Maanantai 20.5.2019

Emmanuel Macron ja Angela Merkel varoittavat kansallismielisyyden noususta – Tutkija: ”Ainakin juuri nyt poliittinen voima on nationalisteilla”

Luotu: 
11.11.2018 19:02
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin rauhanfoorumissa Pariisissa.
|

Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti sunnuntaina nationalismin eli kansallismielisyyden noususta puhuessaan ensimmäisen maailmansodan päättymisen 100-vuotisjuhlallisuuksissa Pariisissa.

”Isänmaallisuus on täysi vastakohta nationalismille: nationalismi on isänmaallisuuden pettäjä. Asettamalla oman etumme ensimmäiseksi muista välittämättä, me pyyhimme pois sen, mikä kansankunnan kannalta on arvokkainta ja suurinta: sen moraaliset arvot”, Macron sanoi.

Hän kuvaili Euroopan tehneen lähes itsemurhan ensimmäisessä maailmansodassa.

”1918 oli sata vuotta sitten ja näyttää hyvin kaukaiselta, mutta se oli vasta eilen”, Macron totesi.

Macron järjestää Pariisissa tänään sunnuntaina myös rauhanfoorumin, joka on osa presidentti Macronin tavoitetta korostaa monenkeskisen toiminnan merkitystä globaalien haasteiden ratkaisemisessa. Rauhanfoorumiin osallistuu lukuisten valtioiden ja hallitusten päämiesten lisäksi kansainvälisten järjestöjen sekä kansalaisyhteiskunnan edustajia. Suomea edustaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Avauspuheen pitänyt Saksan liittokansleri Angela Merkel vetosi maailmanrauhan puolesta. Myös hän nosti esiin nationalismin.

”Ensimmäinen maailmansota oli osoitus, mihin sotilaallinen ylimielisyys, kommunikaation ja kompromissien puute johtavat”, hän sanoi.

Merkelin mukaan moni ottaa rauhan nyt liian itsestäänselvyytenä. 

”Nationalismi on noussut, maiden kumppanuussuhteita ei vaalita ja jopa eurooppalaisten yhteinen rauhanprojekti kyseenalaistetaan”, Merkel listasi.

”On opetus historiasta, ettemme voi seurata hiljaa sivusta. On kyseessä sitten pakolaisten määrä, Syyria tai Jemen. Yksi kansa ei voi ratkaista ongelmia yksin. Tarvitaan yhteinen lähestymistapa. Esimerkiksi YK:n pääsihteeri Guterres tarvitsee kaiken tukemme”, hän jatkoi.

Merkelin mukaan ainoa tapa poistaa menneisyyden haamut on kohdata ne.Hän nosti esimerkiksi saksalaisten toiminnan toisen maailmansodan jälkeen.

”Me saksalaiset vapautimme kauhut varsinkin toisessa maailmansodassa, mutta saimme takaisin luottamuksen ja paikkamme kansainvälisessä yhteisössä. Euroopassa, joka luottaa rauhanomaisiin ratkaisuihin.”

Arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer kuvaili erityisesti Macronin puhetta vaikuttavaksi.

”Ihmisyys ennen kansankuntaa. Todella vaikuttava puhe, mutta Macronin kannatus on vain 27 prosentissa. Ainakin juuri nyt poliittinen voima on nationalisteilla ympäri maailmaa”, hän kommentoi.

 

 

Lue myös: Donald Trumpin toiminta Ranskassa raivostuttaa: ”Säälittävä mitättömyys – ei sopiva edustamaan maataan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

esko kotilainen

Ei olisi niin,eikä olisi ollut myöskään jatkosodan jälkeen,jos ei yhteistä isänmaalaisuutta,ja yhtenäisyyttä olisi löytynyt.Esim.asekätkennästä ja muitakin toimenpiteistä.
En voi käsittää Merkelin ja Macron pelkoa ,itse ovat asiat ajaneet siihen malliin että,kansat alkaa koko euroopassa nousemaan heitä vastaan.Eihän sitä mopolla mahottomia.Nyt viimeinen uutinen että,kannatuksen menetys on pysäytettävä,he,he miten,ei ainakaan puhumalla sontaa ns."arvoista".Voisiko toinen keino sitten olla se nopeasti tekeillä oleva EU-kansalliskaarti,joka hoitaisi väärät ajatukset kuriin.
Kaavailuhan on hieno,jossa Suomikin on nyt mukana,eli jos tarvitaan joukkoja kansan kuriin laittamiseen,niin haetaan ne aina eri valtiosta.Koska on vaikeaa saada saman maan kansalaisia kurittamaan omiaan.
Surkeaa touhua Merkeliltä ja Macronilta,hävettää .

esko kotilainen

Niin jäi tähän vielä lisäämättä.Sehän olisi hieno homma jos ruotsalaiset pyytäisivät suomalaisia laittamaan Ruotsin autopalot ja levottomuutet jengiläisten toimet kuriin.
Poliisilaitosten pommittamisethan ovat kansallista turvallisuutta uhkaavia.Ruotsin poliisi on estetty toimimasta,rasismi syytöksien pelossa.
Ruottalaisethan voisi sitten lähettää "sotilaita" tänne Suomeen,puolustamaan ruotsin kieltä.Ja turvaamaan RKP hallituksessa pysymiseen.
Suomalaiset selvittäisivät hetkessä nämä häiriöalueet.
Tarvitaan vain tälläinen kovakätinen toimintamenetelmä,jossa ei kukaan riko "kansainvälisiä" lakeja.

Jaakko Aalto

Mutta sillä, että sitä ei ole tehty, on paljonkin tekemistä nationalismin kanssa. Nimittäin siten, että kun on opsoittautunut, että EU ei ole kykenevä eikä halukas sitä hommaa kunnolla hoitamaan, täytyy sitten yrittää edes sillä kansallisella tasolla.

Markku Lehto

UK:ssa kuunneltiin kansaa, joka ei tiennyt mistä oli kysymys. Kansankiihottajat pääsivät katteettomilla lupauksillaan johdattamaan britti-kansalaisia harhaan. Ja sitten nämä kansankiihottajat , Boris Johnson ja Nigel Farage häipyivät ja jättivät sotkujen selvittämisen muille. Brexitin viulut tulee maksamaan se sama kansa.

Pertti Vaulasvirta

Suurinta osaa kansaa voidaan viedä kohti itsevaltiutta kuten Hitlerin Saksassa. Samanlaisia pyrkimyksiä on nyt tapahtumassa. Kuten Turkki. Demokratia natisee ja jos sen puolustajat ovat hiljaa niin voi historia toistaa itseään. Ikävällä tavalla,.

Jaakko Aalto

Demokratia natisee jos se rämettyy ja kun se rämettyy. Lääke ei ole propagandan lisääminen vaan paremman ja terveemmän politiikan tekeminen. Jos poliitikot jatkuvasti keskittyvät polemisoimaan kansalaisia vastaan sen sijaan, että ottaisivat heidän huolensa kuuluviin (?) korviinsa, tuo huoli jatkaa kummitteluaan

Tapani Tuominen

Täyttä hölmöläisten jargonia. Jokaisella maalla ja kansalla on oikeus ja suorastaan velvollisuus puolustaa omaa identiteettiään. Jälkimmäinen tietysti vain, jos haluamme säilyttää sen. Onhan meilläkin näitä poliitikkoja, jotka kerran käytyään Itiksessä, kehuivat sen olevan niin ihanan monikulttuurinen, ellei peräti kuin Somalia.

Kiinalainen ystäväni laskeutui perjantaina Pariisiin. Hän laittoi viestiä: "En tiedä olenko Ranskassa vai Afrikassa".

Kuinka ihana tuo Macronin ja Merkelin yhdessä muiden kaltaistensa kanssa luoma "Uusi-Eurooppa" onkaan.

Johanna Sirén-Kaplas

Opiskelin EU-politiikkaa v.2008. Opintoihin kuului opintomatka Brysseliin. Siellä tapasimme mepit Kyösti Virrankosken (Kesk), Henrik Laxin (RKP) ja Alexander Stubbin (Kok). Kyösti Virrankoski toimi Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja ja toimi vuoden 2008 EU:n budjetin yleisesittelijänä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ky%C3%B6sti_Virrankoski

Virrankoski, jos kuka, näki läheltä, mihin EU:n kassavirrat ohjautuvat. Hän sanoi: "Jokainen täällä vetää kotiinpäin."

Pirkko Ruohonen-Lerner on todennut, että Suomesta lähtee vuosittain 2 miljardia euroa EU:hun. Takaisin Suomeen palaa 1,5 miljardia. Puoli miljardia hukkuu matkalla jonnekin, silti Suomi ei huutele tämän rahamäärän perään. Miksi ei?

Merkel ja Macron voivat pitää mainoskampanjaa maailmanrauhan puolesta. Silti molemmat vetävät kotiinpäin minkä ehtivät - aivan kuten Kyösti Virrankoski sanoi. "Kaikki EU:ssa vetävät kotiinpäin."

Isänmaallisuus on hyvä asia. Jos sen päälle lätkäistään joku negatiivisesti sävytetty leima nimeltään "nationalismi", asia itsessään ei muutu. Isänmaallisuus on isänmaallisuutta - eikä se kumpua tyhjästä. Kansallisvaltio, kieli ja kulttuuri eivät synny tyhjästä.

Ne ovat myös palkkio, joka tunnustetaan jo Raamatussa: "Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että kauan eläisit siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa." (2.Moos. 20:12).

Tämä ei ole muuttunut mihinkään. Perimme kulttuurimme vanhemmiltamme, emme Brysselistä. Niin se vain menee.

En ymmärrä, miksi Uusi Suomi uutisoi Merkelin ja Macronin mainoskampanjasta. Ei isänmaallisuudenvastaisella mainoskampanjalla ole mitään tekemistä sellaisen hyvän tahdon kanssa, joka liittyy toisten ihmisten ja kansojen kunnioittamiseen.

Jokaisella on oikeus vaalia omaansa. Siitä omasta on sitten tarvittaessa antaa myös muille. Mutta jos ei ole mitään vaalittavaa, ei ole myöskään mitään annettavaa.

Nenäpäivä-keräys on parhaillaan käynnissä Suomessa. Monet suomalaiset ovat osoittaneet hyvää tahtoa, omasta vapaasta tahdostaan, omasta kulttuuristaan käsin, toisten, vähäosaisempien hyväksi.

Ei valtioiden rajoja tarvitse häivyttää, jotta hyvä tahto kukoistaisi. Se kukoistaa näinkin. Parhaiten se kukoistaa näin: omista lähtökohdista käsin, vapaaehtoisesti.

esko kotilainen

Totta olevat huolissaan omasta vallastaan ja liittovaltio kehityksestä.Euroopasta ei voi tulla liittovaltiota Usan lailla.
Eurooppa on eri valtioita ja vaikka niillä suurimmalla osalla on sama kulttuuri niin näkemykset ovat erinlaiset,ja jokainen pitää omastaan kiinni.
Usan liitovaltio kehitys oli helpompi koska kaikki olivat uusia mantereelle tulleita siirtolaisia,mitkä kuitenkin omasivat omat uskomuksensa,joka sitten johti veriseen sisällis-sotaan.Kunhan ensin saatiin yhteisymmäryksessä kantaväestö,tapettua,ja loput laitettua leireihin.
Eu:lla lienee sama kohtalo,tulevat porukat taiselevat vallasta,ketä veikkaat voittajaksi,shioja,sunneja,vai afrikkalaisia,tai miksi ei vaikka turkkilaisiakin.Venäläisistä en näkisi olevan mitään harmia tässä kisassa.

Harri Ikonen

"Ihmisyys ennen kansankuntaa".
Siinähän se Mackronin ja EU:n strategia on. Kansakunnat/kansat eli rajat pois käytöstä, ja olemme kaikki yhtä kaaosta ja nurkkakuntaisia "sotia" - kuten Ruotsi.
Ei taida moni suomalainen hyväksyä sitä.

Yrjö Koskinen

En tiedä Ranskan kielestä, mutta Suomessa kansallismielinen on hyvin lähellä isänmaallisuutta.
Macronilla ja Merkelillä on oma lehmä ojassa kun kansallismielisiä syytetään Euroopan kahtia jakautumisesta kansallismielisiä. Todellisuudessa se on toisinpäin, globalistit haaveilevat kaikkien vapaasta liikkumisesta ja rajojen sekä kansaluntien poistosta.
Ja kun heidän sekoittama politiikka avoimilla rajoilla on mennyt rikollisuudeksi, seikkailijoiden elättämiseksi, mellakoiksi, ammuskeluiksi ja raiskauksiksi, niin luonnollisesti kansallismieliset haluavat korjata tilanteen.
Nyt kun ne kaksi huuheloa vertaa vielä nykyajan kansallismielisyyttä sata vuotta sitten olleeseen sotaan, niin sekin kertoo nykyajan ymmärtämättömyydestä.
Ei niin pöljää kansallismielistä löydy kuka ei kansainvälisyyttä ymmärrä. Tottakait se on tärkeää, mutta ei kansainvälisyys tarvitse nykyistä euta eikä liittovaltiota.
Ja kun kansakunnat säilyttävät kulttuurinsa, kielensä ja maansa tavat, niin se on aitoa monikulttuurisuutta.

Pekka J. Mäkinen

Ilokseni huomaan että suuri osa kirjoittajista ei näe nationalismia suinkaan pelkästään huonona asiana, koska nationalismi nähdään edellytyksenä maamme itsenäisyyden ja identiteettimme säilymiseen. Ainakaan Suomessa isänmaallisuuden ja nationalismin ero ei ole niin suuri kuin se nyt halutaan EU:n toimesta esittää.

Nationalismi voidaan toki tulkita myös liiallisena kiihkoiluna, mutta se on asian toinen puoli.

Toinen puoli on se että me haluamme pitää Suomen suomalaisilla ja sen arvoja kunnioittavilla. Koti uskonto isämaa - edustavat positiivisia, hyviä asioita, koska ne edustavat hyviä arvoja. Hyvien asioiden arvo huomataan usein vasta sitten kun niitä ei enää ole.