Sunnuntai 26.5.2019

Riita Meksikon muurista: Donald Trumpilta poikkeuksellinen veto - ”En ole koskaan uhannut ketään, mutta voin tehdä niin”

Luotu: 
5.1.2019 10:05
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trumpin mukaan hallinnon sulku voi jatkua vuosia, jos Meksikon muuria koskeva rahakiista ei ratkea.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa julistaa maahan kansallisen hätätilan varmistaakseen rahoituksen Meksikon muurille. Lisäksi hän on uhannut jatkaa liittovaltion hallinnon sulkua jopa vuosilla.

Trump piti asiaa koskevan tiedotustilaisuuden perjantaina tavattuaan ensin edustajainhuoneen uuden demokraattipuhemiehen Nancy Pelosin ja demokraattien ryhmää senaatissa johtavan Chuck Schumerin. Demokraatit vastustavat Meksikon rajamuuria ja ovat toistuvasti torpanneet sen rahoituksen edustajainhuoneessa.

”Me voimme julkistaa kansallisen hätätilan ja rakentaa sen (muurin) nopeasti. Onko tämä uhkaus demokraateille? En ole koskaan uhannut ketään, mutta voin tehdä niin”, Trump sanoi tiedotustilaisuudessaan uutistoimistojen mukaan.

Liittovaltion hallinto on ollut rahakiistan vuoksi osittain suljettuna joulukuun 22. päivästä lähtien. Hallinnon sulun myötä 800 000 hallinnon työntekijää on ollut palkatta. Trumpin mukaan sulku voi jatkua vuosia.

”Ehdottomasti. En usko, että niin käy, mutta olen valmistautunut siihen”, hän totesi CNN:n mukaan.

”Emme avaa hallintoa ennen kuin asia on ratkaistu. Kyseessä on kansallinen turvallisuus. Ongelmana ovat terroristit”, hän jatkoi.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi puolestaan totesi, että Trumpin on purettava hallinnon sulku, ennen kuin neuvotteluissa voidaan edetä. 

Lue myös: 

”Näistä ihmisistä Donald Trump vaikenee” – 800 000 amerikkalaista jo 2 viikkoa palkatta

Raju ennuste USA:sta: Trumpin presidenttiys loppuu jo tänä vuonna – tekee vaihtokaupan

Donald Trump tyrmistyttää taas: ”Olemme saaneet oppitunnin siitä, kuinka iljettävä ihminen voi olla”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kim Pale

Erikoinen muistikuva vaalilupauksesta. Lupaus oli että Meksiko maksaa muurin.

Ensin lasketaan rikkaiden veroja, sitten rakennettaan käsittämättömän hintainen muuri keski- ja pienituloisten veroilla. Muurin rakentaa tietysti kavereiden tai sukulaisten yritykset, jolloin nuokin verorahat saadaan parempiin taskuihin.

Vaikka kuinka pitäisi Trumpista niin on hyvä vilkaista kokonaiskuvaa.

Heikki Palonen

Kyllä se on valtaeliitillä valhemedioineen itku kurkussa kun Trump haluaa ajaa oman kansansa turvallisuutta ja tahtoa pragmaattisesti ja kustannustehokkaasti muurillaan joka isoilta osin on jo ennestään olemassa valmiina, lopettaa laittomat amerikkalaisveronmaksajien kustantamat, eliittiä palvelevat hyökkäyssotansa Syyriassa, ja pitää vaalilupauksensa.

Ei saanut eliitti just another sätkynukkea, voi harmi!

Hyvä Trump! Tsemppiä!

Sakari Ylinen

USAssa veronkevennykset ovat aina johtaneet valtion verotulojen kasvuun. Tama todettiin jo John F. Kennedyn aikana. Verotulojen kasvussa on tietenkin pieni viive, mutta on ollut totta joka kerta. Vain USAn valtameida levittaa valetta siita etta tavalliset ihmiset karsivat. Trumpin tamakin toimi oli ennen kaikkea suunnattu tavallisen ihmisen auttamiseksi. Kaikkein suurituloisimmat eivat saaneet veron kevennynsta. Mutta tama jos mika uhkaa liberaalien valtaa. Trump on jo vienyt duunarit pois demarien kannatusjoukosta. Trumpin kannatus on myos kasvamassa kaikkien vahemmistojen keskuudessa. Miksi sitten aina muutamien vuosien valein USAssa tarvitaan verojan alennuksia? Siksi etta liberaalit aina nostavat veroja valtaan paastyaan ja talous hidastuu. Siita USAn media hiljenee aina. Taman vuoksi Suomessakin on vaaria luuloja tasta. Painvastainen on myos totta. USAn media ei koskaan kerro konservatiivien (Trumpin) saavutuksista. On totta etta Trumpin veron kevenyksissa hyotyivat myos yhtiot. Sen tarkoitus oli saada USA jalleen kilpailukykyiseksi muiden valtioiden yhteisoverotuksessa. Tamakin toimii. USAn yhtioverotus oli maailman toiseksi korkein. Nyt se on alle keskiarvon. Tama nakyy paaoman siirroissa USAan, tyopaikkojen kasvussa, palkkojen nousussa, yhtioiden tuloksisssa. (Yritin muutamin sanoin kertoa 1000 sanaisen artikkelin sisallon.)

Kari Lappi

Hah hah. Trump ei ole siis omien sanojensa mukaan uhannut (uhkaillut) koskaan ketään. Toisten uhkailuhan on hänen harrastuksensa. Pienet ja isommat valheet ovat Trumpille oikeastaan elämäntapa.

Trumpin vaalilupaus ei siis ollut, että amerikkalaiset veronmaksajat maksavat muurin.

Jouni Suninen

Yhdysvaltain demokraatteja ei tunnu huolettavan Meksikon rajan yli tulevat huumeet ja laittomat maahantulijat. Mitkä ovat huumeiden käytön kansantaloudelle aiheuttamat kustannukset?

Todennäköisesti huumeiden tuonnin estäminen riittäisi yksin rahoittamaan muurin. USA:n demarimiljonäärit tosin menettäisivät alipalkatut kotiapulaisensa, autonkuljettajansa ja puutarhurinsa.