Maanantai 20.5.2019

Virossa puhkesi hallituskriisi GCM-sopimuksesta – Jo 7 EU-maata irtautunut siirtolaisuuspaperista

Luotu: 
16.11.2018 18:34
Päivitetty: 
17.11.2018 10:22
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Viron keskustalainen pääministeri Jüri Ratas vahvisti perjantaina, että hänen johtamansa hallitus on ajautunut kriisiin.
|

Viro on ajautunut hallituskriisiin kansainvälisen GCM-siirtolaissopimuksen vuoksi. Hallituspuolue Isänmaa (Isamaa) on torpannut maan liittymisen YK:n asiakirjaan, mikä tekee Virosta jo seitsemännen GCM:stä irtautuvan EU-maan.

Viron keskustalainen pääministeri Jüri Ratas vahvisti perjantaina, että hallitus on kriisissä. Keskustapuolueen hallituskumppani sosiaalidemokraatit on vaatinut Isänmaan oikeusministeri Urmas Reinsalua eroamaan. Isänmaa vastustaa Viron liittymistä GCM:ään, johon muut kaksi hallituspuoluetta olisivat olleet valmiita Viron viemään. Reinsalu ilmoitti perjantaina, että hän ei aio erota ja että Isänmaan kanta pitää.

Pääministeri Ratasin mukaan hallituksen toimintakyky on heikentynyt vakavasti. Reinsalun lisäksi muitakin Isänmaan ministereitä on vaadittu jättämääm paikkansa, Viron yleisradio ERR kertoo.

Viron hallituksessa on pyritty yksimieliseen päätöksentekoon, ja Viron presidentti Kersti Kaljulaid ilmoittikin, että ilman yhtenäistä hallituksen päätöstä hän ei matkaa joulukuussa Marokon kokoukseen, jossa GCM on tarkoitus hyväksyä YK:n jäsenmaiden kesken.

Viroa ennen jo kuusi Euroopan unionin jäsenmaata – sekä muun muassa Donald Trumpin Yhdysvallat – on irtautunut GCM-asiakirjasta, Euractiv-sivusto kertoi tällä viikolla. Euroopan irtautujat ovat maahanmuuttovastaisina tunnettuja itäisen Euroopan maita: Bulgaria, Unkari, Puola, Tsekki, Kroatia sekä Itävalta. Kriitikot epäilevät, että GCM, joka ei ole oikeudellisesti sitova sopimus, kaikesta huolimatta muodostuu sitovaksi käytännöksi ja hämärtää laillisen sekä laittoman siirtolaisuuden rajaa.

Suomessa asiakirjasta varoittelevat perussuomalaiset. Sekä EU:n että Suomen viranomaiset ovat vakuuttaneet, että siirtolaisuussopimus ei luo sitovia uusia velvollisuuksia eikä vapauta siirtolaisuutta.

Presidentti Kaljulaid on Viron yleisradion mukaan kritisoinut poliittista kampanjointia valheellisilla väitteillä, joita GCM-asiakirjaan liittyy. Isänmaan Reinsalu kiisti perjantaina, että irtautuminen GCM:stä olisi vain puolueen vaalitemppu kevään vaalien alla.

Päivitys 17.11.2018 klo 10:22: Korjattu Isänmaa-puolueen nimi.

Lue lisää:

Trumpin USA hylkäsi siirtolaisuuspaperin, jonka Suomi pian hyväksyy – Tästä on kyse GCM-sopimuksessa

Timo Soinilla ja Laura Huhtasaarella kova yhteenotto GCM-paperista – ”Pitäisi tietää tosiasiat, kun näitä asioita tuo esille”

Kansanedustaja purki Timo Soinin GCM-vastaukset: ”Tyypillinen esimerkki populismista”

Jussi Halla-aho: ”GCM on vaarallinen asiakirja”

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Salo

Suomessakin elätettävät sohvaperunat pelkäävät että siirtolaisuus ja maahanmuutto vievät "heidän rahansa" ja että KELAn maksamalle sohvalleen tulee tungosta.

Työperäisesti maahanmuuttajien työllisyysaste on huomattavasti korkeampi kuin Suomen punaniskojen, joita nämä ulkomaalaistaustaisetkin sohvaperunoina elättävät.

Jarkko Mynttinen

"Sekä EU:n että Suomen viranomaiset ovat vakuuttaneet, että siirtolaisuussopimus ei luo sitovia uusia velvollisuuksia eikä vapauta siirtolaisuutta."

Sellaisenaan ko. sopimus ei vielä todellakaan sido, mutta jos ja KUN eduskunta vahvistaa kansainvälisen sopimuksen ja säätää sopimuksen sisältöä vastaavan lain (yleensä ns. blankettilakina, joka saa sisältönsä suoraan sopimuksesta), niin silloin jo sitoo.

Tätä sanotaa dualismiksi, eli valtiosääntöoikeudessa päättelytapaa (ajattelutapaa), jonka mukaan kansainvälisen velvoitteen, yleensä valtiosopimuksen kansalliseen oikeusjärjestykseen liittyvät sääntelyt eivät ole sellaisenaan voimassa eli eivät sido kansallista oikeuslaitosta ja hallintoviranomaisia eikä yksittäisen kansalaisen oikeuksia ja velvollisuuksia ilman lainsäädäntötoimia.

Eli kyseessähän on vain kikkailua tuon kansaonvälisen sopimuksen kansallisesta sitovuudesta, ei muuta.

esko kotilainen

Kappas vaan,niin ville sekä malla,eikös tämä "sopimus" ollutkaan niinkuin tiedotettiin.Suomi kyllä kirjoittaa alle.Koska se on Suomen etu.Vaikkei sitten kuitenkaan allekirjoita,koska eihän sitä kukaan allekirjoita.Koska se on vain vessapaperia.Jo kerran käytetettyä.

Jukka Mattsson

Meillä Pro Patria tarkoittaa nykyisin isänmaan petturuutta.

Poliitikkomme ovat määränneet EU:n kotimaaksemme ja Suomineito pitää hylätä jotta maahan saadaan tuotua epämääräinen lauma isänmaattomia uuseurooppalaisia.

Heikki Paananen

Jos GCM-paperi on merkityksetön, miksi se aiheuttaa hallituskriisin? Viron demareille sillä näyttäisi olevan niin paljon merkitystä, että haluavat vaarantaa koko hallituksen toimintakyvyn. Miksi? Mikä logiikka tässä on?

"Reinsalun lisäksi muitakin Pro Patrian ministereitä on vaadittu jättämääm paikkansa, Viron yleisradio ERR kertoo."

Uutisessa olisi voinut mainita, ketkä vaatimuksen on esittänyt. ERR:n toimittajat?

Viro jatkaa houkuttelevaisuuden kasvun linjalla. Nyt on aika ostaa maata ja kiinteistöjä Virosta.

Eero Pekonen

Niinpä, Soini ilmoitti pari päivää sitten eduskunnalle, että kyseessä ei ole sopimus. Presidentti Kaljulaid taas on ilmoittanut, että hän ei matkusta Marokon kokoukseen hyväksymään siirtolaissopimusta, ellei maan hallitus ole asiassa yksimielinen. Valehteliko Timo Soini eduskunnalle?

Jaakko Karki

Myös Suomen tulee irtaantua tällaisesta GCM-siirtolaissopimuksesta. Mykkäsellä tai Soinilla ei ole mitään järkevää syytä matkustaa Marokon kokoukseen hyväksymään GCM-siirtolaissopimusta. On itsestään selvää että tällaisia "sopimuksia" tullaan joskus käyttämään Suomen etuja vastaan kun kansainvaellukset jatkuvat Afrikasta ja Lähi-Idän maista.

Jarmo Kanerva

Suomen ei kannata sitoutua GCM-sopimukseen. Koska sopimuksella pitää aina saa itse jotain, tietää mitkä on sopimusehdot, sopia miten irtisanotaan sopimus, täytyy tietää sopimusosapuolet, ei saa olla kaikenkattava ja yksipuolinen sitoumus. Ellei aseella uhata, mikä on pakotusta. Nyt mikään sopimuksen edellytys ei täyty. Soinin mukaan ei ole edes sopimus, eli ei tarvitse allekirjoittaa. YK ja muut puhuu paljon kattavasta sopimuksesta. Suomessa juonitaan ja annetaaan valetotuuksia ja pyritään vaatimaan lailla sopimuksen ehtoja jälkikäteen, kuten YKn ilmastosopimus. EU painostaa sopimukseen mm. Juncker, eli jotain hämärää on.
YK ei ole suomalaista demokratiaa ylempänä eikä päätä tai ota vastuuta.
Moni ei osallistu, USA, moni EU maa, Sveitsi, muut Pohjoismaat.
YKn sivu https://refugeesmigrants.un.org/migration-compact
Itavallan perustelu miksei sovi, linkki https://www.kansalainen.fi/itavallan-hallituksen-julkilausuma-ykn-gcm-si...

Tapio Meriluoto

Ylehän on yksi Suomen tunnetuimmista valemedioista. Ja tämän he tietävät kyllä itsekin.

Tästä kertoo hyvin juuri tuo heidän tapansa jättää uutisten kommentointimahdollisuus pois silloin, kun on julkaistu joku uutinen, jossa on syyllistytty erityisen räikeään valehteluun. Niinpä ei haluta, että kansalaiset pääsisivät huomauttamaan tästä epäkohdasta.

Eero Pekonen

Ei varmaan suuri yllätys. Verovaroilla pidetään yllä epäisänmaallista sensuuria. Viime sotien aikaisessa sensuurissa sentään oli yritystä säilyttä Suomi itsenäisenä. Nykyisestä ei oikein tiedä, mitä pitäisi ajatella ja mitä uskaltaa kirjoittaa.