Maanantai 20.5.2019

Donald Trump toisti erikoisen uhkauksensa – Oikeusoppinut: ”Voi seurata paljon vakavampi kriisi”

Luotu: 
6.1.2019 19:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump toisti sunnuntaina poikkeuksellisen uhkauksensa kansallisen hätätilan julistamisesta, jos Meksikon rajamuurille ei myönnetä rahoitusta.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistanut poikkeuksellisen uhkauksensa kansallisen hätätilan julistamisesta, jos Meksikon rajamuurille ei myönnetä rahoitusta.

”Saatan julistaa kansallisen hätätilan riippuen siitä, mitä seuraavina päivinä tapahtuu”, Trump sanoi toimittajille sunnuntaina. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Hän antoi saman uhkauksen ensimmäisen kerran perjantaina.

Yalen yliopiston oikeustieteen professori Bruce Ackerman sanoo kuitenkin, että Yhdysvaltain perustuslain mukaan Trump ei voi julistaa kansallista hätätilaa omin päin.

”On vaikea tietää tarkkaan, mitä presidentillä on mielessään tai onko hänellä käsitystä, mitä se tuo mukanaan, mutta yksi asia on selvä: tällainen teko ei olisi ainoastaan laiton, vaan asettaisi käskyä noudattavat armeijan jäsenet mahdollisesti rikossyytteeseen”, Ackerman kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan The New York Timesissa.

Hän arvioi Trumpin viittaavan kansallisella hätätilalla vuoteen 2011, jolloin Al Qaedaan tai Talebaniin liittyvien epäiltyjen terroristien sotilaallinen pidätys sallittiin hätätilaan vedoten.

”Vaikka presidentti Trump on esittänyt väitteitä ”terroristeista”, jotka yrittävät ylittää rajan, on kohtuutonta venyttää käyttää tätä ehtoa tukemaan sotilaiden käyttöä operaatioissa Keski-Amerikan epätoivoisia pakolaisia ​​vastaan.”

Ackerman sanoo, että jos presidentti julistaa kansallisen hätätilan, edustajainhuoneella on perustuslain mukaan oikeus kumota se välittömästi. 

”Koska presidentin julistus olisi suora vastaus siihen, ettei kongressi ole antanut rahaa muurille, on vaikea uskoa, että senaatin enemmistö tukisi häntä.”

Ackerman varoittaa myös Trumpin omapäisen toiminnan mahdollisista seurauksista.

”Todennäköisesti hän valitsisi kaikkein vastuuttomimman tien ja julistaisi kansallisen hätätilan tviitillä. Tästä kaikesta voi seurata paljon vakavampi kriisi kuin mikään maahanmuuttoon liittyvä hätätila, joka presidentillä on mielessään. Laista piittaamaton presidentti pakottaisi armeijan valitsemaan määräystensä ja oikeusvaltioperiaatteen välillä pienessä kotimaan politiikan asiassa.”

Varapresidentti Mike Pencen neuvottelut demokraattien kanssa päättyivät lauantaina tuloksettomina muuriasiassa.

Kalifornian demokraattisenaattori Adam Schiff sanoi sunnuntaina, ettei demokraateilla ole aikomustakaan antaa asiassa periksi.

”Jos suostuisimme Trumpin vaatimukseen, hän sulkisi hallinnon joka kerta, kun haluaa jotakin. Meillä ei ole varaa toimia niin”, hän sanoi CNN:n mukaan.

Liittovaltion hallinto on ollut rahakiistan vuoksi osittain suljettuna joulukuun 22. päivästä lähtien. Hallinnon sulun myötä 800 000 hallinnon työntekijää on ollut palkatta.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on kertonut demokraattien tuovan edustajainhuoneeseen ensi viikolla lakiesityksiä, joilla sulku pyritään purkamaan edes osittain. Sulun jatkuminen merkitsee Pelosin mukaan muun muassa sitä, ettei amerikkalaisten veronpalautuksia voida maksaa ajallaan. 

Lue lisää: 

Demokraattipomo vastasi saman tien Donald Trumpin tviittivyöryyn: ”Järjettömän kaaoksen on loputtava nyt”

Riita Meksikon muurista: Donald Trumpilta poikkeuksellinen veto - ”En ole koskaan uhannut ketään, mutta voin tehdä niin”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sakari Ylinen

Vain valta( eli vale)mediaa uskovat luulevat presidentti Trumpin toimivat kansalaisen etujen vastaisesti. Tyollisyys ylhaalla, palkat nousseet, verot laskeneet keski- ja alituloisilta. Vain kaikkein korkeinpien palkansaajien veroja ei laskettu. Iso ero on myos se etta Trumpin aikana erikoisesti paremmin maksavat teollisuustyopaikat ovat kasvaneet. Obaman "kurjuuden" aikana vain hieman karjistetysti sanoen ainoastaan pikaruokalat lisasivat tyontekijoita. Aftikanamerikkalaisten ja latinalaisten ja naisten tyottomyys on historian alimmalla tasolla. Mutta tama kaikki uhkaa USAn vasemmiston valtaa. Siksi kaikki valheellliset hyokkaykset Trumpia ja konservatiiveja vastaa. Siksi Trumpia syytetaan Hillaryn ja muiden liberaalien tekemista Venaja ynna muista rikoksista. Vain n. 20% amerikkalaisista luottaa omaan mediaan viimeisimpien media tutkimusten mukaan. Joissakin mielipide tutkimuksissa jopa 40% luottaa mediaan, mutta tama on poikkeus.

Tuomas Sikander

Kannattaa muistaa että se on tapahtunut velaksi, Trumpetin aikana velka lisääntynyt vaatimattomat 2000mrd. + Kauppasotien seuraukset on vasta tulollaan.
Totuuteen päästäkseen on hyvä seurata muutakin kuin Hilly-Billyjen Kettu-kanavaa.

Sakari Ylinen
Vastaus kommenttiin #5

Obaman aikana USAn velka kaksinkertaistui yli $20,000,000,000,000. Obama otti enemman lainaa kuin kaikki hanen edeltajansa yhteensa. Tahan summan ei edes kuulu USAn keskuspankin markkinoille tuomat jokavuotiset miljardit joilla estettiin Obaman talouden romahtaminen. Uusien kauppasopimusten kautta USAn talous ja siten koko lansimaailman talous tulee hyotymaan valtavasti. Taytyy muistaa etta Trump on jo saanut aikaan USAlle paremmat kauppasopimukset Meksikon, Kanadan ja Etela-Korean kanssa. Useat muut ovat neuvottelut kuten Japanin kanssa ovat edistymassa hyvin.

J.a. Tauriainen

Demokratia on mielestäni paha kirosana.
Demokratia sanan käyttö pitäisi suomessa kieltää lailla. Lakipykälien voimalla rajoitetaan sanan vapautta . Yritetään panna sanat valmiiksi jokaisen suuhun, mitä saat ilmaista puheillasi .

Sakari Ylinen

Trump ei suinkaan olisi ensimmainen USAn presidentti joka on julistanut kansallisen hatatilan. Mutta vuosina 1976 ja 2001 USAn presidemtit julistivat 32 kansallista hatatilaa ja useita sen jalkeenkin. Niista ei seurannut mitaan arvaamattomia seuraksia. Bruce Ackerman esittaa oman mielipiteensa joka ei missaan tapauksessa yleisesti hyvaksytty, mutta poliittisesti hanen akateemiselle uralle erittain hyodyllinen.

Petri Hämäläinen

Gallup has documented an erosion of trust in the news media over time. Between 2003 and 2016, the percentage of Americans who said they have a great deal or a fair amount of trust in the media fell from 54% to 32% before recovering somewhat to 41% in 2017 as trust among Democrats rebounded.
Consistent with the trend toward declining trust, 69% of U.S. adults in the current survey say their trust in the news media has decreased in the past decade. Just 4% say their trust has increased, while 26% indicate their trust has not changed.
Republicans (94%) and political conservatives (95%) are nearly unanimous in saying their trust in the media has decreased in the past decade. However, declining trust is not just confined to the political right — 75% of independents and 66% of moderates indicate they are less trusting than they were 10 years ago.
U.S. adults on the left of the political spectrum are less likely to say they have lost trust inthe media, but at least four in 10 Democrats (42%) and liberals (46%) say they have done so. Democrats and liberals are about as likely to say their trust in the media has not changed as to say it has decreased.
Other subgroup differences in reports of decreased trust in the media largely reflect those groups’ political leanings. More men (76%) than women (64%), more whites (72%) than nonwhites (63%) and more noncollege graduates (73%) than college graduates (61%) say they have less trust in the media than they did a decade ago.

https://knightfoundation.org/reports/indicators-of-news-media-trust