Maanantai 27.5.2019

Viron hallituskriisi jatkuu – siirtolaisuussopimus GCM viedään parlamenttiin

Luotu: 
20.11.2018 08:37
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Viron pääministeri Juri Ratas toivoo, että GCM:ään liittyminen hyväksytään maan parlamentissa yksinkertaisella enemmistöllä.
|

Virossa hallituspuolueiden kiista siirtolaisuussopimus GCM:stä jatkuu. Hallituskolmikko jatkoi sunnuntain kriisikokoustaan maanantaina mutta ei päässyt sopuun, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Keskustapuoluetta edustava Jüri Ratas kertoi, että koska hallitus ei kykene setvimään kriisiään, hän odottaa nyt Riigikogun eli Viron parlamentin äänestystä YK:n asiakirjasta. Äänestys käydään torstaina. Ratasin mukaan kaikki keskustan kansanedustajat yhtä lukuun ottamatta äänestänevät GCM-asiakirjan hyväksymisen puolesta, ja hän toivookin parlamentin hyväksyvän sopimuksen yksinkertaisella enemmistöllä.

GCM:n viemistä parlamenttiin esitti keskustan hallituskumppani sosiaalidemokraatit. Kolmas hallituspuolue Isänmaa (Isamaa) vastustaa Viron liittymistä GCM-sopimukseen ja on kriisiyttänyt hallituksen päätöksenteon. Isänmaa toisti maanantaina kantansa olevan ennallaan.

Myös Viron presidentti Kersti Kaljulaid tapasi hallituspuolueiden johtajat maanantaina. Hän ilmoitti tapaamisten jälkeen, että halitus ei kykene löytämään ratkaisua, joten Viron parlamentin tulee käsitellä GCM-sopimus.

“Jos katsotaan, että tästä umpikujasta ei ole ulospääsyä, on rehellistä antaa tämä kysymys Riikikogun keskusteltavaksi”, Kaljulaid sanoo.

Oppositiopuolue Reformin puheenjohtaja Kaja Kallas katsoo, että GCM:n vieminen parlamenttiin kertoo Ratasin menettäneen luottamuksensa hallituksen sisällä.

”Jos hallitus haluaa Reformipuolueen jatkavan työtään, heidän täytyy antaa meille myös hallitusvastuu, minkä olemme valmiita ottamaan”, Kallas sanoo ERR:n mukaan.

Lyhenne GCM tulee sanoista ”Globaali kompakti turvallisesta, järjestäytyneestä ja sääntöjen mukaisesta siirtolaisuudesta” (Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration), ja sen tarkoituksena on asettaa kansainväliset rajat siirtolaisuuden hallinnalle ja siirtolaisten kohtelulle. YK:n asiakirja ei ole oikeudellisesti jäsenmaita sitova, mutta asiakirja on herättänyt epäilyjä muun muassa Euroopassa.

LUE MYÖS: Virossa puhkesi hallituskriisi GCM-sopimuksesta – Jo 7 EU-maata irtautunut siirtolaisuuspaperista

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Suomessa GCM sopimusta ei pidä viedä missään tapauksessa eduskunnan suureen saliin äänestettäväksi sillä silloin siitä tulee sitova.
Nyt kun se on vai YK suosituksen kirjaaminen, niin se ei ole sitova.
Tämä on vain omaa pohdiskelua.

Pertti Kostiainen

Kuka kerkiää jauhamaan että se ei ole sopimus.
Suomen avoimuudessa tämöiset asiat hyväksytään ja otetaan käytöön pienen piirin toimesta ilman "turhia" puheita julkisesti.
Periaatteella; kansa on niin tyhmää että ei niille kannata selittää.

Kaarle Akkanen

Tämä kyseenalainen sopimus pitäisi tuoda eduskunnan käsittelyyn. Median pitäisi nostaa ko. sopimus laajasti kansalaisten tietoisuuteen ja edistää kansalaiskeskustelua "paperin" sisällöstä. Mihin olemme sitoutumassa, mitä sopimus vaatii, mitä se meiltä edellyttää jne...! Merkillisen hiljaista ollut tähän asti?

Mikko Toivonen

Olen Akkasen kanssa samaa mieltä. Tuon sopimuksen koko sisältö ja tarkoitus olisi avattava täysin.
Nyt esiintuodut rajoitetut tiedothan indikoivat ettei sopimus ole sitova, mutta kun tiedämme Suomen virkakunnan niin kaikista sopimuksista tulee ehdottoman sitovia ja pilkkuakin myöten pakkosovellettavia.

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Niistä ihmisoikeuksista GCM-sopimuksessa kannattaa lukea täältä Mervi Syvärannan blogista:

http://mervisyvaranta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264503-ei-gcm-sopimuksell...

Eli ei olla kaukana siitä tilanteesta, että Suomen perustuslaki 22 § takaa GCM-sopimuksen myös oikeudellisesti sitovaksi. (Itse en ole perehtynyt liiemmin englanninkieliseen versioon).

Tarvitaan vain yksi - kaksi oikeustapausta korkeimmasta oikeudesta, esim. KHO:sta, jossa perustuslaki 22 §:llä on perusteltu GCM-sopimuksen oikeutus. That's it.