Sunnuntai 26.5.2019

”Näistä ihmisistä Donald Trump vaikenee” – 800 000 amerikkalaista jo 2 viikkoa palkatta

Luotu: 
4.1.2019 13:43
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Hallinnon sulku vaikuttaa esimerkiksi museoiden ja eläintarhojen aukioloon. Eläintarhoissa työntekijät ovat hoitaneet eläimiä palkatta hallinnon sulun ajan.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon sulun myötä 800 000 hallinnon työntekijää on ollut palkatta joulukuun 22. päivästä lähtien.

Trumpin suosimassa sosiaalisen median kanava Twitterissä on noussut ilmiöksi aihetunniste #shutdownstories, jonka kautta hallinnon työntekijät jakavat tarinoitaan. Monella rahahuolet ovat jo iskeneet palkattoman jakson myötä.

New York Times nostaa jutussaan esille sen, että Trump on vaiennut julkisuudessa niistä 800 000 työntekijästä, jotka eivät saa palkkaa sulun takia. Hallinnon sulku liittyy Trumpin ja demokraattien väliseen kiistaan Meksikon-rajan muurista. Trump sulki hallinnon, koska demokraatit eivät suostuneet muurin rahoitukseen.

Hallinnon sulku ei ole harvinaista Yhdysvalloissa, mutta NY Timesin mukaan Trumpin käytös sen aikana on: aiemmat presidentit ovat huomioineet sulun vaikutuksen työntekijöihin – jopa ammattiliittojen kanssa usein vastakkain ollut Ronald Reagan teki niin vuonna 1981.

NY Timesin mukaan Trump on huomioinut työntekijät vain kerran tviitissään, jossa hän väitti suurimman osan palkatta jääneistä olevan demokraatteja.

Eri tiedotusvälineiden mukaan osa palkatta olevista hallinnon työntekijöistä on ollut lomautettuina, osa taas on työskennellyt palkatta.

Hallinnon sulku vaikuttaa muuallakin kuin Washington DC:ssä, BBC kertoo. Pääkaupungissa roskakasat kasvavat puistoissa, mutta roskaongelma on päällä myös esimerkiksi New Yorkissa. Siellä kuvernööri Andrew Cuomo on luvannut rahoitusta siihen, että turistien suosimat nähtävyydet siivottaisiin ja pidettäisiin auki hallinnon sulusta huolimatta.

The Los Angeles Times on kertonut, että ihmisjätöksistä on aiheutunut terveysriski Yosemiten kansallispuistossa, kun julkiset käymälät eivät ole olleet käytössä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Palonen

Magnitudia koomisempaa olisi, jos presidentti ei saisi noudattaa äänestäjiensä mandaattia yleisesti tunnetun ja erittäin relevantin ongelman ratkaisemiseksi, eikä presidentti tekisi mitään asian eteen vaan antaisi opposition pitää itseään hirressä. Suomessa ei tosin onneksi ole aivan tuon mittakaavaista ongelmaa (vielä) nähty.

Lisäksi on uskomatonta naiiviutta tekemällä tehdä suuri ongelma hallinnon työntekijöiden muutaman viikon pakkolomasta, johon syyllisiä ovat vieläpä hyvin pitkälti aivan muut kuin presidentti. Hallinnon työntekijöistä suuri osa on muutenkin hyväpalkkaisia tyhjäntoimittajia, joiden sietääkin olla vähän aikaa poissa verorahoja tuhlaamasta. Kyllä ne muutaman viikon pärjää hyvin.

Veijo Murtomäki

Tässä faktaa aiemmista suluista:

List of All Government Shutdowns and their Duration drawn from Congressional Research Service reports:
2018 (President Donald Trump): Dec. 22 to (ongoing)
2018 (President Donald Trump): Jan. 20 to Jan. 23 - 3 days
2018 (President Donald Trump): Feb. 9 – 1 day.
2013 (President Barack Obama): Oct. 1 to Oct. 17 - 16 days
1995-1996 (President Bill Clinton): December 5, 1995, to January 6, 1996, - 21 days
1995 (President Bill Clinton): Nov. 13 to 19 - 5 days
1990 (President George H.W. Bush): October 5 to 9 - 3 days
1987 (President Ronald Reagan): December 18 to December 20 - 1 day
1986 (President Ronald Reagan): October 16 to October 18 - 1 day
1984 (President Ronald Reagan): October 3 to October 5 - 1 day
1984 (President Ronald Reagan): September 30 to October 3 - 2 days
1983 (President Ronald Reagan): November 10 to November 14 - 3 days
1982 (President Ronald Reagan): December 17 to December 21 - 3 days
1982 (President Ronald Reagan): September 30 to October 2 - 1 day
1981 (President Ronald Reagan): November 20 to November 23 - 2 days
1979 (President Jimmy Carter): September 30 to October 12 - 11 days
1978 (President Jimmy Carter): September 30 to October 18 18 days
1977 (President Jimmy Carter): November 30 to December 9 - 8 days
1977 (President Jimmy Carter): October 31 to November 9 - 8 days
1977 (President Jimmy Carter): September 30 to October 13 - 12 days
1976 (President Gerald Ford): September 30 to October 11 - 10 days
Updated by Robert Longley

Sakari Ylinen

Otsikko ja usasta tulevat uutiset johtavat suomalaisia pahasti harhaan. Ei USAn hallinnon sulkeminen ole koskaan yksistaan presidentista kiinni. Juuri edellinen sulkeminen oli etupaassa Senaatin demarien aiheuttama. Nykyinen tilanne on se, etta Trump pitaa vaalilupauksensa, jota USAn aanestajien enemmisto vaatii.

Se olisi ei vain hassua vaan myos rikollista jos presidentti Niinisto ei sulkisi itarajaa jos sielta tulisi paivittain 21000 laittomasti yli. Alkaa hyvat ihmiset enaan antako meidian harhautella iteanne. Muistakaa yli 90% USAn mediasta on vasemmistolaisia mukaan lukien kommunisteja.

Eli USAsta tulevat uutiset ovet samanlaisi kuin Venajan uutisten vaite Suomessa hiljasttain pidatetysta vanakosta.

Jari Koponen

Ylisen trollin kaltaiset joutaisivat aitaukseen. Olisi kirjoituksessaan edes jotakin faktoja mitä tarkastelisi ajankulukseen. Muttei ole muuta kuin heittoja sinne tänne. Senkö kerpelettä ovat rakentaneet vuosikymmenien aikana elintasokuiluja sinne. USAssa voi kohdata myös aidatut asuinalueet. Aidat on niissäkin rakennettu siten, ettei parempiosaisten tarvitse nähdä kurjuutta kävelevän pihan poikki.

Tapio Meriluoto

Mielenkiintoista tässä uutisessa on se, että se nojaa hyvin yksipuolisiin lähteisiin.

Päälähteenä käytetty NY Times on vasemmistoliberaalinen lehti, joka tunnetaan jyrkkänä Donald Trumpin vastustajana. Lehden Trump-uutisointi on vahvasti asenteellista, ja muutamia kertoja se on jäänyt kiinni jopa aivan selkeistä valeuutisista.

Tunnetuin esimerkki lienee 14.5.2016 julkaistu Trumpin ex-naisystävän haastatteluun perustunut laaja artikkeli, jonka tarkoituksena oli kertoa lukijoille, miten ala-arvoisesti ja epäkunnioittavasti Trump kohtelee naisia. Juttu sai osakseen suurta huomiota, mutta osoittautui pian keskeisimmiltä osiltaan täysin sepitetyksi.

Jutun päälähteenä käytetty ex-naisystävä ilmoitti, että hän ei ole haastattelussa sanonut mitään tuollaista, vaan NY Timesin toimittajat olivat omasta päästään lisäilleet tekstin joukkoon erilaisia itse keksimiään yksityiskohtia, jotta tarina saataisiin näyttämään mehevämmältä - ja ennen kaikkea Trumpin kannalta mahdollisimman negatiiviselta.

Tapaus on mediahistorian kannalta tärkeä merkkipaalu: ensimmäistä kertaa tapahtui niin, että ison valtakunnallisen lehden etusivun uutisen päälähde kiistää koko jutun ja kumoaa kaikki sen keskeisimmät väitteet.

Tämä oli aivan ennenkuulumatonta, sillä aikaisemmin tämäntyyppiseen menettelyyn olivat sortuneet vain pienet epämääräiset roskalehdet.

Aika paljon suomalaisen valtamedian tasosta - ja tavoitteista - kertoo se, että he kuitenkin jatkuvasti käyttävät NY Timesiä keskeisenä lähteenään, kun uutisoivat USA:han liittyviä asioita.

Niinpä juttujen sävy on sitten monesti täysin vinoutunut, ja esiin pääsee vain Trumpin vastustajien näkökulma.

Petri Kokko

Vaan meillä täällä "hyvinvointisuomessa", jossa esim. työtön ja sairas ihminen jätetään täysin yhteiskunnan taloudellisten tukiverkkojen ulkopuolelle, tässä ei mitenkään ylitetä uutiskynnystä. Ketään ei kiinnosta, se on ameriikan asiat ensisijaisia ja tärkeitä.....