Maanantai 20.5.2019

Puheet uudesta brexit-kansanäänestyksestä yltyvät – Theresa May hermostui: ”Liian moni hyödyntää tilannetta”

Luotu: 
16.12.2018 11:57
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Theresa May on toistanut kantansa siitä, ettei toista brexit-kansanäänestystä järjestetä.
|

Yhä useampi brittiparlamentaarikko alkaa kannattaa ajatusta uudesta brexit-kansanäänestyksestä. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Mediatietojen mukaan enemmistö pääministeri Theresa Mayn hallituksen ministereistä arvioi brexit-neuvotteluiden olevan umpikujassa. 

”Yksityisissä keskusteluissa osa ministereistä on nostanut esiin ajatuksen uudesta kansanäänestyksestä. Parlamenttitalon käytävillä yhä useampi keskustelee tästä mahdollisuudesta vakavasti otettavana vaihtoehtona”, Bloomberg kirjoittaa.

Britannian entinen pääministeri Tony Blair arvioi lauantaina, että parlamentti tulee lopulta järjestämään toisen kansanäänestyksen.

Theresa May on toistuvasti torjunut puheet uudesta kansanäänestyksestä. Tänään sunnuntaina hän sanoi The Independentille, että ”liian moni hyödyntää tilannetta omien poliittisten intressiensä ajamiseen.”

May sivalsi myös suoraan Blairia.

”Hän yrittää vesittää neuvottelumme Brysselin kanssa ajamalla toista kansanäänestystä ja tämä on loukkaus sitä virkaa vastaan, jota hän aikaisemmin hoiti.”

May toisti sunnuntaina myös kantansa siitä, ettei toista kansanäänestystä järjestetä.

”Parlamentilla on demokraattinen vastuu toteuttaa päätös, jonka puolesta britit äänestivät. Olen sitoutunut vastaamaan siitä, että näin tapahtuu.”

EU-johtajat laativat torstaina viiden kohdan päätelmät brexitistä, joiden tarkoituksena on auttaa Britannian pääministeri Theresa Mayta saamaan erosopimus läpi Britannian parlamentissa. Näiden loppupäätelmien mukaan EU:n ja Britannian neuvottelemat erosopimus ja poliittinen julistus tulevaisuuden suhteesta ”eivät ole uudelleen neuvoteltavissa”.

Brexit-neuvotteluiden kiistanalaisin asia on varajärjestely, joka varmistaa, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliin ei tule kovaa rajaa, jos uudesta suhteesta ei ehditä sopia siirtymäajan puitteissa.

Britanniassa tilanne on kärjistynyt tällä viikolla. Maanantaina pääministeri May perui äänestyksen erosopimuksesta varman häviön vuoksi ja tiistaina osa hänen puolueensa jäsenistä yritti kaataa hänet luottamusäänestyksessä. May selvisi äänestyksestä ehjin nahoin.

Lue lisää:

Brexit: Theresa May sai laihat eväät EU:lta – Sipilä myöntää: ”Emme tiedä mihin riittää”

Sipilä tuskastuneena Brexitistä: ”Saimme populismin lyhyen oppimäärän – lopputulos kaikkien nähtävillä”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikael Nygård

Mutta mistä mahdollinen uusi kansanäänestys äänestäisi?

1) Siitä kelpaako neuvoteltu erosopimustulos
2) Jos ei kelpaa, siitä toteutetaanko ns Hard exit
3) Jos ei toteuteta, jäädäkkö EU:hun

Variaatioita piisaa:
1) Otetaanko neuvottelutulos vai Hard Exit mutta erotaan joka tapauksessa
2) Unohdetaanko tämänhetkinen ja äänestetään uudstaan tahdosta erota EUsta
3) Todetaan ettei tällaisesta olisi pitänyt äänestää lainkaan ennenkuin seuraamukset ovat tiedossa; käynnistetään seuraamusten arviointi ja päätetään erikseen järjestetäönkö kansanäänestys vai annetaanko parlamentille valtuutus päättää asiasta.

Ja varmaan moni muukin variaatio on olemassa.

Jaakko Karki

BREXIT on hyvin vaikea prosessi ja valitettavasti PM Theresa May ja hänen hallituksensa ovat olleet varsin taitamattomia sen toteuttamisessa tähän asti.
Uusi kansanäänestys ei kuitenkaan ratkaise BREXITiin liittyviä ongelmia, pikemminkin aiheuttaa lisää ja entisiä vakavampia ongelmia kansakunnan polarisoitumisessa.

Vaikein ongelma BREXIT asiassa on jo vuosikymmeniä jatkunut skisma katolisen Irlannin ja protestanttienemmistöisen Pohjois Irlannin välillä, ja Pohjois Irlannin sisällä, jossa Pohjois Irlannin vähemmistökatoliset ovat yritteneet väenväkisin yhdistää protestanttinen Pohjois Irlanti katoliseen Irlantiin. Nyt EU yrittää kammeta Britannian niinsanottuun Back stop sopimukseen BREXIT erosopimuksessa, joka tekisi Britanniasta peruuttamattoman EUn vasallivaltion - ja siihen ei Britannia tietenkään tule milloinkaan suostumaan. Tämä on se show stopper jota EU, erityisesti katolinen Irlanti, on vaatinut mutta johon Britannia ei tule milloinkaan suostumaan.

Jos Irlanti (ja EU) suostuu pudottamaan tämän Back stop osan tai tekemään sen määräaikaiseksi, muuta parannusta nykyiseen erosopimusluonnokseen ei tarvita, ja ero voi tapahtua tehdyn sopimuksen perusteella.

Jos näin ei käy, Britannia lähteen EUsta 29 maaliskuuta 2019 klo 23.00 ja siirtyy WTO sopimuksiin, jolloin myös tulee tulliraja Irlannin ja Pohjois Irlannin välille.

Risto Salonen

Kamala krapula. Britit eivät koskaan tointuneet Kansainyhteisön hajoamisesta. Auringonhan ei koskaan pitänyt laskea brittien hallitsemilta alueilta. Nyt uhkaa aurinko laskea myös pääsaarella. Sitä saa, mitä tilaa. Pride comes before a fall.