Sunnuntai 26.5.2019

Ranskan mellakat: Pääministeri tapaa Marine Le Penin ja muut puoluejohtajat – taustalla dieselin raju hintanousu

Luotu: 
3.12.2018 08:47
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Keltaiset liivit osoittivat mieltään Pariisissa lauantaina.
|

Ranskassa pääministeri Édouard Philippe tapaa maanantaina puoluejohtajia keskustellakseen kuolemantapauksiakin aiheuttaneiden ”keltaisten liivien” mellakoista. Asiasta kertoo radiokanava RTL.

Presidentti Emmanuel Macron järjesti sunnuntaina hallituksen hätäkokouksen Ranskan mellakoista, joilla vastustetaan polttoaine- ja etenkin dieselveron korotusta. Hätäkokouksen jälkeen Macron pyysi Philippeä tapaamaan eri puoluejohtajia sekä ”keltaisten liivien” johtoa.

LUE MYÖS:

Hätäkokous: Ranska harkitsee poikkeustilaa – Yli 100 loukkaantui ja 400 pidätettiin väkivaltaisessa mellakassa

Tapaamisia on sovittu koko maanantaiksi. Ensimmäisenä aamulla Philippe ottaa vastaan Pariisin pormestarin ja sen jälkeen eri puolueiden johtajia aina iltaan saakka. Eurovaaligallupeissa Macronin En Marche -puolueen ohittaneen Front Nationalen johtajan Marine Le Penin Philippe tapaa iltapäivästä.

Ranskan autokannasta suurin osa on dieselautoja ja BBC:n mukaan dieselin hinta on noussut tänä vuonna noin 23 prosenttia 1,51 euroon litralta. Mielenosoittajat käyttävät keltaisia huomioliivejä, jotka Ranskassa ovat pakollinen varuste autossa hätätilanteiden varalle.

Kaksi viikkoa sitten käynnistyneissä mielenosoituksissa on kuollut kolme ihmistä. Pariisissa lähes 400 ihmistä pidätettiin ja yli 100 loukkaantui viikonlopun mielenosoituksista. Loukkaantuneiden joukossa oli 23 poliiseja.

Aiemmin sunnuntaina Ranskan hallituksesta väläytettiin jopa hätätilan julistamista, mutta uusimpien tietojen mukaan tämä vaihtoehto ei ole enää pöydällä.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Samy Arling

Nyt ranskalaiset ansaitsevat arvostusta ! Juttu vaan on niin ettei EU:n ylisuurelle hallintojärjestelmälle ole tarvetta ja varaa.Kansa ei loputtomasti jaksa kustantaa vallan näyttämiseksi rakennettuja mahtipontisia EU-rakennuksia, jossa käyskentelee ylisuurista palkkioista kätyreiksi muuttuneet niljaskat, jotka myyvät isänmaittensa itsenäisyyden ja velkaannuttavat jälkipolvet.Olenkin ihmetellyt miten nämä "aurinkokuninkaat" ovat nykyajassa päässeet näin pitkälle vallan ja varojen anastuksessa ! Hienoa kun kansakunnat alkavat heräämään, parempi myöhään kun vielä myöhempään.Vielä kun suomalaiset heräisivät jo menetetyn itsenäisyydenasenteesta !

Jukka Laine

Polttoaine on median keksimä tekosyy. Todellisuudessa kansa kapinoi palkkojen ja tukien leikkauksia vastaan. Suomen media välttää tämän kertomista, koska Suomessa on tehty vielä rajummat leikkaukset ja töitä teetetään ilman palkkaa.

Suomalaiset ovat perinteisesti hiljaisia ja vaatimattomia, mutta jos tämä jatkuu vielä vaalien jälkeen, silloin räjähtää.

Petri Hämäläinen

Le Penillä ei ole MITÄÄN tekemistä vasemmiston hulinoinnin kanssa. Hän on ainoastaan sanonut että ymmärtää kansan ärtymyksen.

Miksi suomalainen (roska-)media siis nostaa Marine Le Penin otsikoihin kun Ranskan kaduilla riehuu äärivasemmistolainen väkivalta?

Pääministeri Edouard Philippe tapaa KAIKKIEN parlamentissa edustettujen puolueiden edustajat.

Ja puolueiden nimet voisi laittaa oikein. Macronin puolue la Republique en marche ja Le Penin Rassemblement national.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #8

Tiedoksi, että palasin Lyonista (kaupunki Ranskassa) viime viikon keskiviikkona. Siellä kyllä keskusteluissa tuli ilmi asiat suoraan ranskalaisten suusta mikä asia "potuttaa". Se oli pääasiassa polttoaineen verotus. Kaupungissa oli jokseenkin rauhallista.
Täällähän voi pensaan takaa huudella ihan mitä vain asiasta tietämättä.

Petri Hämäläinen
Vastaus kommenttiin #14

Bluffaat trolli.

Jos satut olemaan kielitaitoinen, niin Gilets Jaunesin vaatimukset listataan selkeästi oheisessa Le Figaron videossa. Dieselin hintaa saat etsiä tuosta listasta aivan rauhassa.

http://video.lefigaro.fr/figaro/video/quelles-sont-les-revendications-de...

Äärivasemmiston eli antikapitalistien väkivallasta kertoo vaikkapa Parisien-lehti.

”Sur les piliers des arches de la rue de Rivoli, inscrits en lettres rouges, des slogans hostiles aux forces de l’ordre n’ont pas encore été nettoyés : « Nique la police » ou encore « ACAB », acronyme anglais pour « All cops are bastards » qu’on peut traduire par : « Tous les flics sont des bâtards ». Parfois un seul mot : « Anticapitaliste ».”

http://m.leparisien.fr/faits-divers/un-temoin-raconte-les-jeunes-tapaien...

Petri Hämäläinen

Oliko siis Chemnitzissäkin kymmenettuhannet ihmiset kaduilla ”ulkomaalaisen tekemän surmatyön takia”?

En muista nähneeni tällaisia uutisia Saksasta.

Mutta nyt onkin kyseessä parempi vasemmistolainen väkivalta. Tällä kertaa tämä on nyt demokratiaa. Jykä sanoisi, että me tienataan tällä!

Erkki Malinen

Mediathan kirjottaa vain mielestään propagandaa, meitä on täälä pohjanperukoilla helppo pitää todellisuus paitsiossa. Aikonaan oli näin naapurissa ohjelma Ylellä mikä oli täyttä propagandaa, mutta sitä oli mukava kuunnella oli se niin yliampuvaa.

Petri Hämäläinen

Joo - kirjoitin toisaalla että kun näin helvetin pieni maa joutuu ideologiseen mankeliin (niin käy niin vaan niin että paska nousee pintaan.

Maassamme ei ole tarpeeksi älymystöä tai muuta kriittistä massaa että saataisiin pidettyä valehtelijat aisoissa. Näin kävi myös 1917 (kommunismi), 1930-luvulla (fasismi) ja 1970-luvulla (taistolaiset). Ja näin on käynyt nyt äärivasemmiston ja feminismin kanssa. Mediasta on tullut itsensä irvikuva.