Sunnuntai 26.5.2019

Viro hyväksyy sittenkin GCM-sopimuksen – Parlamentin äänestys haukutaan ”epäonnistumiseksi”

Luotu: 
27.11.2018 19:55
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Viron pääministeri Juri Ratasin mukaan maan hallituksen kriisi on ohi, ja GCM-sopimuksesta ei enää hallituksessa puhuta.

Virossa hallitus on ilmoittanut hyväksyvänsä maan parlamentin äänestyksen tuloksen ja vievänsä Viron mukaan YK:n siirtolaisuusasiakirjaan, joka tunnetaan lyhenteellä GCM. Jälkipuheet maanantain äänestyksestä jatkuivat tiistaina.

Viron hallitus vei GCM-sopimukseen liittymisen parlamenttiin, koska hallitus ei kyennyt itse löytämään yhteistä linjaa asiassa. 101-jäseninen parlamentti äänesti maanantaina GCM:n hyväksymisen puolesta äänin 41–27, hallituspuolue Isänmaan (Isamaa) vastustaessa asiaa. Äänestystä edelsi tuntien keskustelu.

Opposition Reformipuolue jättäytyi äänestyksen ulkopuolelle 30 edustajallaan. Puheenjohtaja Kaja Kallas arvosteli tiistaina, että äänestys, jossa vain osa hallituksesta ja alle puolet parlamentin jäsenistä puolsi GCM:ään liittymistä, on osoitus hallituksen ”epäonnistumisesta”. Reformipuolue on hallituskriisin aikana kytännyt paikkaa nousta hallitukseen, mutta toisaalta ollut valmis hyväksymään GCM:n ehdollisesti.

Viron hallitus – myös kriittinen Isänmaa-puolue – kuitenkin vakuuttaa, että hallitus kykenee jatkamaan kautensa loppuun eli ensi kevään vaaleihin asti. Pääministeri Jüri Ratas kertoi ERR:n mukaan, että Viro toimii YK:n sopimuksen kanssa parlamentin päätöksen mukaisesti. Asiasta ei enää keskustella hallituksessa.

Hallituksen mukaan äänestystulos ei ole epäonnistuminen, vaan vastaa parlamentin tämänhetkisen kokoonpanon näkemystä.

”Kunnioitan ja tunnustan parlamentin päätöstä tukea YK:n siirtolaisuussopimusta”, Ratas sanoi.

Ratas korosti, että GCM ei ole oikeudellisesti sitova sopimus. Sosiaalidemokraattien ulkoministeri Sven Mikser totesi, että ”kenelläkään meistä ei ole salaista agendaa edistää massasiirtolaisuutta Viroon”.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Meriluoto

Historiaa tuntevat ihmiset muistavat, että Viron parlamentti on ennenkin päätynyt tekemään melko kummallisia äänestyspäätöksiä. Jopa sellaisia, joiden voidaan katsoa olevan selkeästi maan oman edun vastaisia.

Päällimmäisenä tulee mieleen heinäkuussa 1940 suoritettu äänestys, jonka tuloksena parlamentti päätti liittää Viron osaksi Neuvostoliittoa. Tämänkin äänestyksen taustakuvioissa esiintyi eräitä "hieman" omituisia piirteitä...

Jorma Kovanen

Viron olisi syytä pitää huolta maansa pysymisessä hallussaan. Eivätkö he ole oppineet mitään, kun NL miehitti maan. Jotkut väittivät, että sekin oli vapaaehtoinen ratkaisu. Viron ei ole mitään syytä päästää holtitonta kansainvaellusta maahansa. Ensin tulee vararikko ja sen jälkeen pieni kansa valtioinenn häviää maailman kartalta.