Sunnuntai 26.5.2019

Trump yllätti liittolaiset täysin Syyria-päätöksellä – ”Suuri voitto Isisille”

Luotu: 
20.12.2018 08:05
Päivitetty: 
20.12.2018 08:14
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Presidentti Donald Trump julisti keskiviikkona USA:n liittolaisineen kukistaneen Isisin Syyriassa. Arkistokuva.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on yllättänyt liittolaisensa ilmoittamalla maan joukkojen vetämisestä pois Syyriasta. Trump saa ilmoituksestaan kovaa kritiikkiä liittolaisilta.

Trump ilmoitti keskiviikkona, että terroristijärjestö Isis (IS) on nujerrettu Syyriassa, ja näin USA voi hänen mielestään tuoda joukkonsa pois.

”On aika tuoda mahtavat nuoremme kotiin”, Trump linjasi Twitterissä.

Syyriassa on noin 2000 amerikkalaissotilasta. Heidät on sijoitettu lähinnä pohjoisen kurdialueille. Joukkojen kotiuttaminen on Trumpin pitkäaikainen lupaus.

Yhdysvaltain merkittävät liittolaiset kuten näkyvät republikaanipoliitikot ja Britannia kiistävät Trumpin väitteen Isisin kaatamisesta ja varoittavat Yhdysvaltain vetäytymisen seurauksista.

Trumpin liittolainen, republikaanisenaattori Lindsey Graham sanoo, että presidentti on tekemässä valtavaa ”obamamaista” virhettä. Grahamin mukaan ratkaisulla voi olla musertavat seuraukset niin Syyrialle kuin muullekin maailmalle. Yksi vaikutuksista on se, että Venäjä ja Iran kasvattavat vaikutusvaltaansa alueella.

Graham sanoo suoraan, että jos Isis onnistuu nousemaan takaisin valtaan alueella, Trump on yksi syistä siihen.

”Amerikan vetäytyminen nyt olisi suuri voitto Isisille, Iranille, Bashar al-Assadille ja Venäjälle”, Graham totesi lausunnossaan.

Ison-Britannian halitus on Trumpin kanssa eri mieltä siitä, että terroristijärjestö olisi voitettu.

”Tehtävää on yhä paljon emmekä saa lyödä laimin heidän muodostamaansa uhkaa”, brittiulkoministeriön lausunto kuuluu.

Venäjän kanta on erilainen. Venäjän ulkoministeriön mukaan USA:n ratkaisu voi tuoda ”aitoja, todellisia mahdollisuuksia poliittiselle ratkaisulle” Syyriassa.

BBC:n mukaan USA on yhdessä kurdijoukkojen kanssa puhdistanut suuren osan pohjoista Syyriaa Isis-sotureista, mutta yksittäisiä taistelijaryhmittymiä on yhä alueella. Lisäksi koko Syyriassa on arvioiden mukaan yhä jopa 14 000 Isis-militanttia. Naapurimaa Irakissa heitä on vielä enemmän, yhdysvaltalaisraportissa todettiin äskettäin.

Yhdysvaltain ja kurdien kumppanuus on suututtanut USA:n Nato-liittolaista Turkkia, joka ilmoittikin maanantaina saattavansa aloittaa uuden operaation kurdijoukkoja vastaan Syyriassa. 

Alla presidentti Trumpin Twitter-viestit aiheesta.

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Tämä tuntuu huolestuttavan maalimaa kun Trumppi ei olekkaan innokas sotimaan. Trumpin olis pitäny hyökätä Pohjoi-Koreaan ja kovastihan odotettiin että se menee Ukrainaan. Hän on ensimmäinen Amerikan presitenntti, jolla ei ole omaa sotaa pitkästä aikaa, niin tämä on suuri huolenaihe.

Harri Pehrsson

Ei valtiollisten lähteiden mukaan on Syyriassa n. 4000 yhdysvaltain palkkasotilasta.

ISIS jäisi tärkeää aseistajaa vajaaksi, jos tosiaan kaikki CIA:n metkumiehet Syyriasta ulos saadaan.

Tosiasiahan on, että CIA:n aseistaessa erilaisia yksityistaistelijaosastoja Syyriassa, ei heillä ole mitään käsitystä siitä mihin se aseistus todellakin päätyy.

Sami Rinta-Mänty

Niin tämä on yksi mielipide asiasta. Entäs ne presidentti Trumpin perusteet päätökselle? Ei toimittaja ole niistä kiinnostunut... Hän ilmeisesti vain heräsi aamulla ja päätti että tänään se tapahtuu. Tyypillistä Trump uutisointia.

Mikko Toivonen

Ilmeisesti tämä onkin yksi niistä sopimuksista joita Trump on tehnyt kahden kesken ollessaan ilman amerikkalaista tulkki Vladin kanssa.
Tätäkin enemmän on pelättävä mitä muuta hän on Vladin kanssa sopinut "jaettavaksi".
Pahaa pelkään, ettyä Ukrainaa on jaettu lisää ja siksi Venäjä lisää hyökkäysvoimaansa Krimillä ja Ukrainan rajoilla ja puhuu odotettavissa olevasta "Ukrainan" provokaatiosta

Johannes Hissa

Eiköhän kyse ole enemmänkin Nato-maiden johtajien Trumpin ja Erdoğanin välisestä sopimuksesta, johon liittyy myös Turkin ulkoministerin väite Gülenin luovuttamisesta Turkkiin. Käytännössä siis Yhdysvallat antaa Turkille vapaat kädet hoitaa kurdi-ongelma Pohjois-Syyriassa, mikä sopii varmaan myös Syyrian ja Venäjän johdolle kun ei tarvitse liata omia käsiä.

Ari Myllis

Trumpin joululahja Putinille ja Erdoğanille. Venäjä saa Al-Assadista ikuisesti kiitollisen valtion ja keskeisellä paikalla olevan jalansijan. Syyria ei varmaan laita vastaan venäläisten sotilaiden olemista maassa jatkossakin. Turkki sai taas vapaat kädet siivota kurdit pois maapallolta. Ihan hypoteetti, jos nyt voimansa tunnossa oleva Assad päättäisi hyökätä Libanoniin, ISISin taistelijoiden siivoamiseksi...ja siinähän olisi sitten vanha verivirollinen eli Israel..nyt kun Venäjä rahtaa aseita maahan ja Trump keskittyy vaaliteemaansa. Mitä tekee Eurooppa? pahoittelee jälleen?

J.a. Tauriainen

Hei ! En voi tietää mikä on Trumpin perimmäinen syy, vetäytyä Suuriasta ?
2000 amerikkalaisen sotilaan läsnäolo Syyriassa on vain sympolinen, ei merkityksellinen.
Tuosta vetäytymisestä on enenmän hyötyä läntiselle maailmalle siten, että ruskit jää Syyriaan kiinni, niinkuin amerikkalaiset kumppaneineen jäivät kiinni Vietnamiin.
Antaa ruskien kuluttaa voimiaan Syyriassa !