Sunnuntai 26.5.2019

Putin: Trumpin shokkipäätös oikea, USA:n joukoilla ei oikeutta olla Syyriassa

Luotu: 
20.12.2018 14:38
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Putin tänään lehdistötilaisuudessaan.
|

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mielestä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump teki oikean päätöksen vetää pois Yhdysvaltain joukot Syyriasta. Putin kommentoi asiaa vuosittaisessa pitkässä lehdistötilaisuudessaan.

Syyriassa on noin 2000 amerikkalaissotilasta. Heidät on sijoitettu lähinnä pohjoisen kurdialueille. Joukkojen kotiuttaminen on Trumpin pitkäaikainen lupaus.

Trump ilmoitti keskiviikkona, että terroristijärjestö Isis (IS) on nujerrettu Syyriassa, ja näin USA voi hänen mielestään tuoda joukkonsa pois. Trumpin päätös yllätti Yhdysvaltain liittolaiset totaalisesti.

Putin sanoi Tass-uutistoimiston mukaan olevansa samaa mieltä Trumpin kanssa siitä, että terroristijärjestö Isis on lyöty.

”Onko Yhdysvaltain joukkojen läsnäolo välttämätöntä siellä [Syyriassa]? Ei ole”, Putin sanoi Tassin mukaan.

Putin jatkoi, että Yhdysvaltain joukoilla ei ole sääntöjen mukaista oikeutta olla Syyriassa. Putinin mukaan sotilaallinen läsnäolo Syyriassa voi perustua joko YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan tai Syyrian hallituksen pyyntöön, eikä Yhdysvalloilla ole kumpaakaan.

LUE MYÖS:

Suomalaisarvio Trumpin shokkivedosta Ylellä: Nyt tuli syöttö lapaan Venäjälle

Trump yllätti liittolaiset täysin Syyria-päätöksellä – ”Amerikan vetäytyminen on suuri voitto Isisille”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Venäjällä oli oikeus pitää sotilaitaan Krimillä Ukrainan kanssa tehdyn sopumuksen mukaan vuoteen 2042. Ja sen jälkeen kun vihdoin 2014 Neuvostoliiton hajoamislain mukainen Krimin asukkaiden tahto saatiin toteutumaan Krimillä, sen jälkeen kun Ukrainan 23 vuotta jarkunut Krimin pitäminen pakkollitettynä itseensä päättyi.

Nyt olisi vihdoin aika saada maamme mediaankin Krimin itsenäisyyden todellinen historia. Kyse on nimittäin siitä että Neuvostoliiton hajoamislaki antoi 26.4.1990 myös autonomisille alueille oikeuden äänestää itsenäisyydestään. Krimillä pidettiin kansanäänestys 20.1.1991.

81,37% kävi äänestämässä joista 93,26% kannatti itsenäisyyttä. Tulos ilmoitettiin Ukrainalle joka vahvisti äänestyksen tuloksen 12.2.1991.

Mutta 24.8.1991 Ukraina julisti itsensä itsenäiseksi sisältäen edelleen Krimin. Ukraina laittomasti ohitti Krimin oikeuden itsenäisyyteen.

Tämä johti mielenosoituksiin Krimillä ja Krim julistautui uudelleen itsenäiseksi 1992. Tästä huolimatta Ukraina piti Krimiä oikeudetta itseensä liitettynä 1991-2014.

2014 järjestettiin jo kolmas itsenäisyysjulistus ja kansanäänestys, jossa jälleen samoilla yli 90% kannatuslukemilla päädyttiin samaan tulokseen kuin 20.1.1991 pidetyssä kansanäänestyksessä.

Asiassa ei siis ole kyse kansainvälisestä oikeudesta, vaan siitä että Ukraina laittomasti esti 26.4.1990 säädetyn Neuvostoliiton hajoamislain toteutumisen Krimillä 1991-2014.

Kahdella vaalituloksella vahvistettuna, Ukrainalla ei ole ollut mitään oikeutta Krimiin 12.2.1991 jälkeen.

https://www.strategic-culture.org/news/2017/02/08/how-ukraine-annexed-cr...

Mikko Toivonen

Onko Venäjän joukkojen läsnäolo tarpeellista Ukrainalta kaapatuissa osissa?
Transdniestriassa?, Georgialta vallatuilla Abhasialla ja Etelä Ossetialla tai Japanilta toisen maailmansodan loppumisen jälkeen kavalasti varastetuilla neljällä Kurilien saarella?
Mitä ihmettä Venäjän joukot tekevät pommittamassa Syyrian siviilejä siellä?

Johannes Hissa

Mutta Yhdysvalloilla ei ollut Syyrian hallituksen pyyntöä pommittaa Syyrian siviilejä, toisi kuin Venäjällä, joka siis tekee sen Syyrian hallituksen pyynnöstä. Afganistanissa Yhdysvallat pommittaa edelleenkin siviilejä, mutta tämä tapahtuu talebaneilta vallan kaapanneen nykyisen Afganistanin hallinnon pyynnöstä.

Janne Pohjala

Transnistian kysymyksen historia:

Moldovan ja Transnistrian kysmys lähti liikkeelle jo 1988 kun Frontul Popular din Moldova -liike alkoi vaatia ainoaksi kieleksi Moldoviaan Moldovan kieltä. Tämä saatiin läpi, mutta seurauksena Transnistria halusi aseman, jossa sen asukkaiden pääosa saisi edelleen käyttää Venäjää kuten siihenkin saakka oli ollut. Tämä johti nahisteluiden kautta pienimuotoiseen sotaan ja rauhansopimukseen 21.7.1992

Venäjä ja ETYJ toimivat rauhanneuvottelijoina Modovian ja Transnistrian välillä, solmittiin Primakovin sopimus.

Rauhan turvaamiseksi alueella muodostettiin Joint Control Comission johon kuuluvat Modavian armeija, Trasnistrian armeija, Venäjän rauhanturvaajat ja kaikki nämä ovat ETYJ:in valvontaoperaation alaisuudessa.

Vuonna 2006 rauhanturvaajiin kuului 403 miestä Modoviasta, 411 Transnistriasta ja 385 venäjältä.

Eli voisiko joku nyt selittää miten tämä ETYJ:in valvonnassa toimiva JCC on nyt muuttunut siksi että Venäjä miehittää Transnistriaa?

Tai oikeastaan voin selittää. Kaikki ne alueet joissa Venäjä oli 1990 -luvulla YK:n ja ETYJ:in kanssa rauhanturvaajana, mukaan lukien Georgiassa kun 1991-1994 NL:n hajoamisen jälkeen Neuvosto-Georgiaan kommunistivallan aikana liitetyt Abhasia ja Etelä-Ossetia eivät halunneet olla enää osa Neuvosto-Georgiaa. Ei sama asia kuin miten Tsekkoslovakia hajosi kahtia.

1994 Georgia, Abhasia, Etelä-Ossetia ja Venäjä sopivat JCC -rauhanturvaajien asettamisesta alueelle. USA on propagandassaan kääntänyt nämä väitteeksi että Venäjän rauhanturvaajat "miehittävät" näitä maita, vaikka ne ovat näissä maissa yhteisslä sopimuksella.

Lähteet:

http://www.osce.org/moldova
https://en.wikipedia.org/wiki/Joint_Control_Commission
https://en.wikipedia.org/wiki/1997_Moscow_Memorandum
https://en.wikipedia.org/wiki/Transnistria#War_of_Transnistria

Mikko Toivonen

On kirjoja, on sopimuksia, on tilastoja.
Sitten on myös todellisuus missä venäläinen kenraali Lebedev toi suuret tykit Dnistrin rannalle ja uhkasi ampua jo separatistien aluetta vaadittaisiin mukaan Moldovaan, minkä integraalinen osa se oli.
en jälkeen siellä on valtaa ylläpitänyt Venäjän armeija tehden siitä käytännössä täysiverisen Venäjän protektoraatin ja armeijansa yhden tukikohdan

Ilkka Paananen

Luoja armahda, mitä sieltä vielä tulee...Trump ei ole lukenut eläissään yhtäkään kirjaa. Miten voisi vaatia, että jaksaisi syventyä mihinkään asiaan jonka esittely kestää kahta minuuttia pidempään. Kaveri on äärettömän turhamainen ja janoaa henkilökohtaisia kiitoksia. Näitä näppäimiä toveri putin koskettelee herkin kgb-sormin. En muuten usko, että Trump on tarkoituksella sotkeutunut venäläisten verkkoon. Tyhmyyttään ja turhamaisuuttaan kylläkin. Mitä kertoo USA:n tilasta kun tällainen sylkiäishahmo on äänestetty valtaan?

Ilkka Paananen

En ole yhdenkään meedion vakituinen asiakas. Ihan vain rationaalisella päättelyllä olen muodostanut käsityksen, että Trump on keskittymiskyvytön, narsistinen sekä älynlahjoiltaan hyvinkin rajoittunut sekä mahdollisesti alkavan muistisairauden omaava henkilö. Ei tuossa edellä mainitussa mitään ihmeellistä olisi ellei mies olisi itseään supervallaksi kutsuvan valtion vaaleilla valittu presidentti.