Perjantai 18.1.2019

Jäätävä arvio Donald Trumpin hallinnon viikosta: ”Terrori-iskujen riski meillä ja muualla kasvaa valtavasti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.12.2018 10:42
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Harvardin yliopiston oikeustieteen professori Laurence Tribe arvioi terrori-iskun riskin kasvaneen rajusti, kun myös Yhdysvaltoja Isisin vastaisessa koalitiossa edustanut Brett McGurkin eroaa tehtävästään protestina presidentti Donald Trumpin päätökselle vetää amerikkalaisjoukot Syyriasta.

McGurkin ilmoitti erostaan lauantaina. Hänen oli määrä siirtyä toisiin tehtäviin helmikuussa, mutta McGurkin sanoo aikaistaneensa lähtöään, koska ei katso voivansa jatkaa tehtävässä Trumpin poliittisen täyskäännöksen jälkeen.

Aikaisemmin tällä viikolla puolustusministeri James Mattis ilmoitti eroavansa. Myös hänen eronsa taustalla on Trumpin päätös vetää joukot pois Syyriasta.

”Mattisin ero oli vain alkua. Kun hän ja Brett McGurkin ovat lähteneet, terrori-iskujen riski meillä ja muualla kasvaa valtavasti”, Tribe toteaa Twitterissä.

Hän uskoo myös muiden avainasemassa olevien virkamiesten jättävän eroilmoituksia lähiviikkoina.

”BrettMcGurk ei todellakaan ole viimeinen, joka lähtee Trumpin varomattoman ja vaarallisen vetäytymispäätöksen seurauksena.”

Mattisin lähdöllä on asiantuntijoiden mukaan vaikutuksia myös Suomeen. Lue tarkemmin: Näin Trumpin ”Hullun koiran” ero vaikuttaa Suomeen: ”Täydellisesti alistettu USA:n presidentin ailahtelevalle törmäilylle”

Trumpia on viikonloppuna ryöpytetty myös siksi, että julkisuuteen levisi huhu, jonka mukaan hän aikoisi erottaa Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtajan Jerome Powellin. Lue lisää: Oikeusoppinut älähti uusimmasta Donald Trump –huhusta: ”Vahingoittaisi koko kansakuntaa”

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steve Mnuchin kertoi lauantai-iltana keskustelleensa Trumpin kanssa ja kiisti presidentin suunnittelevan keskuspankkiirin potkuja.

”En ole ikinä ajatellut Powellin erottamista enkä usko, että voisin edes tehdä niin”, Trump sanoi Mnuchinin mukaan.

New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini pitää paljon puhuvana ajankohtaa, jolloin Mnuchin kertoi asiasta.

”Se tosiasia, että Mnuchin kertoi asiasta Twitterissä lauantai-iltana on merkki siitä, että hän oli kauhuissaan reaktiosta, joka markkinoilla olisi nähty niiden avautuessa Aasiassa sunnuntai-iltana Yhdysvaltojen aikaa. Trump on suurin riski ja uhka globaaleille markkinoille”, Roubini tviitttaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Hakala

Ehkä kannattaisi tutkia mistä terrorismi syntyy? Vai riittäisikö lukeminen historiasta ymmärtämään mistä terrorismi tulee ja miksi? Kansojen alistaminen, ryöstö ja orjuuttaminen on aina aikaan saanut koston kierteen ja terrorismi nimitys on hyökkääjän antama nimi uhrin toiminnalle. Miksi ihmisiä syytetään terrorismista, kun syy on oman hyökkäyksen ja murhaamisen seurausten aiheuttamasta väkivallasta. On ollut aika jolloin ei ollut nykyistä terrorismia. Sitten valheilla hyökättiin öljyä omistaviin valtioihin ryöstämään luonnonvarat. Samalla saatiin maahan opastajat politiikan suunnan määräämiseksi. Historia kertoo, että aina johtajat ovat terrorisoineet myös omia kansojaan. Mutta sitä sanotaan kansalaisten hyvinvoinnin takaamiseksi. Mutta kansa on niin tyhmää, ettei se ymmärrä, että köyhyys on pelkkää onnea jota työntekokaan ei nyt häiritse.

Atti Ylänen

Islamilainen terrorismi syntyy islamista. Sun kannattaisi lukea historiaa. Lue nyt ensin profeetta Muhammadin elämäkerta.

Kun IS perusti kalifaatin, se pyrki noudattamaan täydellisesti Muhammadin esimerkkiä sisältäen mm. avionrikkojien kivittämisen, varkaan käden amputoinnin, sotavankien mestaukset ja kiduttamisen. Kyllä, kiduttamisen. Muhammad kidutti juutalaista kyläpäällikköä saadakseen selville, mihin kylän kultaaarre oli piilotettu. Miestä kidutettiin tulella, kunnes hän oli kuolla ja lopuksi Muhammad antoi hakata häneltä pään irti. Pään irrotus ruumiista oli Muhammadin suosikki teloitustapa. Tämän jälkeen Muhammad otti miehen lesken vaimokseen ja yhtyi tähän vielä saman päivän iltana, jolloin nuori neito oli joutunut todistamaan miehensä ja koko sukunsa teurastusta. 900 juutalaismiehen, osa 15 vuotiaita poikia, sotavangin päät hakattiin poikki.

USAn tai kenenkään muun toiminta ei pakota ISISiä toimimaan sharian mukaisesti. He tekevät niin, koska islam määrää.

Lue historiaa.

Rauno Kujala

Onhan se kauheaa, kun Trumppi katkaisee Deep Staten rahahanat joukkojen vetämisellä. Deep State on pitänyt joukot Irakissa öljyrahojen takia ja Afganistanissa oopiumpeltojen takia. Ja Suomenkin media, muun länsimedian ohella, huutaa kurkku suorana, sotaa on jatkettava perkele. Kukahan tässä on se terroristi ja kuka uhri. Mielenkiintoinen lisä tässäkin on Suomen rooli Afganistanissa, missä ollaan oltu jo vuodesta 2002. Suomi on em. maassa sotilaallisena osapuolena eli sotimassa, sitä on ihan turha yrittää vänkää mihinkään muuhun suuntaan, mutta kun asia on tabu ja Suomi nuolee Usan asekomplexia kieli ruskeana. Tästähän on laiton isäntämaasopimuskin hyvä esimerkki (mistä lähtien muuten asevoimien komentaja on allekirjoittanut maiden välisiä puolustussopimuksia). ...ja sitten media. Media on jo vuosia tehnyt hyvää työtä tehdäkseen itsensä naurettavaksi ja epäkelvoksi tuotteeksi. Tämä iänikuinen Venäjä Venäjä on jo niin vanha ja kulunut läppä, ettei sitä kukaan usko. Nythän näyttää tulleen vuodesta 2016 alkaen kova kilpailija nimeltä Trump. Kaikki on Trumpin vika, ilmeisesti myös se 21 triljoonaa, mikä on Pentagon 'hukannut' kenialaisen rauhanpresidentin aikana. Sillälailla.

tom brunila

ISIS perustaa toimintansa aatteseen jonka nimeä ei uskalla sanoa! Ja niin kauan kuin tuolla aatteella on kannattajia terrorismi tulee jatkumaan! Tosin uudella nimellä! Vain tuon aatteen täydellinen tuhoaminen lopettaa ISIS:in kaltaisten järjestöjen synnyn!

Atti Ylänen

Ei ole hyvä, kun taistellaan ISIStä vastaan = hyökkäys toiseen valtioon.
Eikä ole hyvä, kun lähdetään pois.

Vasemmistomedian mielestä Trump ei yksinkertaisesti voi onnistua, teki hän mitä tahansa, koska hän on trump.

Voisiko vasemmisto kertoa, miten islamilainen jihadismi kukistetaan vai haluatteko sellaista ensinkään?

tom brunila

USA:n läsnäolo Syyriassa ei estänyt terrori-iskuja Euroopassa! Niitä on muutaman viime vuoden aikana ollut useampia. Jopa Suomessa on ollut iskuja ja yrityksiä! Turun puukottaja iski vaikka USA:lla oli joukkoja Syyriassa!