Sunnuntai 26.5.2019

Suomalaisarvio Trumpin shokkivedosta Ylellä: Nyt tuli syöttö lapaan Venäjälle

Luotu: 
20.12.2018 08:45
Päivitetty: 
20.12.2018 08:52
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Venäjä on tukenut Bashar al-Assadin hallitusta Syyrian konfliktissa ja sodassa, joka alkoi kansannoususta al-Assadin hallitusta vastaan. Arkistokuvassa presidentit Vladimir Putin ja Bashar al-Assad elokuulta 2018.
|

Donald Trumpin ilmoitus USA:n joukkojen vetämisestä Syyriasta on hämmästyttävä ennenaikainen joululahja Venäjälle, ihmetteli kansanedustaja, ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen Ilkka Kanerva (kok) Yleisradion Ykkösaamussa.

Kanerva otti Trumpin ilmoituksen esiin puhuttaessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään järjestettävästä vuosittaisesta lehdistötilaisuudesta ja siitä, miten Venäjä voisi parantaa asemiaan.

”Kun tässä käytiin läpi, että missä Venäjä on epäonnistunut ja tehnyt virheitä, niin kyllä nyt tuli syöttö lapaan niin että paukahti [Venäjälle] tässä Lähi-idän tilanteessa, kun Trump ilmoitti, että USA vetää joukkonsa Syyriasta. En ymmärrä, mikä voisi olla parempi joululahja tuonne suuntaan kuin tämä Trumpin ilmoitus”, Kanerva sanoo.

”Se on yhtä lailla lyhytnäköinen kuin aikanaan Obaman lupaus Afganistanista vetäytymisestä, joka on osoittautunut virheeksi – ja niin taitaa tämäkin osoittautua.”

Trumpin ilmoitus tuli shokkina hänen liittolaisilleen, kuten Yhdysvaltain republikaanipuolueelle sekä Isolle-Britannialle. Sen sijaan Syyrian kovaotteista johtajaa Bashar al-Assadia tukeva Venäjä on kiitellyt ratkaisun mahdollistavan poliittisen ratkaisun Syyrian tilanteeseen.

Trump perustelee vetäytymispäätöstä sillä, että hän katsoo terroristijärjestö Isisin tulleen nujerretuksi Syyriassa. Esimerkiksi Iso-Britannia on arviosta eri mieltä.

LUE LISÄÄ: Trump yllätti liittolaiset täysin Syyria-päätöksellä – ”Amerikan vetäytyminen on suuri voitto Isisille”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Otetaanpa muutama tosiseikka:

1) USA:lle ei olel ollut mitään mandaattia keltään pitää hallussa Syyrian öljylenttiä ja suurinta makean veden lähdettä. Ei YL:lta ei Syyrialta

2) USA ei ole taistellut ISIStä vastaan vaan sen puolella. USA on maksanut Syyriassa sotaakäyville 400 dollaria, kertoo Reuters.

https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-usa/u-s-military...

3) USA on todennut että se on hväinnyt sodan Syyrtiassa kuten se hävisi sotansa Vietnamissa, tämän jälkeen Syyrian armeija pystyy eliminoimaan loputkin terroristit maasta, jotka tosin poistunevat kun palkan maksajiksi jää enää Saudit, Quater, Israel ja Britannia.

4) Sota syyriasa oli tasan yhtä vähän kansannousu luin Libyan vastaava. Hillary Clinton kirjoitti jo 2001 tammikuussa näin:

UNCLASSIFIED U.S. Department of State Case No. F-2014-20439 Doc No. C05794498 Date: 11/30/2015

The best way to help Israel deal with Iran's growing nuclear capability is to help the people of Syria overthrow the regime of Bashar Assad.

https://foia.state.gov/Search/results.aspx?searchText=C05794498+&beginDa...

Se joka tuon USA:n viralisesti julkaseman dokumentin jälkeen uskoo että Syyriassa tapatui muka kansannousu, tulee tutkituttaa päänsä. Syyrina sodan takana oli Israel, joka sai USA:n jälleen kerran mukaansa tuhoamaan sen naapurimaita, osana Suur-Israel -hanketta.

0,3 miljoonaa kuolutta Irakissa, 0,5 mljooaa kuollutta Syyriassa. Milloin Israel ja USA liitiolaIsineen saadaan oikeuteen vastaamaan rikoksista ihmiskuntaa vastaan?

USAn sotahaulat ja näiden sätkynuket Suomessa tietenkin kiljuvat kamaluutta kun USA:n joukot vedetään pois. Se ja tuen lopttaminen edes hetkeksi Israelin proxysodille Lähi-Idässä on kuitenkin paras aluetta vakauttava teko 7 vuoteen.

Ellei tietekin USA:n joukkoa sitten vain korvata rahoittamalla vielä enemmän näitä palkkasotilaita eli "ISIS -terroristeja".

Johannes Hissa

Käytännössä Trump lankeaa samaan ansaan kuin Obama että Bush, jotka kumpikin luulivat voittaneensa, sillä Bush julisti Irakin sodan päättyneeksi jo 2003 ja siitä vasta taistelut islamisteja vastaan alkoivat. Vuonna 2010 taas Obama julisti Yhdysvaltain seitsenvuotisen taistelutehtävän Irakissa päättyneeksi, jonka jälkeen siis Yhdysvallat alkoi vetämään joukkojaan pois etenkin Pohjois-Irakista ja luoden näin alueelle valtatyhjiön, jonka täyttämiseksi Abu Bakr al-Baghdadi perusti Isis-järjestön, johon myöhemmin sulautui myös Irakin al-Qaida.

Petri Hämäläinen

Pyydän nätisti suhteellisuudentajua Johannes.

Syyriassa on lähes mitättömät 2000 amerikkalista sotilasta lähinnä koulutustehtävissä.

Irakissa oli parhaimmillaan sotimassa SATAkertainen määrä, 200000 amerikkalaista sotilasta.

Afganistanissa oli parhaimmillaan sotimassa ja valvomassa yli 50-KERTAINEN määrä, 100000 amerikalaista sotilasta (toukokuu 2011).

Johannes Hissa
Vastaus kommenttiin #6

Kyse olikin liian aikaisesta vetäytymisestä eli ilman Obaman suorittamaa joukkojen kotiuttamista ei koko Isistä olisi syntynyt. Eihän Irakiin jäänyt Obaman suorittaman vetäytymisen jälkeen kuin noin 4000 amerikkalaista lähinnä koulutustehtäviin eikä nytkään heitä ole siellä sen enempää tämän vuoden alussa suoritetun uuden vetäytymisen takia.

Markku Lehto

Mikä on sellainen itsenäinen maa, joka ei kykene valvomaan koko aluettaan ilman, että oman maan kylät ja kaupungit "liittolainen" pommittaa soraläjäksi ja joka maa ajaa miljoonia kansalaisiaan naapurimaihin ja Eurooppaan toisten elätettäviksi ? Että tällainen maa antaa alueensa terroristijärjestöjen tukialueeksi.

No sitten tämä liittolainen, jonka taktiikkaan kuuluu "pommita siviileistä välittämättä kaikki tuusan nuuskaksi ja etene vasta sitten ", esittää pokkana, että EU:n pitäisi rahottaa maan uudelleen rakentaminen. Mutta rakennusurakat tulisivat tietenkin tälle kaiken tuhonneelle liittolaiselle. Eihän siinä uudelleen rakentamisen hankkeessa ole kuin 200 - 300 miljardista eurosta kysymys. Eikös tämä kaiken tuhonnnut liittolainen voisi sitä kustantaa ? Vähän niin kuin Marshall-apuna.

Reima Hunaja-Aro

2000 amerikkalaisen syyriassa olo ei ole mitään miehitystä, vaan poliittisen tai arvovaltatuen antamista sorretuille ja heikompiosaisille. Tämä voi olla näpäytys Euroopan johtajille, heidän välinpitämättömyydestään Iranin epävakauttamistoimiin Lähi-Idässä.--Voi olla myös Trumpin pyrkimyksistä luoda paremmat välit Putiniin ja ehkä Turkkiin. Ikävää on se, että kurdien osa on taas jäädä hylätyksi. -Olisi naivia olettaa Venäjän tekevän saman.

Janne Pohjala

Tarkoitat että USA saa yksipolissti päättää kuka tai ketkä ovat sorretuja ja vyöryttää armeijansa maahan?

Eli sinulla ei ole miään vastaansanottavaa jos Venäjä siirtäisi armeijansa Donbassiin? Mitä se ei siis ole vielä tehnyt, mutta tuolla kriteerillä siis voisi? Niinkö?

Raimo Hakala

Ai eikö se olekaan puuttumista itsenäisenvaltion sisäisiin asioihin, kun Maahan tuodaan neuvonantajia joiden tarkoitus on ohjata maan politiikkaa? Ja miksi sitä pitäisi kutsua, kun kansan äänestystulos on väärä ja vaalit on uusittava? Miksi on niin vaikea puhua asioista niiden oikeilla nimillä? Kysymys on vain vallasta ja rahasta ja niitä saadakseen on osa ihmisistä valmis vaikka ydinsotaan. Välittämättä seurauksista.

Jaakko Niskasaari

Juuri näin. Kabinettisotaherrat päättävät että tämä ja tämä diktaattori ei nyt enää pelaakaan heidän pussiiinsa vaan haluaa parantaa oman maansa asioita- eihän siinä muuta kuin NATOn demokratiaa vapauspommi kerrallaan, ja valtion infrastruktuuri matalaksi ja samojen kabinnettiherrojen rakennnusfirmat saavat jälleenrakennusurakat sen jälkeen kun toiset kaverit ovat käyneet tyhjentämässä öljyt, maakasut, kullat tai mikä onkaan kyseisen maan "rikkaus". Syyria, Libya, molemmat muslimimaiksi sieltä "löysemmästä" päästä eli aika sekulaarisia valtioita sekä taloudeltaan suhteellisen vakaita ja ennenkaikkea ilman maailmanpankin ohjausta toimeentulevia, ENNEN näitä lännen tukemia "kansannousuja" eli al-qaedan yms terroristijärjestöjen palkkalistoilla olevien ryhmittymien aiheuttamaa sekasorron aikakautta. Likaista peliä voisi joku jopa sanoa..

Jari Siili

Trumpin twiitti 2000.sta kotiin palaavasta sotasankarista;
Täytyisikö hurrata? Pitäisikö silmäkulmien kostua?
Ja tämä kaikki tapahtuu näin joulun alla...

Valhe ja kärsimys eivät peity tämänkään sankaritwiitin alle.

On tosin joku joka tästä ilahtuu;
Kukaan ei ole tyytyväisempi omasta sankaristaan kuin setä Volodja.

Joni Storhammar

Vietnamin sodan aikaan vasemmisto vaati Usaa lopettamaan maailman poliisina toimimisen. Samoin Irakin sodan aikaan. Taisipa Libyan horjuttaminen myös mennä persiilleen. Voisipa jopa väittää että sekaantuminen toisessa maailmansodassa johti myös katastrofiin, kun iso osa eurooppaa päätyi kommunistidiktatuurin alle. Nyt kun Trump pyrkii vähentämään Usan sekaantumista muiden maiden asioihin, se ei käykkään. Historia on jo osoittanut, ettei Usan todellakaan pitäisi sekaantua.

Markku Lehto

"Voisipa jopa väittää että sekaantuminen toisessa maailmansodassa johti myös katastrofiin, kun iso osa eurooppaa päätyi kommunistidiktatuurin alle."

Niin, jos USA ei olisi toisen maailman sodan aikana "sekaantunut" ( kuka julisti kenelle sodan ) Euroopan asioihin, niin miltähän maailma nyt näyttäisi.

Neuvostoliittohan ei olisi kyennyt pääsemään Berliiniin ilman USA:n mittavaa Lend-Lease-apua, sotilasoperaatioita, joilla se sitoi Hitlerin Saksa joukkoja pois itärintamalta ja massiivisia Saksan teollisuuden ja rautateiden pommituksia joilla heikennettiin Saksan teollisuuden tuotantokykyä.

ks.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease#US_deliveries_to_the_Soviet_Union
https://en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease#British_deliveries_to_the_Sovie...

USA:han toisen maailman sodan jälkeen rahoitti läntisen Euroopan, niin vihollisten kuin liittolaistensa ja jopa puolueettoman Ruotsin jälleenrakentamista Marshall-avulla.

ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Marshall-apu

Olisikohan USA:n pitänyt rahoittaa myös Neuvostoliiton alle jääneitä Itä-Euroopan valtioita, kun Neuvostoliitto ei siihen kyennyt. Suomikin joutui kieltäytämään tuosta USA:n avusta, kun se ei poliittisista syistä Neuvostoliitolle sopinut. Siinä sitten Suomi tuotti seitsemän vuotta Neuvostoliitolle ilmaiseksi teollisuustuotteita ns. sotakorvauksina ja jälleenrakensi omin voimin omaakin yhteiskuntaansa.

Markku Lehto

Mutta eihän kansa ole tehnyt päätöksiä hänen puolestaan, vaan hän itse vastaa omista päätöksistään.

Saas nyt nähdä mihin hän, USA ja muu maailma vielä joutuu Trumpin päätösten seurauksena. Trumpille ei näköjään kelpaa kenenkään pitkänlinjan asiantuntijoiden hyvä neuvot. No ehkä hänen perhepiiristään löytyy niitä, joilla on näitä hyviä neuvoja. Ja ainahan Trump voi kysyä neuvoa niiltä "jees"-miehiltä ja -naisilta, joita hän kerää hallintoonsa. Siitä sitten sillä isolla tushilla teatraalisesti allekirjoituksia TV-kameroiden edessä mitä ihmeellisimpiin lakeihin.

No se on kyllä totta, että päätöksiä Trump osaa suoltaa kuin liukuhihnalta. Se on sitten toinen asia miten ne päätökset on valmisteltu. On siinä Trumpin seuraajalla selvittelemistä mitä kaikkea on Trumpin kaudella päätetty.