Tiistai 21.5.2019

Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää – Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä

Luotu: 
20.11.2018 13:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hurjan teorian mukaan Putin haluaisi omaa valtakauttaan pidentääkseen liittää Valko-Venäjän Venäjään. Tutkijan mukaan Venäjän perustuslain muuttaminen on helpompaa.
|

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi instituutin sivuilla julkaistussa kommentissaan Venäjän aikeita Valko-Venäjällä. Moshesin mukaan viime aikoina ovat kiihtyneet spekulaatiot siitä, että Venäjä yrittäisi toistaa Ukrainan-temppunsa Valko-Venäjällä. Teorioita on kaksi: se, että Moskovaa ärsyttää Valko-Venäjän suhteiden lähentyminen länteen sekä se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkisi yhdistämään Valko-Venäjän ja Venäjän oman valtakautensa jatkamiseksi.

”Toinen käsitys on epämääräisyydestään huolimatta levinnyt mediassa ja joidenkin asiantuntijoiden parissa: mahdollista annektointia arvellaan Vladimir Putinin keinoksi ratkaista presidenttiä uhkaava ’vuoden 2024 ongelma’. Venäjän perustuslain asettamat rajat presidenttikausien määrälle voisi ohittaa nousemalla valtaan aivan toisessa oikeudellisessa yksikössä – uudessa Venäjän ja Valko-Venäjän muodostamassa valtiossa”, Moshes kirjoittaa.

Moshesin mukaan näitä teorioita ei voi täysin ohittaa, mutta niitä ei pidä myöskään liioitella. Valko-Venäjä ei ole yhtäältä saavuttanut länneltä myönnytyksiä, jotka pakottaisivat Venäjän toimiin, ja toisaalta Venäjän perustuslain muuttaminen olisi helpompaa kuin uuden valtion liittäminen Venäjään, Moshes arvioi. Moshesin mukaan Venäjän ensisijainen pyrkimys näyttää olevan kiristää entisestään otettaan Valko-Venäjästä. Kunhan Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenko tiedostaa liikkumatilansa rajat, Krelm antaa hänen pysyä vallassa, Moshes toteaa.

”Kreml tekee kaikkensa, jotta Valko-Venäjän nykyjohdolla tai sen oletetulla seuraajalla ei ole mahdollisuutta muuttaa toimintaansa. Venäjän taloudellinen tuki ei ole pyyteetöntä. Ennen niin avokätiset lainat ovat nyt pienenemässä. --- Samalla Venäjä kasvattaa puolustusvalmiuttaan Valko-Venäjän rajojen tuntumassa. Venäjän media kohdistaa viestinsä paikallisille ’venäläisen maailman’ kannattajille, ruokkii näiden Venäjä-sympatioita ja pyrkii estämään valkovenäläisen identiteetin nousun”, Moshes kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Arvailu Vladimir Putinin aikeista Valko-Venäjällä jatkuu: ”Kansainvälinen tilanne luo suojaavan sumuverhon”

Timo Soini huolestui Venäjän aikeista Valko-Venäjällä: ”En nyt sinänsä hyökkäystä vielä pelkää...”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-pekka Naukkarinen

Valko venäjä on helppo nakki Putinille,hän jahtaa maita jotka eivät kuulu Natoon ja ovat raja naapureita Venäjän kanssa tai ainakin haluaa ne vahvasti Venäjä myönteiseksi,suuri armeija on uhka ja sitä on käytettävä,ennenkuin se uhka vähenee! Sota jatkuu Ukrainassa edelleen,milloin alkaa sen valtaus,jos Ukrainan johto ei käänny Putin myönteiseksi,niin suursodan mahdollisuus kasvaa,eihän Kremlillä ole enään mitään hävittävää ja valtaukset nostavat Putinin suosiota oman kansan silmissä!

Juha-pekka Naukkarinen

Tätä uumoiltiin silloin,kun oli Venäjän suuret sotaharjoitukset samalla suunnalla,että oliskohan tarkoitus jäädä sinne armeijan kanssa,joka tapauksessa Putinin voimapolitiikka jatkuu,millä suunnalla,se jää nähtäväksi,Nato maihin ei hyökätä,se on fakta!

Mikki Nieminen

Krim oli Venäjälle kansainvälinen koe, jossa se teki mitä halusi ja sanktiot ovat olleet vain talouspakotteiden tasolla. Mikään konkreettinen ei uhkaa sitä. Valko-Venäjä on seuraava suupala, josta karvasta kalkkia joutuvat nielemään aikansa, mutta konkretia sanktioista jää ohueksi.

Markku Lehto

Venäjän sotilasjohdon silmissä Valko-Venäjältä kulkee reitti Puolan ja Liettuan välistä muusta Venäjästä eristyksissä olevaan Kaliningradin enklaaviin. Tämä reitti on tarvittaessa raivattava auki. Tässä Valko-Venäjän alue on tärkeä lähtöasema-alue. Tilanne on hieman samanlainen kuin Mustalla merellä Krimin niemimaalla.