Maanantai 17.6.2019

Natolta ”täysi tuki” Ukrainalle – ”Ukrainassa on käynnissä sota, Venäjän vetäydyttävä”

Luotu: 
26.11.2018 20:52
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg maanantain tiedotustilaisuudessa.
|

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui maanantaina keskustelemaan Ukrainan ja Venäjän välisestä kriisistä, mutta ei kyennyt päättämään edes kokouksen agendasta. Länsimaat hylkäsivät Ukrainan laivoja vallanneen Venäjän esittämän muotoilun.

Sen sijaan sotilasliitto Nato, jonka kumppanimaa Ukraina on, otti kantaa Asovanmeren tilanteeseen. Ukrainan ja Naton välisen sopimuksen nojalla Ukraina voi vaatia Nato-Ukraina-komissiota koolle, jos sen alueellista koskemattomuutta uhataan.

”Tässä tapaamisessa kaikki liittolaiset ilmaisivat täyden tukensa Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja suvereniteetille”, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tiedotustilaisuudessa.

Nato vaatii Venäjää takaamaan Ukrainan aluksille esteettömän pääsyn Ukrainan satamiin ja turvaamaan merenkulun vapauden Asovanmerellä. Venäjä pysäytti ja valtasi Ukrainan laivaston aluksia Mustallamerellä sunnuntaina, ja Ukraina syyttää Venäjän myös tulittaneen aluksia.

”Sotilaalliselle voimankäytölle Ukrainan aluksia ja niiden miehistöä vastaan ei ole oikeutusta. Vaadimme Venäjää vapauttamaan miehistön ja alukset välittömästi. Vetoamme maltin puolesta”, Stoltenberg sanoo.

Stoltenberg jatkoi toteamalla, että välikohtaus muistuttaa maailmaa siitä, että Ukrainassa on käynnissä sota. Hän vaati samalla Venäjää lopettamaan Itä-Ukrainan kapinallisten tukemisen ja vetämään joukkonsa Ukrainan alueelta.

Venäjä, joka on miehittänyt Ukrainalle kuuluvaa Krimiä vuodesta 2014 lähtien, perustelee sunnuntain voimankäyttöä sillä, että ukrainalaisalukset olisivat ”laittomasti ylittäneet Venäjän rajan”. Länsimaailma ei tunnusta Krimiä osaksi Venäjää.

Ukrainassa on määrä päättää vielä maanantaina, palautetaanko maahan sotatilalaki.

LUE MYÖS:

Nytkö löytyi selitys Venäjän käytökselle? – ”Käynnissä suora hyökkäys Ukrainaa vastaan”

”Ukrainan armeija täydessä valmiudessa” – Kriisi puhkesi Venäjän ja Ukrainan välillä

Hyytävä asiantuntijan arvio: Venäjä mellastaa ja ”piirtää etupiiriään” Euroopassa Trumpin takia

Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle

Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää – Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä

Tutkija: Tässä on Ukrainan opetus Suomelle – ”USA, EU ja Nato eivät voi uhata millään”

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Art Seppala

Ei natolle voi kuin nauraa.

Poroshenko joka on jo hävinnyt vaalit kotimaassaan lähettää pari peltipurkkia venäjän aluevesien sisäpuolelle. Siitä päästään julistamaan sotatila omaan maahan ja ummikot natossa rupeavat puhumaan sodasta.

Stoltenbergin tehtävä on lähinnä myydä naton tärkeyttä pelottelemalla ihmisiä eikä suinkaan myöntää että se on täynnä laivoja karille ajavia pullistelijoita.

Jori Kajanto

Pistäpäs nyt. Pehrsson, vähän lähteitä siihen, että tarkoitus oli edetä Volgan rannoille? Pehrssonia ei tietenkään haittaa se yhtään, että itänaapuroímme vei hyökkäyssodalla 11% laillisia alueita ja pitää niitä edelleen hallussaan.

Harri Pehrsson

Sarkasmin käytöstä aina varoitellaan ja totta se onkin, että suuri osa ihmisistä osaa vain lukea ja kirjoittaa.

Minun virhe.

Kouluavustuspyyntöön:
Keskikoulun maantietoon kuului opetus, jossa väitettiin Volgan vesistön ulottuvan Äänisen kaakkoisnurkkaan Volgan Itämeren kanavan kautta. Näin siis 70-luvun puolivälissä vielä oli asia. Kanava toimii kyllä vieläkin. Syvärin (pohjoisen) ylitse hyökänneet joukkomme olivat muutaman kymmenen km:n päässä ko. kanavasta. Nämä joukot eivät kuitenkaan kuuluneet viittaamaani hyökkäyssuunnitelmaan.
Varsinainen pihtiliike oli tarkoitus suorittaa saksalaisen 163D:n aloittamana eteläisen Syvärin yli Tihvinän suuntaan ja suomalaisten oli tarkoitus lähteä mukaan ja varmistaa sivusta idän suuntaan, tämä tarkoittaa aluetta, jossa on Volgan vedenjakaja ja alkulähde. Päämajan suunnitelma tehtiin kesällä 1941. Kaukopartiot kävivät Ojatti-joella, nimenomaan sen itäpuolella, alueella josta Volgan voi katsoa alkavan. Toki varsinainen alkujärvi Valkeajärvi (Vologodski) on parinsadan km:n päässä tästä tiedustellusta alueesta. Pitkät oli välimatkat siis. Talvelan armeijakunta oli aiemmin kesällä Itä-Karjalassa edennyt 150 km kahden viikon aikana, kun ryssä oli juoksuun saatu. Joten alue ei niine kokemuksineen ollut naurettavan kaukana kuviteltuihin resursseihin nähden. Ainakaan etapin pöydällä nähtynä. Suosittu A.Aimon laulama suosittu iskelmärenkutus tuolloin oli "Uraliin". Ehkä se oli jäänyt soimaan Talvelan päähän liikaa.

Helposti löytyvä lähde on SSHS ry:n luento pdf
" Pysäytetäänkö hyökkäys Syvärille. "

P.S. Minua häiritsee oikein paljon Suomen poliittinen typeryys niin itään, kuin länteen. Niin historiallinen, kuin nykyinenkin. Mannerheimin neuvo 1938 olisi pitänyt toteuttaa. Tosin - eihän bolsevikkiin voinut luottaa, mutta silti.
Paljon vähemmän minua häiritsee se, kun poliittiset kommentit käännetään esittävään henkilöön käyviksi ja vielä varsin kevyin tiedoin.

Pentti Westerholm

Venäjän toimissa ei mitään ihmeempää ollut.Monta vuotta kestäneen "sissisodan" kera kokeilivat.Mitä länsi sanoo jos hyökätään vähän rajummin.Mikäli olisi vain hymistelty seuraava suunnitelma tietenkin palauttaa Ukraina omaan lähipiiriin.Nyt kun toimiin vastattiin jyrkästi tilanne rauhoittuu..Mutta pieni häirintä tulee jatkumaan hamaan tulevaisuuteen saakka.

esko kotilainen

Näinhän Porosenko teki,ja kun rahat on loppu taas kerran,niin Lännestähän sitä saa ilmaiseksi,tälläisillä pikku tempuilla.Ukraina on yksi pahin korruptiopesä maailmassa.Vaikka on sitä Venäjälläkin.Ukraina kuitenkin lypsää EU:ta ja muita länsivaltioita surutta,ja kaikki menee kulloinkin vallassa olevan omaan taskuun.
Kaasut varastetaan,myydään sitten tuplahinnalla omille kansalaisille,euroopaan menevästä rokotetaan rajusti.
Kaikki vanhat aseet on jo myyty mustille markkinoille,aikaa sitten.Porosenkon kannatus noin 7% ,vaalit lähestyy.Poikkeustilan julistaminen ,nyt ensin 30 päiväksi,sitten sitä voi jatkaa,kunnes vaalit ovat ohi.
Tällä estetään venäjänkielisten äänestysoikeus näppärästi.Ja Julia Timosenkokin siellä näyttää pyrkivän uudelleen apajille,vaikka jo kertaalleen valtion kassan ryöväsi.Kansa hurraa Suomessa kehitystä.
Suomen kannattaisi nyt todella kantaa vastuunsa ja ottaa vastaan kaikki ukrainalaiset,jotka sieltä pakenevat armejasta.Ottivathan isämme ne vastaan jo raatteen tiellä.Suomalisilla on suuri velka Ukrainalle.Joka on maksettava.

esko kotilainen
Vastaus kommenttiin #10

Toivonen,tässä tuoksuu norjalainen realismi, ja toivon todella Suomen liittyvän Natoon,mitä pikimmin.Näin saamme meitä painavan raskaan vastuun pohjoisen puolustuksesta,siirrettyä itään päin.Annamme teille öljyä avuksi,jos maksatte.

esko kotilainen
Vastaus kommenttiin #10

Mihin edellinen kommentini hävisi,Toivonen syyttää minua ryssitelystä,vaikka toivon Suomen liittyvän Natoon ,mitä pikimmin,jotta meillä Norjassa saataisiin vastuu alue siirrettyä Suomen alueelle.Mikä tässä nyt on vikana.