Maanantai 20.5.2019

Rajuja väitteitä Venäjältä: USA:lla käynnissä salainen sotilaskampanja, Ukraina valmistelee hyökkäystä

Luotu: 
14.12.2018 09:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Kremlin muuri.
|

Venäjältä kuuluu nyt rajuja väitteitä liittyen Venäjän ja Ukrainan väliseen konfliktiin. Uutistoimisto Tass raportoi Venäjän Etyj-edustajan Aleksandr Lukashevitsin puheista.

Lukashevits on sanonut Tassin mukaan Venäjän havainneen, että Yhdysvallat värvää kansalaisiaan erityistehtäviin Ukrainassa.

Lukashevits sanoo, että LinkedIn-yhteisöpalvelussa haetaan ukrainan kieltä osaavia Yhdysvaltain kansalaisia ”peitetehtäviin Ukrainassa”. Hänen mukaansa kyse ei voi olla muusta kuin Ukrainan militarisoinnista.

Lukashevits sanoo Tassin mukaan myös, että Itä-Ukraina on tiedottanut Etyjiä Ukrainan hallinnon ”suunnitellusta hyökkäyksestä”, joka saattaa tapahtua myöhemmin joulukuussa. Venäjän hallintoa myötäilevän valtiollisen median RT:n mukaan Venäjä sanoo, että Ukraina valmistelisi provokaatiota maan itäosassa tarkoituksenaan käyttää sitä keinona hyökätä kapinallisia vastaan.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tviittasi eilen torstaina englanniksi, että Venäjän aiemmat toimet Kertsinsalmella edellyttävät Ukrainalta ”selvää ja vahvaa vastausta”.

EU-johtajat vaativat torstaisessa kokouksessaan Venäjää vapauttamaan kiinni ottamansa ukrainalaiset merimiehet.

Venäjä tulitti ja valtasi ukrainalaisaluksia miehittämänsä Krimin niemimaan lähistöllä marraskuun lopulla ja on kiristänyt otettaan Kertsinsalmesta, joka erottaa Asovanmeren Mustastamerestä.

Vuonna 2014 alkoi Itä-Ukrainan sota Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien joukkojen välillä Venäjän miehitettyä Krimin.

LUE MYÖS:

Ukrainan presidentiltä raju ryöpytys: Mitä Vladimir Putin haluaa?

Varustautuminen kiihtyy: Venäjä tuo uudet ohjukset Krimille – Ukraina kutsuu Naton aluksia apuun

Varoitus Virosta: Täysi sota voi alkaa Ukrainassa hetkenä minä hyvänsä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Rissanen

"Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tviittasi eilen torstaina englanniksi, että Venäjän aiemmat toimet Kertsinsalmella edellyttävät Ukrainalta ”selvää ja vahvaa vastausta”."

Jos Ukraina toteuttaa jonkinlaisen sotilaallisen operaation eikä presidentinvaaleja toteuteta, niin on täysin selvää, että laivakähinässä oli kyse Porosenkon omasta vaaliprovokaatiosta.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #13

Kuten Juha Kuikka tuossa ylempänä totesi, Ukraina on siis mahdollisesti hyökkäämässä... Ukrainaan. Tosin Tassin uskottavuus on sitä luokkaa, että todennäköisimmin Ukraina ei ole edes hyökkäämässä Ukrainaan.

Neuvostoliit... siis Venäjän toimet kansainvälisillä merialueilla eivät sen sijaan kestä kriittistä katsantoa.

Petri Rissanen
Vastaus kommenttiin #14

Venäjän toimet näyttävät olevan kansainvälisen lain vastaisia, mutta jos Ukrainan alukset olivat Venäjän aluevesillä eikä Ukrainan presidentinvaaleja toteuteta aikataulun mukaisesti, niin kyseessä oli Porosenkon sikamainen vaaliprovokaatio.

Onko asia näin? Sitä emme vielä tiedä.

"Julian Ku, an international law professor at Hofstra University, pointed to Article 32 of the UNCLOS treaty that delineates that warships have sovereign immunity even in another state’s territorial waters. That means “a state cannot seize a foreign warship in any circumstances, but it can expel it from its territorial waters,” Ku said.

If, as Ukraine claims and Russia disputes, the ships were conducting an innocent passage, Russia had no right to interfere with that passage, Ku said.

A Europe-based international law professor, who asked to remain on background, also via pointed to Article 30 of the UN Convention on the Law of the Sea. That language reads, “If any warship does not comply with the laws and regulations of the coastal State concerning passage through the territorial sea and disregards any request for compliance therewith which is made to it, the coastal State may require it to leave the territorial sea immediately."

“In accordance with [Article 30], even if Ukraine's warships entered into the Russian territorial sea, the Russian Federation can only require foreign warships to leave the territorial sea,” the professor wrote.

Article 32 of UNCLOS also stipulates that nothing about a country’s territorial waters affects the sovereign immunity of a warship, with the exception of the requirement to leave the waters of another state if that state finds it is in violation of innocent passage.

“Warships enjoy sovereign immunities,” the professor wrote. “Therefore, one can argue that the Russian authority cannot seize foreign warships.”

https://www.defensenews.com/naval/2018/11/30/even-if-you-believe-russias...

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #18

Siitä ei liene epäselvää että Urainan alukset livat salmessa ja ajoivat siellä siten että salmen laivalikkene joutui pysähtymään, koska sekä Bellingat, HS ja FSB sanovat samaa.

Olen ollut siinä käsityksessä että jos vaikkapa Bosporin salmeen tukkisi vastaavalla tavalla jokun maan sota-alus ilmna kulkuvuoroa, ojentelisi aseitaan, pysäyttäisi laivaliikneteen 10 tunniksi, että Turki saa kansaäivälisen merilain mukaan vaikka posauttaa pattin pohjaan, ellei se lopeta ja/tai ottaa aluksen haltuun.

Nyhän tässä on kyse siitä että kaikki kolme alusta antautuivat. En aivan osta väitettä että tuolla perusteella vaikkapa Venäjän sota-alus saisi kaahailla Vuosaaren satamereitillä 10 tuntia ja Suomen merivartiosto / laivasto ei saisi tehdä yhtään mitään, koska aluksella olisi koskemattomuus.

Sota-aluksen koskemattomuus voi toteutua vain silloin kun se on kutsuttuna / on muu oikeus käyttää, noudattaa väylää / liikenteenohjausta, ei aiheuta haittaa tai vaaraa.

Ihanko totta Suomi ei saa tehdä yhtään mitään tuosa tilanteessa? Paitsi pyytää alusta poistumaan? Enpä usko.

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #14

No Venäjän mukaan Ukraina loukkasi Krimin rannikon edustalla aluevesiä..... siis Ukrainen vartioalukset loukkasivat Ukrainan omia aluevesiä. Krim kuuluu edellee Ukrainalle, mutta Venäjä on miehittänyt Krimin.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #20

Ei, vaan HS:n karttakuvan kohdassa 2 Ukrainan alukset ylittivät Venäjän 1991 merirajan, joten tuohon ei pysty vetoamaan.

Ukrainan ja Venäjän vuoden 2003 laissa sovitaan vapaasta kulusta, mutta ei miten tahansa. Maiden vuoden 2007 sopimuksessa sovitiin liiketeenohjauksesta Kertsin salmessa, jossa laivaväylä on vain 8m syvä mutaan ruopattu 120m leveä ränni, jossa on ollut alusta saakka jyrkkiä käännöksiä.

Siksi salmessa on yksisuuntainen laivaliikenne vuoroin pohjoiseen, vuoroin etelään, luotsipakko ja kulkuvuoron varaus, eli paikka jonosta. Vastaava kuin Bosporin salmessa on.

Ukraina voi vedota yhtä vähän navgoinnin vapauteen, kuin joku voisi vedota ilmailun vapauteen ja tulla lentämään Helsinki-Vantaan suljettuun ilmatilaan silmukkaa koneellaan.

Krimin miehitys on vastaava kuin Irakin aseet. Kumpaakaan ei ollut olemassa kuin infosodassa. Eikä Ukrainalla ole ollut oikeutta Krimiin sitten 12.2.1991.

Janne Pohjala

Voi kyllä. Siitä on käytettu muutama tuhat vuotta sanaa sisällissota.

2015 Naton komentaja Breedlove joutui Munchenin tuvallisuuskokouskessa toteamaan etteivät he ole Itä-Ukrainasta löytäneet Venäjän joukko-osastoja, eikä sen jälkeen ole yhdeltäkään viralliselta taholta mitään.

Kun belligatin Higgins on Atlantic-Councilin (NATO) senior non resident fellow, niin Belligatin löydöillä on saman verran uskottavuutta kuin Varsovan liiton politrukeilla. Bellingat on väline levittää infosotaväitteitä lehditöön, niin että virkamiehet eivät sotilaat joudu niistä vastuuseen, kuten kävi Irakin sodassa.

Tietekin alueella on ainakin sama määrä Venäläisiä vapaaehtoisia kuin talvosodssa oli ruotsalaisia, ja venäjä varmatikin tukee muutoikin kuin humanitäärisesti, mutta joukot ovat 90+% koottu alueen 6 miljoonasta omasta asukkaasta.

Lisäksi tulee muistaa että tämän sodan aloitti ilman neuvotteluja 14.4.2014 Ukrainan torivallankappauksella valtaan noussut vt presidentti Turchynov.

Tärkeitä on ymmärtää se että että pakotteet eivät ole olemassa siksi että Ukrainassa on sota, vaan sota on olemassa Ukrainassa on pakotteiden vuoksi.

Niin tietoisesti ja kaikien keinoisen se lietsottiin Itä-Ukrainaan. Tavalla joka onnistuu vain Euroopan korruptoituneemmassa maassa.

Krimin osalta luuranko kaapissa on se että Krimillä äänestettiin 20.1.1991 Neuvostoliiton hajoamislain mukaisesti ja täysin yhtä laillisesti kuin Ukraina itsenäisyydestä. 83% kävi äänestämässä, 94% kannatti krimin itsenäisyytä. Ukraina vahvisti tuloksen 12.2.1991, mutta elokuussa kuitekin pakkoliitti Krimin itseensä.

Ukraina on tosiasissa piti Krimiä laittomasti pakkoliitettynä itseesnä 23 vuotta. Krimin asukkaat yrittävät uudelleen 1994 ja 2014 jolloin Venäjän tuella saatiin vihdoin jälleen 92% kannatuksella NL:n hajoamislaki toteutumaan.

Ja tähän asiaan ei auta Budapestin sopimukseen vetoaminen. Ukrainalla ei ollut laillista oikeutta kyseisiin rajoihin ja toisaalta veäjänä ei ole muuttanut sopimuksen rajoja vaan Krimin asukkaat 1991,1994 ja 2014.

Markku Lehto

Kun tavallinen median seuraaja ei pääse kurkistamaan vastakkain olevien valtioiden tausoihin, joudutaan tukeutumaan siihen mitä on vuosien varrella nähty ja kuultu.

Putinin ja hänen hallintonsa edustajien puheet sekä Venäjän toteuttamat sotilaalliset operaatiot, myrkyttämiset, GPS-häirintä, alueloukkaukset sekä kyberoperaatiot viimeisen kymmenen vuoden ajalta antavat melko selvän kuvan Putinin strategisista tavoitteista ja niistä keinoista, joilla hän pyrkii saavuttamaan tavoitteensa.

Putinin strategisena tavoitteena on palauttaa Venäjälle Neuvostoliiton toisen maailman sodan jälkeen Euroopassa saamat etupiirit. Toinen tavoite on palauttaa Venäjälle Neuvostoliiton aikainen suurvalta-asema, jonka se saavutti länsiliittoutuneiden ( USA ja Iso-Britannia ) mittavalla tuella sodassa Saksaa vastaaan. Tämä suurvalta-asemahan on perustunut ensisijassa sotilaalliseen voimaan, ei taloudelliseen vahvuuteen.

Näiden tavoitteiden saavuttamisessa se käyttää häikäilemättömästi em. keinoja naapurivaltioitansa vastaan suorilla sotilaallisilla operaatioilla, kybersodankäynnillä sekä tukemalla naapurimaissa ja EU:ssa vaikuttavia ääriliikkeitä. Tähän liittyy myös mm. USA:n ja Ranskan vaaleihin sekaantumista. EU:n yhtenäisyyden rapauttaminen kuuluu Putinin tärkeisiin keinoihin strategististen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tyypillistä Venäjän toiminnalle on se perinteinen tapa, jossa vastapuolta syytetään niiden menetelmien käyttämisestä, joita itse käytetään. Sehän on tuttua jo Kylman sodan ajalta.

Nyt Ukrainaa syytetään merellä tapahtuneesta provokaatiosta, joka mitä ilmeisimmin oli juuri Venäjän järjestämä. Hinaajan päälleajo (videosta sen näkee selvästi), tulen avaaminen ukrainalaisia vartioveneitä vastaan alueella, joka ei ollut edes Venäjän väittämän Krimin edustan aluevesien sisällä ( Krimihän ja sen aluevedet kuuluvat Ukrainalle edelleen vaikka alueet on Venäjän miehittämiä ).

Näin tavallinen kansalainen asian näkee. Siihen ei trollaukset vaikuta. Luottamusta Venäjän nykyhallintoon ei enää löydy.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #16

Niin, NATO / Ranska / UK ovat viime aikoina sotineet MEA -alueella, eli Libya, Syyria, edellinen isompi sota oli Balkanisointi, eli Jugoslavian pilkkominen sodalla.

Sopivasti kun rajaa, niin saa sitä mitä tilaa. Vähän sama asia kuin että yhteenkään NATO -maahan ei ole hyökätty, paitsi

- NATO Turkki NATO Kreikkaan (Kypros)
- Argentiina NATO Britteihin
- Al Q NATO USA:han (sotahan siitä julistettiin)

Ja Natolta on edelleekin ne Venäjäjn armeijan yksiköt kateissa..

Näemme satoja venäläisiä sotilaita Ukrainassa suorittamassa tehtäviä ilmapuolustuksesta ja elektronisesta sodankäynnistä tykistöön ja johtotehtäviin. Emme ole nähneet suuria [venäläisten] joukkojen taisteluryhmityksiä, Breedlove kertoi.

En epäile lainkaan etteikö donbassissa olisi jopa 5000 venäläistä vapaaehtoista. On varmasti jokunen sotilasneuvonantajakin, sekä viestikalustoa, jota on ostettu nimellisellä hinnalla asekauppialta, samaan tapaan kuin USA on ostanut Ukrainale T-72 vaunuja Unkarista.

Mutta vielä ei ole Venäjän armeijan joukot Ukrainassa. Sitähän Ukrana jälleen yrittää, eli tappaa tarpeeksi omia kansalaisiaan että saisi Venäjän tulemaan rajan yli

AIvan sama USAn pelikirja kuin oli Georgiassa 2008. EU:n 1000 -suvun raporin asiasta voi lukea tästä

Independent International Fact-Finding Mission
on the Conflict in Georgia

Osa I
http://www.mpil.de/files/pdf4/IIFFMCG_Volume_I1.pdf
Osa II
http://www.mpil.de/files/pdf4/IIFFMCG_Volume_II1.pdf
Osa III
http://www.mpil.de/files/pdf4/IIFFMCG_Volume_III1.pdf

http://yle.fi/uutiset/ukraina_separatistit_keraavat_joukkoja_hyokkayksee...

Janne Pohjala

Monestako noista on valtiollisessa vastuussa oleva taho esittänyt todisteet?

Ei kait mistään. Bellngat vastaa Varsovan liitton politrukkien tietotoimistoa (Higgins on Atlantic Council senior fellow).

Useimmat ovat jo havanneet että Göbbels elää. Heitetään ilmaan syyte, ei todisteita ja toistelaan sitä kunnes ihmiset pitävät sitä toteen näytettynä. Aivan samalla tavalla kuin Irakin joukkotuhoaseet, joita ei koskaan ollut ja Chilcottin raportti 2016 lopullisesti todisti että USA & UK valhtelivat tietoisesti.

Sama tehtiin Libyassa, Syyriassa ja nyt Venäjälle. 2007 YK:n korkein tuomioistuin Haagissa vapautti Milosevicin ja Serbit äänin 13-2 kansamurahasta sekä sen valmistelusta. Eli sekin sodan perustelu oli tekaistu.

Nämä selviävät yleensä vasta sodan jälkeen. Mitäs jos tällä kertaa muistettaisiin tämän historian opit eikä sokeasti hoeta asioita tai taas aloiteta sotaa josa meille voi nyt käydä köpelösti?

Jos hinaajista halutaan keskustella, niin ehdotan seuraavaa: 1) Ottakaa Belligatin rapostti / HS 2) ottakaa Venäjän merivartioston raportti.

Molempien koodinaattipisteet osoittavat että

- Ukrainan aluekset ylittivät Venäjän 1991 merirajan salmessa klo 7:10 (sama näkyy HS)

- Käänsivät aseenssa kohti Venäjän merivartioaluksia 08:35 ja alkoivat edetä salmen liikenohjatulle alueelle, joka ilmaliikenteessä vastaa lentokenttää

- ajoivat salmessa kymmenen tuntia pysäyttäen laivaliikenteen, kunnes alukset motitettiin puskemalla ankkurpaikka 471 alueelle klo 18 (video)

- tässä vaiheessa merilaki antaa kaikki oikeudet pdättää alukset

- mutta nämä pyrkivät karkuun pimeän turvin merelle, jolloin kello 23 ne pysätytettiin ampumalla yksi laukaus, kaikki alukset antautuivat välittömästi

Rajakoulun käyteenä minusta tuo jos mikä oli Ukrainan tietoinen provokaatio. Lukeakaa se Bellingatin raportti ja hakekaa merikortti salmesta, jopa se osoittaa että Ukrainan alukset ajoivat syvälle "lentokentälle" ilman lupaa, eli kaikkea muuta kuin että viattomasti merellä.

Katsokaa vaikka uudelleen se BBC:n video. Siinä ollaan keskellä Kertsin salmea noin kello 18:30! Todisteet on nenän edessä ja 90+% ei niitä huomaa.

Tässä se raportti, kääntyy esim Chromella englanniksi oikein hyvn.

http://www.fsb.ru/fsb/press/message/single.htm%21id%3D10438315%40fsbMess...

Antti Kasvio

Näiden lausuntojen perusteella ei kannata vielä lähteä pommisuojaan, sen verran taajaan Venäjällä eri tahot ovat viime aikoina esittäneet rikkaan mielikuvituksen vauhdittamia epäilyjä Ukrainan toimien suhteen.

Kreml voi kyllä toivoa Ukrainan johdon tekevän jotakin harkitsematonta, mikä antaisi sille itselleen tilaa toimia. Vaalien lähestyessä Petro Poroshenkolla voi puolestaan olla houkutus keksiä jotakin, mikä lisäisi hänen jatkomahdollisuuksiaan ja millä voisi vedättää länttä kasvattamaan Ukrainalle antamaansa vaatimattomaksi jäänyttä tukea.

Eli hereillä Ukrainan tilanteen suhteen kannattaa olla. Pienikin häiriö voi eskaloitua mittasuhteiltaan moninkertaiseksi hyvin nopeasti.

Markku Lehto

Putin saattaa nähdä tällä hetkellä hyvän sauma viedä omaa agendaansa , etupiirinsä laajentamista, eteenpäin. EU:ssa on Brexit ratkaisuvaiheessa ja USA:ssa Trumpin liikkumavara ja sen myötä päätöksen tekokyky tuntuu vähenevän jatkuvasti. Toisin sanoen Putin näkee, että USA:n ja EU:n toimintakyky on tällä hetkellä merkittävän rajoittunut.

Putin lienee arvioivan tai on jo arvioinut, kannatttaako lähteä toteuttamaan seuraavaa siirtoa. Ehkä hän näkee että: "Nyt tai ei koskaan". Tokihan hän ottaa taas melkoisen riskin, sillä lännellä on kyky reagoida vaikka sillä on omiakin ongelmia. Tuskin ainakaan Venäjän taloudellinen tilanne tulee paranemaan jos Venäjä Putinin käskystä alottaa seuraavan sotilaallisen operaationsa.

Toki, että Putin voi tehdä seuraavan todennäköisesti sotilaallisen siirtonsa Ukrainan suunnassa, edellyttää että Ukraina saataisiin provosoitumaan sopivasti. Siis samalla tavalla kuin Georgiassa v. 2008.

Kysymysmerkki on, mikä on Ukrainen sotilaallinen valmius nykyjään ? Vuonna 2014 Ukrainan sotilaallinen valmius oli melko onneton. Krimillä vihreitä ukkoja vastaan ei ollut muuta laittaa kuin upseerin johtama tahtimarssia liikkunut aseeton osasto.

Kyllä itsenäisen valtion ja sen kansan pitää itse ensisijaisesti vastata omasta puolustuksestaan. Tukeahan on tarvittaessa maan puolustamiseen toki saataviissa esimerkiksi materiaalisesti.

Janne Pohjala

Olisko sinula laittaa alkuperäistä lähdettä mittä Putin noin sanoo?

Olen etsinyt vaikka kuinka, mutta ei löydy. Kaikki lähtee tuohon väitteesen ovat läntisien ajatushautomojen proosaa mitä "venäjä aikoo". Ja sillä ei ole näyttöarvoa.

Sen sijaan sen olen läytänyt missä Putin sanoo että NL:n hajoaminen oli tragedia. Ja niihän se olikin.

Ihmiset joutuivat hajallaan, maa oli talouskriisissä, kaikki hajosi, oligarkit veivät pilkkahintaan kansan omiauuden ja ostivat tuomarit, poliisit ja poliitikot.

Kuka ei sanoisi että varmasti tuo oli katastrofi. Mutta missä on se Putinin puhe, jossa hän sanoo että Venäjän misstio on a) kaapata puoli Euroopaa b) palauttaa Venäjä kommunismiin ja yksipuoluejärjestelmään

En ole löytänyt, nyt on hyvä tilaisuus auttaa minua se löytämään.

Arska Hyytiäinen

Venäjä epäonnistui Kertsinsalmen operaatiossa,Ukrainan alukset eivät vastanneet tulitukseen joka olisi "oikettanut" Venäjän suurempaan operaatioon.Kertsinsalmen operaatiota oli suunniteltu jo viikkoja ja toteutettiin sopivan ajankohdan tultua.

Janne Pohjala

HS ohessa. venäjäkö se ajoikin Ukrainan alukset ensin Venäjän 1991 merirajan yli (kohta 2) ja venäjäkö se ajoikin rinkulaa Ukrtainan aluksilla keskellä salmen ohjattua meriliikennealuetta (kohta 4).

Ukraina alukset lisäksi ilmoittivat edellisenä itana kello 22:30 etteivät ole edes tulossa salmeen.

Tämä oli Poroshsnkon oma suunnitelma, koska edes Bellingat ei pysynyt kiistämään Venäjän merivarioston raporttia, vaan kun katsot HS:n karttakuvaa, niin alusten reitti on salmessa ja kulkee myös Venäjän 1991 merirajan sisäpuolella, mikä selviää merikortista.

Tästä voi päätellä sen että USA/Nato olisi tehnyt provokaation toisin, nyt jokainen joka lukee Venäjän raporin ja vertaa sitä Belligatiin, niin käytäänössä Belligat joutuu myöntämään Venäjän raportin olevan oikein.

Ukraina väitti ettei sen alukset olisi käyneet salmessa lainkaan. "vain kasaivälisillä vesillä päiväristeilyllä". Ja videokuva jossa hinaajaan pusketaan mottiin oli keskeltä salmea. Joku ei siis arvannut että Venäjän merivartioiden aluksessa olisi videokamera?

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005920086.html

Markku Lehto

Olisiha Trumpilla ollut mahdollisuus ja kaikki perusteetkin alottaa sota Pohjois-Koreaa vastaan.

Eikä Obamakaan halunnut alottaa täysimittaista sotaa Syyriassa, vaikka uhkasi sen tehdä. Amerikkalaisten toiminta on Syyriassa ja Irakissa ollut hyvin varovaista verrattuna esimerkiksi Venäjän Syyriassa soveltamaan "tuhoa kaupunki soraläjäksi ja etene vasta sitten". Vähän niin kuin Tshetsheniassa. No jos siinä sitten menee siviilejä, niin mitä sitten. Njet tsevoo.

Janne Pohjala

"Amerikkalaisten toiminta on Syyriassa ja Irakissa ollut hyvin varovaista "

Kannattaa varmaan lukea vaikka brittien lehtiä eikä vain Suomen iltalehtiä. Se että meillä eletään läntisen infosodan kuplassa,jossa amerikkaliset eivät koskaan mitään.. niin ja brittimedista voi todeta että USA pommiti Raqqan soraläjäksi, jossa ruumit mätänee edelleen.

Jos Venäjä ja Syyria olivat silittäneet kokonaisen kaupunkin, olisi Kallion kirkon kirkonkelloa hakattu niin että se olisi vierinyt mäkea alas torille.

"The US demolished Raqqa when they 'liberated' it. Who will rebuild it?"

Earlier this month, Amnesty International released a report proving that the US-led coalition had committed war crimes in their final push to oust Isis from their capital in Raqqa. Amnesty’s report is harrowing.

"Unsurprisingly, it barely made a blip in the US media. "

Ja kun ei US -mediassa, niin ei tietenkään Suomessakaan.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jun/22/the-us-demolished-...

"Former ISIS capital Raqqa ‘nearly completely destroyed,’ says UN"

http://www.rcinet.ca/en/2018/04/04/former-isis-capital-raqqa-nearly-comp...

Tapani Niittyaro

Nykyisellään voimme ihan perustellusti sanoa, Putin on uusi Hitler eli Putler ulkopolitiikassaan, hoitaen sisäpolitiikkaa pitkälti Stalinin keinoin. Valitettavasti hän tuskin kykenee niitä vankileirien saariston kaltaisia koulutusleirejä aikaansaamaan koska ne näkyisivät niissä kirotuissa satelliittikuvissa. Tuo lienee ainoa este!

Jos Hitlerin touhuun olisi puututtu ajoissa niin ehkä jotain olisi mennyt toisin. Nyt pitää ajoissa alkaa Putlerin torjunta sillä hän on ainoa joka maailmaa tässä ajassa ajaa konfliktiin oikein voimalla.

Janne Pohjala

Tarkoitat siis että Ukrainalla ei ole ollut kolmeen vuoteen tarkoitustakaan noudattaa Minskin sopimusta ja nyt rikkoa sitä vielä lisää?

Miksi Ranskan ja Saksan ei tulsi nyt pakottaa Poroshenko noudattamaan sopimusta? Poroshenko yrittää sodan aloittamalla siirtää vaaleja, joissa Tymoshenkolla on 16% kannatus hänen 9% kannatustaan vastaan.

En sulkisi sitäkään vaihtoehtoa pois että Ukraina rikkoisi täysin Minskin sopimuksen ja yrittäisi vielä kerran voittoa Donbassissa, jotta voisi palata sotasankarina Kiovaan ja yrittää voittaa vaalit?

Ei voi vedota suvereniin oikeuteen tehdä noin koska Poroshenko on itse laittanut nimet Saksan ja Ranskan kanssa paperiin, joka velvoittaa aivan muuhun.

Tämä kaikki osoittaa sen että jos joku kovasti tarvitsi Kertsin provokaatiota niin se ei ollut Venäjä. Motiivi on Poroshenkon puolella.

kari laaksonen

Putinin hallinto trolleineen on aito pahuuden pesä. Siinä missä Syyrian Assad tapattaa omia kansalaisiiaan, samaa tekee rosvoputin Ukrainassa ja päälle miehittää eurooppalaista itsenäistä valtiota. Kysymys kuuluu: millä voimalla bolshevikit ajetaan omille rannoille? Ukraina ei siihen yksin pysty, EU ei sekaannu aseellisesti kun ei ole joukkojakaan ja vaikka olisi, ei sekaantuisi eikä jenkit halua sotkea käsiään edes Naton avulla.