Torstai 20.6.2019

Trumpin twiitti järkyttää: ”Kuulostaa enemmän mafiapomolta kuin USA:n presidentiltä”

Luotu: 
18.12.2018 08:29
Päivitetty: 
18.12.2018 08:53
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Trumpin entiselle asianajajalle Michael Cohenille luettiin tuomio liittovaltion tuomioistuimessa New Yorkissa 12. joulukuuta.
|

Presidentti Donald Trumpin tapa puhua entisestä asianajajastaan ”rottana” ja liittovaltion poliisin FBI:n luvallisesta kotietsinnästä ”murtona” hämmästyttää Yhdysvalloissa. Demokraattisenaattori Chris Coonsin mukaan Trump ei kuulosta presidentiltä vaan ennemminkin mafiajohtajalta, Politico kertoo.

FBI teki huhtikuussa kotietsinnän Trumpin pitkäaikaisen ystävän ja asianajajan Michael Cohenin toimistoon. Etsinnälle oli liittovaltion tuomarin lupa.

Cohen tuomittiin viime viikolla vankeuteen muun muassa veropetoksesta ja kampanjarahoituksen väärinkäytöstä. Hän alkoi tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa toimistonsa ja kotinsa etsintöjen jälkeen.

Trump kirjoitti asiasta sunnuntaina Twitterissä.

”Muistakaa, Michael Cohenista tuli “Rotta” vasta sen jälkeen kun FBI teki jotain, mikä oli uskomatonta & ennenkuulumatonta ennen noitavainon laitonta aloittamista. He MURTAUTUIVAT ASIANAJAJAN TOIMISTOON!”, Trump twiittasi viitaten ”noitavainolla” itseensä kohdistuviin tutkintoihin.

Chris Coons huomauttaa, että Trumpin mainitsema ”murtautuminen” oli liittovaltion viranomaisten luvallinen, rikostutkintaan olennaisesti kuuluva kotietsintä. Tämä on yleisin palaute, jonka Trump saa myös twiittinsä alla. Coonsin mukaan Trump pyrkii puheillaan rapauttamaan lain täytäntöönpanoa ja poliisityötä ja hämärtämään amerikkalaisten käsitystä viranomaisten tutkinnoista, jotka liittyvät presidenttiin itseensä.

”Ajatus siitä, että FBI murtautui hänen asianajajansa toimistoon on vastoin lakiemme peruskiviä”, Coons sanoo.

”He toteuttivat tuomarin valtuuttamaa kotietsintälupaa. Tämä on osa poliisitutkinnan toimintaa. Se, että hän käyttää termiä ”rotta” Michael Cohenista ja hämärtää asioita puhumalla murrosta saa hänet kuulostamaan enemmän mafiapomolta kuin Yhdysvaltain presidentiltä”, Coons ihmettelee.

Trump on toistuvasti syyttänyt Cohenia ”heikoksi” ja väittänyt tämän valehdelleen syyttäjille saadakseen pienemmän tuomion. Cohen puolestaan on kertonut, että hän ei enää aio valehdella Trumpin puolesta eikä enää koe velvollisuudekseen peitellä Trumpin ”likaisia tekoja”. Cohen sai viime viikolla kolmen vuoden vankeustuomion verojen välttelystä, petoksesta, kongressille valehtelusta sekä kampanjarahoituksen väärinkäytöstä.

Myös CNN-kanava kertoo sunnuntain twiitistä sekä muista kommenteista, joilla Trump on viime aikoina haastanut Yhdysvaltain oikeusvaltiota sekä lain toimeenpanoa.  

Alla Trumpin Twitter-viesti, jolle satelee kritiikkiä Twitter-kommentaattoreilta. Yleisimmin Trumpia muistutetaan siitä, että kyse ei ollut murrosta vaan kotietsinnästä.

 

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Meriluoto

Tämänkin "uutisen" suhteen kannattaa huomata, että se nojaa pelkästään Trumpin vastustajien näkemykseen.

Näitä näkemyksiä sitten toistellaan suurella innolla, eikä minkäänlaiseen objektiivisuuteen edes yritetäkään pyrkiä.

Ja tällaista meininkiä sitten kutsutaan "vastuulliseksi journalismiksi".

Reima Hunaja-Aro

Valtaeliitti on paineessa Yhdysvalloissa, kun politiikan ulkopuolelta tullut pressa pistää korruptoituneen ja laajaan lahjontaan tottuneen hallinon uusiutumaan. Trump ei taivu mihinkään lehmänkauppahallintaan, jossa pitää kunneella illuminaattihallintoa siitä miten toimia.

Tapio Mäkeläinen

Nämä Trumpin komppaajat varmaan eivät olkaansa kohauttaisi jos tuo tollo ampuisi suorassa televisiolähetyksessä 3 vuotiaan lapsen kameroiden edessä.
Tosin ampuminen ei ehkä onnistuisi kun se intti jäi väliin 6 kertaa uusineen luupiikin takia.