Sunnuntai 26.5.2019

Hätäkokous: Ranska harkitsee poikkeustilaa – Yli 100 loukkaantui ja 400 pidätettiin väkivaltaisessa mellakassa

Luotu: 
2.12.2018 13:32
Päivitetty: 
2.12.2018 13:45
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Autot paloivat lauantaina Riemukaaren lähistöllä keltaliivi-mielenosoittajien otettua yhteen mellakkapoliisien kanssa.
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Palomiehet töissään Avenue Kleberillä Pariisissa lauantain mellakan jälkeen.
 • Kuva: All Over Press / EPA
  Kuva
  Keltaliivi-mielenosoittajia poliisin vesitykkien kohteena Riemukaarella.
|

Ranskassa hallitus harkitsee poikkeustilan julistamista maata riivaavien väkivaltaisten mielenosoitusten ja mellakoiden lopettamiseksi.

Presidentti Emmanuel Macron ja Ranskan pää- sekä sisäministerit pitävät hätäkokouksen sunnuntaina, France 24 -kanava kertoo. Hallituksen edustajan mukaan väkivaltaisista mellakoista ei voi tulla jokaviikkoinen tapa.

Pariisissa ainakin 133 ihmistä loukkaantui ja yli 400 ihmistä pidätettiin niin sanottujen keltaliivien mellakoinnin yhteydessä lauantaina. Loukkaantuneista 23 oli poliiseja. Poliisi käytti muun muassa kyynelkaasua ja vesitykkejä väkijoukkojen rauhoittamiseen Champs-Elyséella.

Presidentti Emmanuel Macronin uudistuksia vastustavat mielenosoitukset ovat pahimpia Ranskassa vuosiin. Ranskan hallitus on ilmoittanut olevansa valmis kuuntelemaan protestiliikkeen huolia, mutta aikoo pitää linjansa, France 24 kertoo. Protestit käynnisti ranskalaisia kuumentanut polttoaineverotuksen kiristys.

Osin naamioituneet mellakoitsijat sytyttivät tuleen niin rakennuksia kuin autojakin Pariisin keskustassa lauantaina, ja levottomuuksia oli myös muissa kaupungeissa. Mielenosoituksiin osallistui noin 75 000 ihmistä.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Kuulkaas, ei tässä olekaan kyse mistään bensan hinnasta. Luin juuri tämän keltaliviliikkeen vaatimukset ja kaksi mistä ei tingitä ovat:

Verojen alentaminen ja KANSANVALLAN PALAUTTAMISTA.

Lukeaa tämän keltaliiviliikkeen vaatimukset linkistä alta. Mielenosoittajat vaativat toisena päävaatimuksenaan _kansankokouksen_ (citizens assembly) perustamisen.

Wikipedian määrityksen mukaan citizens assebly määritellään välineeksi, jolla _palautetaan luottamus poliittiseen prosessiin ottamalla suora kontrolli päätöksentekoon_.

Muita kohtia ovat Ranskan senaatin vallan vähentäminen, suorien kansanäänestysten lisääminen ja lakien säätäminen kansalaisien mielipiteen mukaisesti.

Tässä EI olekaan kyse jostain bensan hinnasta. Mistähän syystä meillä on niin uutisoitu?

Alkaako EU:ta sanellen ja kansan ohittaen rakentaneiden pelin hajoaminen Ranskasta? Voi olla liikaa povattu, mutta tuskin poikkeustilaa Ranskaan harkitaan olemattomin perustein tai foliorullan vuoksi?

https://www.lejdd.fr/Politique/verbatim-voici-toutes-les-revendications-...

https://en.wikipedia.org/wiki/Citizens%27_assembly

Rauno Kujala

Huvittavaa lukea Suomen mediasta protestien syyksi dieselin hinta. Ei voi muuta sanoa, kuin huutonaurua fake newsille. Suomen media luulee, ettei Suomessa lueta ulkomaisten vastaavia. Protestien syy on Eu ja sen toimet; globalismi, pankkisektorin toimet, matu-invaasio.....
Nämä protestit ovat nyt levinneet Belgiaan ja olen lähes varma, että leviäminen jatkuu siitäkin, koska syynä on Eu:n toimet ja ne koskevat jokaista Eu-maata. Protestoijat haluavat lähidemokratiaa ja kansanvallan palautusta...kuulostaa tutulta Suomessa, vastaan itse...KYLLÄ. Olisi nämä Suomenkin rotat (poliitikot ja ylin virkamieskunta) syytä alkaa kuuntelemaan mitä kansa huutaa. Jos ei, en ylläty vaikka nämä tapahtumat toistuvat Suomessa.

Rauno Kujala

Ei muuten ollut, eikä vieläkään ole kuin osittain. Suomen media tyypilliseen tapaan piilottelee syitä dieselkuluihin ja elintasokustannuksiin (jotka ovat niitä pienempiä syitä kokonaisuudessa). Mitään ei saa sanoa pankiirien kultapojun Macronin edesottamuksista, eu-vastustamisesta, globalisaation vastustamisesta, lähidemokratian puutteesta, liittovaltion vastustamisesta. ...ei kuulu nääs lännen median narratiiviin, paljastuisi vielä, ettei keisarilla ole vaatteita.

Lauri Furtato

Minä yllättyisin. Suomen kansa on iät ajat ollut alistettuna milloin omien, milloin Venäjän, Neuvostoliiton, Ruotsin ja sittemmin Eun toimesta. Nöyryys on iskostunut selkäytimeen. Sitä jupistaan humalassa ja kohdistetaan angsti lähimmäisiin unohtaen varsinainen syypää.

Simon Wahlroos

Näin vanhan liiton vannoutuneena antifasistina olen samaa mieltä kanssasi Soinin liiveistä ja uhkasakoista. Mussoliini keksi ja määritteli fasismin aikoinaan valtioavusteiseksi korporativismiksi, ja korporatiivisiin toimijoihin kuuluvat nykyään myös monet yleishyödylliksi luokitellut kansainväliset liiketoimintaa harjoittavat ja avustavat järjestöt kuten SPR ja YK. Näitä avustavat politikot ja virkamiehet ovat siis fasisteja, jorka pitäisi jo voida tunnistaa sumutusverhonsa takana, josta he ovat huijanneet hyvää tarkoittavat suvaitsevaiset ihmiset fasistisiin riveihinsä.

Rautalanka: Soinin liivit siis kuuluvat myös hänen fasistisille hallituskumppaneille sekä heitä palveleville virkamiehille ja puolueiden jäsenille.

Jouko Repo

Vaikuttaa nykymeno Ranskassa jotenkin tutulta ?

””Ranskan vallankumouksesta johdetaan monia modernin demokratian keskeisimmistä arvoista, kuten kansanvalta, ihmisoikeudet ja oikeusvaltion periaate. Samalla katolisen kirkon asema muuttui täysin, sillä se menetti valtion­uskonnon asemansa, ja Ranskaan hyväksyttiin ajatuksen- sekä uskonvapaus. Vallankumouksen aatteellinen sisältö tiivistetään usein iskulauseeseen ”Vapaus, veljeys ja tasa-arvo” ””- wikip. Ranskan vallankumous

Samy Arling

Nyt ranskalaiset ansaitsevat arvostusta ! Juttu vaan on niin ettei EU:n ylisuurelle hallintojärjestelmälle ole tarvetta ja varaa.Kansa ei loputtomasti jaksa kustantaa vallan näyttämiseksi rakennettuja mahtipontisia EU-rakennuksia, jossa käyskentelee ylisuurista palkkioista kätyreiksi muuttuneet niljaskat, jotka myyvät isänmaittensa itsenäisyyden ja velkaannuttavat jälkipolvet.Olenkin ihmetellyt miten nämä aurinkokuninkaat ovat nykyajassa päässeet näin pitkälle vallan ja varojen anastuksessa ! Hienoa kun kansakunnat alkavat heräämään, parempi myöhään kun vielä myöhempään.

Rauno Kujala

Haiskahtaa aidolta vallankumoukselta. Tubessa videoita, missä ambulanssikuskit pillit huutaen protestoivat nimenomaan Eu-hallintoa vastaan. Samaten mellakkapoliisit Pariisissa laskeneet osittain patukkansa ja kypäränsä ja liittyneet protestoijiin. Tässä vaiheessa kun turvallisuuskoneisto laskee kilpensä, peli on pankkiirille ohi.

Matti Karvonen

Syyt miksi keskiluokka on noussut kapinaan ovat totta Suomessakin. Kapinahenki on vahvaa kaikkialla, missä ihmisten kanssa juttelee. Vaaleja kai vielä odotellaan. Mutta, jos korot lähtevät nousuun, tilanne räjähtää Suomenkin eliitin silmille