Lauantai 25.5.2019

Venäjä tuo uudet ohjukset Krimille – Ukraina kutsuu Naton aluksia apuun

Luotu: 
29.11.2018 15:19
Päivitetty: 
29.11.2018 15:23
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Ukrainan presidentti Petro Poroshenko vetoaa Nato-kumppaneihin, jotta nämä toisivat sota-aluksiaan Krimin ympäristön vesille.
|

Sotilaallinen varautuminen yltyy Krimin niemimaan ympäristössä ja Asovanmerellä, missä Venäjä tulitti ja otti haltuunsa Ukrainan laivaston aluksia. Nyt Ukraina pyytää sotilasliitto Natoa tueksi alueelle, ja Venäjä puolestaan tuo Krimille uutta ohjusjärjestelmää.

Venäjä ilmoitti Krimille toimitettavasta uudesta S-400-ilmatorjuntajärjestelmästä keskiviikkona. Muun muassa Euractiv-sivusto kertoo, että uudet ohjukset ovat luontevaa jatkumoa Venäjän sotilaalliselle varustautumiselle Krimillä, mutta ilmoituksen ajoitus vaikuttaa tarkoitukselliselta viestiltä konfliktin jälleen kärjistyessä.

Uutistoimisto Reuters on myös kertonut uuden venäläisen miina-aluksen siirtymisestä Mustaltamereltä Asovanmerelle.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko puolestaan pyysi torstaina Natoa lähettämään aluksia Asovanmerelle. Poroshenkon mukaan Nato-alusten tarkoitus olisi taata turvallisuutta ja ”auttaa Ukrainaa”. Ukraina ei ole Naton jäsen, mutta se on puolustusliiton kumppanimaa, ja Nato on ilmoittanut jäsenmaidensa antavan ”täyden tuen” Ukrainalle.

“Saksa on yksi lähimmistä liittolaisistamme, ja toivomme että Naton jäsenmaat ovat valmiita siirtämään laivastojensa aluksia Asovanmerelle”, Poroshenko vetosi.

Puolustusasioihin keskittyvän Defense One -sivuston mukaan myös Yhdysvallat on kasvattamassa rooliaan alueella. Ukraina on vastaamassa Venäjän alusten aggressiiviseen käytökseen USA:n avulla: torstaina Ukraina saa käyttöönsä kaksi Yhdysvaltain rannikkovartioston aseistettua yhteysvenettä Baltimoressa.

”Emme voi rakentaa samanlaista laivastoa kuin Venäjällä, mutta voimme rakentaa niin sanotun hyttyslaivaston: pieniä aluksia, mutta paljon”, Ukrainan puolustusvoimien edustaja kommentoi kauppaa sivustolle.

Ukrainassa ja USA:ssa osattiin Defense Onen mukaan odottaa Venäjän toimia Kertšinsalmen sulkemiseksi Ukrainalta, sillä se on jatkuvasti kasvattanut laivastoaan ja toimintaansa alueella. Salmi yhdistää Asovanmeren Mustaanmereen.

Lue myös: Varoitus Virosta: Täysi sota voi alkaa Ukrainassa hetkenä minä hyvänsä

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Ollila

Olen samaa mieltä, että on tyhmää ja sinisilmäistä sitkeästi pysyttäytyä Naton ulkopuolella. EU on hajalla kuin varpusparvi ja Venäjä käyttää tilannetta häikäilemättä hyväkseen. Nyt olisi niillä Naton lentotukialuksilla käyttöä!

Pasi Anttila

Nuo ohjukset on varmaan tosi upeita ja niitä on krimiläisten varmaan upeeta kattella mutta veikkaan että he haluaisivat mieluummin puhdasta vettä.

No vettä on tietysti vaikeempi hankkia kuin ohjuksia. Mutta suosittelen kuitenkin yrittämään, ohjukset ei ole elämälle välttämättömiä kuten vesi.

Timo-Pekka Mustakallio

Poroshenko on idio*tti, vieläpä kansalaistensa keskuudessa niukkaa n. 8% kannatusta nauttiva, eli maaliskuun lopun 2019 presidentinvaaleissa hänellä ei ole vähäisintäkään mahdollisuutta toiselle kaudelle. Sotatilan julistaminen - ja jatkaminen tammikuusta aina kuukaudella eteenpäin vaalien lykkäämiseksi - on oiva keino hänen estellä kilpailijoitaan (vaikkapa median hallinta, rajummatkin keinot) - ja siten pysyä vallassa. Hänhän onkin tyypillinen USA:n kätyri, ilmeisen heikko ja laajalti kyvytön mies, kun gallupeja johtava Julia Timoshenko taas olisi huomattavasti hankalampi kumppani jenkeille.

Vuoden 2003 Asovanmerta koskeva sopimus ei salli sotalaivoille vapaata kulkua, vaan ainoastaan kauppamerenkululle. Venäjällä oli siis täysi oikeus torjua luvattomasti sen aluevesille tulleet Ukrainan alukset (nehän eivät edes olleet Asovanmerellä, vaan vielä Mustallamerellä, kun ne tulivat luvatta Venäjän aluevesille). Oikeuksiin kuuluu pidättää niin tunkeutuneet alukset kuin niiden miehistökin selvityksiä varten - tarvittaessa siis myös taltuttaa pullikoitsijat, kuten kolmessa tapauksessa kuuluu käyneen. Ainakaan minun mielenrauhaani ei häiritse tippaakaan, jos muutaman ukronatsin päähän taottiin järkeä "kunnes luu paistoi". Tuskinpa muuten Venäjällä on pienintäkään kiinnostusta "ottaa haltuunsa" tynkä-Ukrainan romukuntoisia purtiloita = ongelmajätettä.

Muiden kuin näiden kahden rantavaltion sota-aluksilla ei ole Asovanmeren sisämerellä mitään kulkuoikeutta, ellei kumpikin rantavaltio anna suostumustaan: jenkithän eivät veisikään sinne mitään suurempia aluksiaan, sillä ilmeisesti Venäjä on pystynyt krakkaamaan niissä käytetyn AEGIS-järjestelmän, eli sille haaste olisi vähän kuin ampuisi tyhjiä kaljatölkkejä pikku kotilammessaan. Jenkkilä taisi sokaistua omasta erinomaisuudestaan ja unohtaa, että venäläisetkin osaavat tehdä oikein hyviä aseita (saman erehdyksenhän teki muinoin eräs tunnettu ruteenikorpraali... jolle kävi kohta tosi köpelösti). Historia... noh, se todella toistaa itseään: voisikin ajatella, että nyky-Suomen "natottajat" ovat samanlaisia pölvästejä kuin "natsittajat" olivat 1940-luvun alussa.

Ilmatorjuntajärjestelmä on nimensä mukaisesti puolustuksellinen asejärjestelmä. Krim kuuluu saavan myös ohjustorjunta-, ja laajan kantaman tutkajärjestelmän. Käytännössä Krimin ylle tulee "no fly zone" siellä luvattomasti tai pahoissa aikeissa liikkuville koneille. Ohjustorjunnan kyvythän nähtiin Syyriassa, missä USA/NATO:n aseista ainutkaan (siis 100% torjunta) ei osunut lentotukikohtiin, ja kokonaistorjunta oli lähteestä riippuen 2/3- ja 3/4-osan välillä... tämä siis paljon alkeellisemmalla torjuntakalustolla kuin mitä Krim ilmeisesti saa. Sotaliitto-NATO:n täytyisi siis olla todella epätoivoinen (tai täysin hullu) jos se yrittäisi kärttää aseellista yhteenottoa vastustajan kanssa, jolla on kaikissa tapauksissa paikallinen ja kenties tekninenkin ylivoima... ellei sotaliitto-NATO halua nolata itseään?!

Pasi Käyhkö

Nato, USA tai EU eivät tule antamaan läpikorruptoituneelle Ukrainalle muuta kuin myötätuntoa ja kannustavia lauseita. Krimi on Venäjän nyt ja pysyy Venäjällä.
Olisi parasta antaa näiden kahden korruptoituneen ja mädän yhteiskunnan selvitellä asiat keskenään.

Jorma Jurvelin

USA.on naton nimissä ottanut euroopan natojoukkojen harjoitusalueeksi.suomi on sotaa käymätömiä kenraaleja täynnä.jotka halluavat päästä pätemään.ulkoministeri natokiimanen uskovaispaskka.pääministeri lestalais,valehteva lurjus.

Erkki Tiussa

Vahvana näköjään ovat taistolaisopit uurtaneet syvät lähtemättömät vaot monen aivokoppaan. Olisiko jo aika siirtyä nykyaikaan ja alkaa mieluummin etsiä rakentavaa yhteistyötä ja rauhaa.

Ymmärtäkää nyt, että Putinilla on vain syvä trauma, kun suuri ja mahtava Neuvostoliitto hajosi ja lukuisat ympärillä olevat kansakunnat saivat itsenäisyytensä takaisin. Herra Putin on muun muassa surrut sitä, että Lenin aikoinaan suostui antamaan Suomelle itsenäisyyden. Stalin yritti korjata sen virheen mutta yritys jäi kesken. Putin on superälykäs ja hänen taustajoukoillaan on supertietokeessa jättimäinen peliteorian pohjalle rakennettu simulaattori. Siinä on muuttujina maailman tärkeimmät johtajat ja maat sekä tietenkin lähialueet. Nyt sitä kehitetään apinan raivolla tekoälypohjaiseksi. Niinpä Putin on sanonut, että se joka hallitsee tekoälyn, hallitsee tulevaisuudessa maailmaa.

Kyllä Krimin valloituskin tapahtui niin älykkäästi, että lännessä ja muualla maailmassa oltiin koko ajan pari askelta tapahtumien ymmärtämisen perässä. Samassa simulaattorissa ovat pyörineet myös viimeaikaiset toimenpiteet jo huomattavasti ennen Krimin valtausta. Kertsinsalmen sillan rakentamisen aikoihin jo luultiin, että Venäjä olisikin luopumassa Novo-Rossijasta (Etelä Ukrainan valloituksesta), kun saa maayhteyden Krimille. Mutta se taisikin olla vain viisas taktinen siirto tässä valloituspelissä. Samalla saadaan kotimaan huomiota pois hankalasta eläkeuudistuksesta ja oma kannatus taas nousuun. Simulaattorilla voi myös etsiä parhaat valheet näistä toimista lähinnä omalle kansalle ja tietenkin lännessä muuten vain samanmielisille. Niin upeasti Lavrovkin on näitä tapahtumia kommentoinut.

Jospa joku nörtti hakkeroisikin sen pelisimulaattorin siten, että se alkaisikin tulostaa suosituksia geopoliittisen laajentumisen sijaan kansainväliseen taloudelliseen yhteistyöhön. Lisäksi edistää kumppanuutta ja yhteistyötä naapureiden kanssa samoin kuin kotimaan demokratiaa ja hyvinvointia.
Kansakunnat alkaisivat purkaa armeijoitaan. Tähän suuntaan oltiinkin menossa NL:n romahduksen jälkeen. Mutta tuliko vaan sittenkin niin ikävä sitä suurta ja mahtavaa NL:n maailmanvaltaa vaikka todellisuudessa maailmanvalta on nykyään tekniikassa, taloudessa ja kansojen välisessä yhteistyössä. Sitten kun Putin saa pelisimulaattoriinsa riittävästi älyä, niin ehkä se yllättäen ehdottaakin strategian modernisoimista nykyaikaan - pois vanhakantaisista ja turhista geopoliittisista valtapyrkimyksistä.