Lauantai 25.5.2019

”Vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana” – Syyttely yltyy ja blokkirajat murtuvat Ruotsissa

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Ulf Kristersson valtiopäivillä hävittyään äänestyksen.
|

Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson yritti saada valtiopäivillä läpi omasta moderaterna-puolueestaan ja kristillisdemokraateista koostuvaa porvarihallituspohjaa. Esitys kaatui odotetusti keskiviikon äänestyksessä.

Kristersson sai kasaan 154 kyllä-ääntä, kun pääministerin salkkuun ja hallituksen muodostamiseen olisi vaadittu 175 ääntä.

Kristerssonin puolesta äänestivät oman puolueen lisäksi kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit. Häntä vastaan äänestivät sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue, vasemmistopuolue sekä porvariblokkiin kuuluvat keskusta ja liberaalit.

Keskusta ja liberaalit perustelivat päätöstään sillä, että porvarihallitus olisi joutunut hakemaan tukea linjalleen ruotsidemokraateilta. Liberaalimmat oikeistopuolueet haluavat sulkea ruotsidemokraatit kokonaan päätöksenteon ulkopuolelle.

Lue myös: Historiallinen tyrmäys Ruotsissa: Parlamentti kumosi puhemiehen pääministeriehdokkaan

Kristersson oli äänestyksen jälkeen pettynyt.

”Tämä on menetetty mahdollisuus. Olisin voinut esitellä uuden hallituksen huomenna tai perjantaina”, sanoo Kristersson.

Tilanne porvariblokin sisällä on kireämpi kuin koskaan.

”Tämä on vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana sinä aikana, kun olen ollut politiikassa. Allianssin tulevaisuutta koetellaan seuraavina viikkoina”, sanoo Kristersson.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor purki pettymystään allianssikumppaneihin.

”Tämä on raskas päivä Ruotsille, joka olisi voinut saada uuden poliittisen suunnan”, hän sanoo.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin mukaan äänestys vahvisti sen, miten hajallaan porvariallianssi on.

Ruotsidemokraatit saivat vaaleissa 17,5 prosentin kannatuksen. Muiden puolueiden puheenjohtajat eivät ole suostuneet keskustelemaan Åkessonin kanssa menneen kahden kuukauden aikana.

"Toiminta on hiekkalaatikkotasoa", kuvaili Åkesson.

Åkesson näkee uusien jakolinjojen muodostuvan ruotsalaisessa politiikassa: kokoomuspuolue ja kristilliset lähentyvät konservatiivista linjaa ja keskusta ja liberaalit liikkuvat kohti vasemmistoa.

"Ruotsin valtiopäivien ääriliberaalit puolueet keskusta ja liberaalipuolue lähentyvät sosiaalidemokraatteja, ympäristöpuoluetta ja vasemmistopuoluetta. Siellä heidän kotinsa uusien poliittisten konfliktilinjojen mukaisesti oikeasti on."

Hallitustunnusteluja johtava puhemies Andreas Norlén tapaa torstaina puolueiden puheenjohtajat ja päättää seuraavista liikkeistä.

Kahta vaihtoehtoa pidetään todennäköisimpinä: joko sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin pääministeriydestä ja hallituspohjasta äänestetään valtiopäivillä tai keskustan puheenjohtaja Annie Lööf saa hallitustunnustelijan roolin.

Kertaalleen valtiopäivien äänestyksessä syyskuun lopulla kaadettu Löfven on ilmaissut olevansa haluton menemään äänestykseen.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

Demokraattisessa maassa käytiin vaalit. Nyt siellä on kriisi, kun vallassa olleet poliitikot eivät sulata äänestystulosta. Mennään monelle jengalle, ettei vain vaalitulosta tarvitsisi noudattaa. Kyse on sentään 1 000 000 annetusta äänestä, joita ei nyt haluttaisi ottaa huomioon. 1 000 000.

Mihin on demokratia kadonnut Ruotsista?

Mikko Toivonen

On tämä omalla kierolla tavallaan huvittavaa seurata sivusta kun ruotsalaiset yrittävät opetella demokratiaa. Ei näytä ihan helppoa olevan.
Ehkä hekin joutuvat lopulta huomaamaan ettei noin 20% äänestäjistä voida jättää kaikin osin huomioonottamatta

Mikko Toivonen

ps. Onhan toki meilläkin ollut erilaisia yrityksi lieltää joiltakin ihmisryhmiltä ja ihan puolueiltakin ääni ja oikeus mielipiteeseensä. Jopa meidän persummekin yritettiin pitkään sivuuttaa, vaikka ovat ihan rationaali puolue jos ohitetaan muutamien yksilöiden esiintyminen. Meillä juuri noiden muutamien yksilöiden toimilla yritetäänkin leimata koko joukkoa.
Se on meiltä varsin alkeellista, mutta onneksi ei sentään niin alkeellista kuin Ruotsissa Ruotsidemokraattien syrjintä.

Kyuu Eturautti

Lähes kaikki akateemisemmat analyysit Ruotsin ongelmasta Ruotsidemokraattien kanssa liittyvät puolueen sinänsä varsin mustaan historiaan. Tällä logiikalla Suomi ei saisi olla EU:ssa, koska vaikkapa Italian, Espanjan tai Saksan historiat sisältävät diktatuureja.

On aivan oikein tiedostaa ko. puolueen hyvin ikävä historia, mutta tämän päivän politiikka rakennetaan tämän päivän kansanedustajilla, tämän päivän haasteilla ja tämän päivän aiheilla. Ei ole mitään muuta kuin 100%, absoluuttista typeryyttä tuhota tämän päivän poliittinen yhteistyö siksi, että asiat olivat ennen huonommin.

Anteeksi nyt vaan ruotsalaiset, mutta hävetkää.

petteri ritala

Hallitukseen vaan ruotsidemokraatit, siitä se puolueen kannatuksen lasku alkaa välittömästi. Riitely alkaa ja koskaan ei oo mikään hyvä, nämä populistipuolueet eivät pysty yhteistyöhön edes keskenään. Persujen malli on erittäin hyvä.