Tiistai 21.5.2019

Valta vaihtuu Saksan suurimmassa puolueessa – Tässä on Angela Merkelin seuraaja

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Annegret Kramp-Karrenbaueria, 56, pidetään Merkelin liittolaisena, vaikka hän on taustaltaan, koulutukseltaan ja ajattelultaan varsin erilainen.
|

Saksan suurimman puolueen CDU:n johtoon nousee Annegret Kramp-Karrenbauer, joka sai puheenjohtajaäänestyksessä enemmän ääniä kuin pääkilpailijansa Friedrich Merz. Puoluekokouksen toinen äänestyskierros päätyi hetki sitten Hampurissa. Äänestys ratkesi äänin 517-428.

Kristillisdemokraatit vaihtavat johtajaansa, koska puolueen nykyinen puheenjohtaja, Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti vastikään luopuvansa tehtävästään. Rautarouvan maineen saavuttanut Merkel on johtanut puoluettaan ennätyksellisen kauan, 18 vuotta. Hänen edeltäjänsä puolueen johdossa oli ikoninen Saksojen yhdistäjäkansleri Helmut Kohl.

Merkelin astuminen syrjään muuttaa paitsi CDU:ta myös koko Euroopan poliittista karttaa. Analyyttinen ja harkitsevainen Merkel on edustanut Euroopassa jatkuvuutta ja yhtenäisyyttä. Merkel on ilmoittanut haluavansa jatkaa liittokanslerina, vaikka luopuukin nyt puoluejohtajuudesta.

Kramp-Karrenbaueria, 56, pidetään Merkelin liittolaisena, vaikka hän on taustaltaan, koulutukseltaan ja ajattelultaan varsin erilainen. AKK, kuten uutta puoluejohtajaa kutsutaan, on Saarlandista kotoisin oleva valtiotieteilijä, kun Merkel puolestaan on fyysikon koulutuksen saanut itäsaksalaisen pastorin tytär.

LUE MYÖS:

Timo Soinilta tyly kuitti GCM-kohusta: ”Näistä asioista voi olla eri mieltä - faktoista ei”

Merkel: Tämä jää viimeiseksi kaudekseni liittokanslerina

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Hyvä uutinen Vihreille ja AfD:lle ! Surullinen uutinen (itselleni ja) CDU:lle joka otti tänään merkittävän askeleen kohti merkityksettömyyttä Saksan politiikassa.

CDU seuraa Ranskan sosialistien esimerkkiä. Kannatus kaikkoaa ja äänestäjät hylkäävät entisen valtiohoitajapuolueen. CDU tulee vuotamaan sekä oikealle että vasemmalle. AfD, FDP ja Vihreät korvaavat tämän katastrofin hedelmät.

Katastrodi syntyy kuitenkin Baijerissa. Yhteistyö CSU tulee päättymään sillä koheesiota CSU:n ja CDU:n välillä ei AK-K:n johdolla synny. Merzin kanssa kylläkin. Merkelin linja on CSU:lle mahdoton.