Vuonna 1940 turpaan tuli 5-0 mutta kas kummaa, maa julistettiin 1945 voittajavaltioksi. Liittoutuneiden välit olivat äärimmäisen kireät eikä vähiten DeGaulen sietämättömän arroganssin takia. Tästä on tosi hyvä Anthony Beevorin kirjakin. Beevorin appi oli UK eka suurlähettiläs Pariisissa sodan päättyessä. Meno oli pitkään rankkaa mm kommunistien liikehdinnän takia. Jenkkien tavara-ja ruokavarannot olivat tarpeen kapinoinnin hillitsemisessä. Toisaalta jenkkisotilaiden lesottaminen ärsytti ihmisiä.
Eikä ne fiilikset kai koskaan hyvät ole olleetkaan. Eikö takavuosina riidelty myös liittyen kaatuneisiin ja uhrauksiin.

Hannu Rautomäki

Gallialaisten kansanluonteeseen kuuluu käsitys kunniakkaasta sotilashistoriasta, vaikka turpiin tuli joka sodassa, mutta ulkopuolinen apu aina lopulta pelasti.
Kansanluonteeseen kuuluu myös loputon riitely ja rettelöinti joka asiasta, käsitys muiden kansojen barbaariudesta, sekä kaikinpuolinen nautiskelu, mässäily ja sekstailu.
Ikään kuin Asterix ohjenuorana kaikessa.