Lauantai 25.5.2019

Trump hehkuttaa ”suurinta sopimusta koskaan” – USA ja Kiina sopivat aselevosta kauppasotaan

Luotu: 
2.12.2018 11:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump ja Xi Jinping G20-kokouksessa vuonna 2017.
|

”Jos se toteutuu, se on yksi suurimmista koskaan tehdyistä sopimuksista”, julisti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump medialle Air Force One -koneessaan viikonlopun G20-tapaamisen jälkeen.

Hän viittasi neuvottelutulokseen, jonka Yhdysvallat ja Kiina saivat aikaan lauantaina, ja sen mahdollisiin jatkotoimiin. Maat sopivat nyt maiden välisten uusien kaupparajoitteiden jäädytyksestä seuraavan 90 päivän ajalle, ja Yhdysvaltain hallinto ilmoitti myöhään lauantaina aikomuksestaan päästä tässä ajassa pidempiaikaiseen kauppasopimukseen Kiinan kanssa.

”Sillä tulee olemaan uskomattoman positiivinen vaikutus maanviljelylle, teollisuustuotteille, tietokoneille, kaikille tuotteille”, Trump kehui suunniteltua sopimusta muun muassa CNN:n mukaan.

Nyt tehdyn sovun myötä USA ottaa takapakkia tuontitullien korotuksissa, ja Kiina ostaa merkittävän määrän yhdysvaltalaisia tuotteita. Kauppajännitteiden liennytys osui odotetusti presidenttien Donald Trumpin ja Xi Jinpingin lauantain illallistapaamiseen, joka pidettiin G20-kokouksen yhteydessä Argentiinassa.

Valkoisen talon mukaan Trump on sopinut luopuvansa toistaiseksi tullimaksukorotuksista, jotka olisivat tienneet 25 prosentin tuontitulleja eräille kiinalaistuotteille, joiden vuotuinen tuontiarvo Yhdysvaltoihin on 200 miljardia dollaria.

Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Eilen oli kansainvälisessä mediassa hieno kuva Trumpista ja Xistä yhteiskuvassa.
Xi naureskeli partaansa ja syystä, sekä Trump näytti kuin olisi jäänyt 10 tonnin lantakuorman alle.
Mutta Trumpilla on hyvät oltavat niin kauan kuin omnasta kansasta noin 40% on häntäkin tyhmempiä

Pasi Anttila

miten uusi sopimus on parempi kuin vanha nafta. Trumpin tyyli on aiheuttaa ongelmia ja tehdä senjälkeen "maailman upein diili".

Mitä mahtavaa on selvittää itse aiheuttamansa sotkut. Mitä mahtavaa on siinä että ainut agenda hänellä on mitätöidä kaikki Obaman saavutukset, oli hyviä tai huonoja. Mitä järkeä on luovuttaa kv. asemansa Venäjälle ja Kiinalle ja tehdä
amerikasta taas "suuri".

Hyvin kuvavaa on että eräs valkoisentalon virkamies totesi että älkää olko huolissanne, täällä on töissä aikuisiakin