Maanantai 20.5.2019

Arvailut Emmanuel Macronin aikeista kiihtyvät: ”Älykkäintä, mitä hän voi tehdä”

Luotu: 
9.12.2018 19:26
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Keltaliivit ovat vaatineet jopa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin eroa. Macronin on määrä tulla julkisuuteen ensi viikolla.
|

Ranskan hallituksen aikaisemmin sunnuntaina julkistama tieto, jonka mukaan presidentti Emmanuel Macron antaa ensi viikolla ”tärkeän ilmoituksen”, on saanut liikkeelle arvailut Ranskan presidentin aikeista. 

Uutistoimisto Bloomberg kertoo nimettömiin lähteisiin vedoten, että Macron vetoaisi ranskalaisyrityksiin, jotta nämä nostaisivat palkkoja. 

Natixisin pääekonomisti Patrick Artus puolestaan arvioi Financial Timesille, että Ranska saattaa joustaa budjettialijäämätavoitteestaan ja julkistaa tulonsiirtoja.

”Älykkäintä, mitä hän (Macron) voi tehdä, on kertaluonteinen tulonsiirto alimmille tuloluokille. Se voisi olla 10 miljardin euron luokkaa, jolloin se nostaisi Ranskan alijäämän yli kolmeen prosenttiin.” 

Ranskan hallitus on budjetoinut ensi vuodelle 2,8 prosentin alijäämän. Maan valtiovarainministeri Bruno Le Maire luonnehti sunnuntaina niin sanottujen keltaliivien protesteja taloudelliseksi katastrofiksi. 

”Ne ovat katastrofi kaupalle ja taloudellemme. Tilanne on yhteiskunnan ja demokratian kriisi”, hän sanoi BBC:n mukaan.

Reutersille Le Maire arvioi Ranskan talouskasvun hidastuvan protestien vuoksi.

Keltaliivien protestit alkoivat 17. marraskuuta polttoaineiden hinnan nousun vuoksi. Nyt keltaliivit protestoivat lisäksi yleistä elinkustannusten nousua ja Emmanuel Macronin hallinnon politiikkaa. Lauantain mielenosoituksissa pidätettiin BBC:n mukaan lähes tuhat ihmistä. Protesteissa loukkaantui noin sata mielenosoittajaa ja 17 poliisia. 

Lisää aiheesta:

”Donald Trump lietsoo levottomuutta Ranskassa – kysykää, miksi se on hänen etujensa mukaista?”

”Kaikkien katseet nyt Emmanuel Macronissa” - Brittilehti: Venäjän trollit yllyttävät keltaliivejä väkivaltaan Ranskassa

Massapidätyksiä, kyynelkaasua ja vesitykkejä Pariisissa: ”Meidän on Suomessa tehtävä paremmin”

”Haluamme elää, emme selviytyä hengissä” – Mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Pariisissa

Tuhansia poliiseja ja panssariajoneuvoja Pariisin kaduilla: ”Hirviö on lähtenyt käsistä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Mitenkä Ranska muka voisi lisätä budjettialijäämäänsä lisää, kun komissio havahtui tapaus Italian jälleen nyt jo uhkailemaan Ranskaakin sanktioilla... siis ennen jutussa esiteltyjä ajatuksia lisävelkaantumisesta?! Jos Macron rikkoisi 3%-alijäämärajan olisi Italiallakin tietenkin vapaat kädet edetä alkuperäisen budjettiehdotuksensa mukaisesti... niin, ja kaikilla muillakin. Eurolandian "järkevä taloudenpito" oli vitsi jo ennestään, ja hahmotellut temput ampuisivat siitä pohjan puhki. Oja... allikko.

Sivumennen sanottuna Macron voi tapahtumien vuoksi heittää hyvästit ambitioilleen olla "uusi Euroopan johtaja": kukapa enää arvostaisi tuota globalistien mannekiinipoikaa, kun hänen omassa maassaankin on tuli päässyt irti, ja kun kannatuslukemat vajosivat jo umpisurkean Hollanden tasolle? Vaikeaa nähdä mitä muuta tuleva "ilmoitus" - joko kapitulaatio tai hulluimmillaan sodanjulistus omalle kansalleen - voisi olla kuin nolo loppu Macronin tähdenlento-karriäärille... jopa jo EU:lle, kun nyt sekä Merkel että Macron, sen viimeiset mitenkuten ehjät kävelykepit, ovat matkalla kellarivarastoon.

Tarinan surullinen kaari on pääpiirteittäin kylläkin ollut ennustettavissa historiallisten mallien ja ennusmerkkien avulla jo vuosia - toivottavasti siis on ehditty laatia Suomelle kontingenssisuunnitelmat B, C.... X ajalle, kun asiat alkavat toden teolla mennä pieleen.

Janne Pohjala

Globaalien yritysen ja rikkaimman prosentin ahneus tappaa talouden toiminnan.

Kun yrityksen tuottoa ei jaeta työn tekijöille, vaan koko ajan kasvatetaan suhteellisen pienen omistavan joukon saamaa tuottoa, joka ei kuitenkaan kuluta sitä, päädytään tilanteeseen jossa kansantaloudessa kiertävä raha vähenee koko ajan.

Kun ei makseta kuin minimipalkka, eikä aina sitäkään, ei ole varaa ostaa, ei ole asiakkaita, talous kuihtuu, koska sen veri, eli raha, on imetty ulos taloudesta.

Lopulta tämä ei hyödytä edes niitä suuryrityksiä, koska jos sama tehdään globalistien toimesta kaikkilla ja imuroidaan rahat sille yhdelle prosentille, niin ei ole kotimarkkinaa, eikä vientimarkkinaa.

Mutta tämän tajuaminen vaatisi ajattelua pidemmälle kuin pörssiyrityksen horisontti eli 3 kuukatta, joten mitään tälle ei voi tehdä.

Muuta kuin todeta rodullstetun lausahdus kansantaloudesta: Hai, just ko se oppi olemaa syömättä, nii si se kuoli.

Talouden positiiviseen kierteesen vaadittaisiin sitä että yrityksen alkavat jakaa enemmän rahaa työntekijöilleen, joka lisää kysyntää joka lisää myyntiä joka lisää liikevaihto ja kasvattaa tulosta. Kysynnän luominen olisi kapitalismia.

Mut ei. Halutaan antaa monoa duunarille ja laivata afrikasta uusi tilalle jolle työtömät duunarit maksaa 70% palkkatukea että yrityksen kate maksoimoituu.

Näkeekö kukaan tuossa mitään ongelmaa?

Arto Lähteelä

Ranskan tilanne osoittaa vallan olevan kansalla.
Hyvä esimerkki myös muille Euroopan maille.
Myös Suomen hyvinvointivaltion romuttyaminen Soten kautta
saattaa aiheuttaa arvaamattomia reaktioita.
Maamme terveydenhoito yritetään pakkomielteen tavoin antaa
veroparatiisien vietäväksi....