Tiistai 18.6.2019

Lopultakin: Ruotsiin syntymässä hallitus – ”Lähes selvää”

Luotu: 
11.1.2019 12:44
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Ruotsissa ollaan viimein lähellä hallituksen syntymistä syyskuisten valtiopäivävaalien jälkeen.

Hallituksen muodostaminen on ollut vaikeaa. Nyt muodostumassa on sosiaalidemokraattien, vihreiden, keskustan ja liberaalien yhteenliittymä. Hallituksen ohjelma on pääosin sovittu, Sveriges Radio kertoo, mutta puolueiden päätöselimet eivät vielä ole hyväksyneet hallituspohjaa.

”Lähes selvää”, uskaltaa Sveriges Radio kommentoida tilannetta.

Yhteistyö sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen eli vihreiden kanssa jakaa mielipiteitä keskustassa ja liberaalipuolueessa. Molemmat liberaalipuolueet kokoontuvat päättämään asiasta ennen ensi keskiviikkoa, jolloin parlamentin on jälleen määrä äänestää mahdollisesta pääministeristä.

Sosiaalidemokraatit ja keskusta ovat lehtitietojen mukaan päässeet keskenään sopuun muun muassa työlainsäädännön muutoksista. Keskusta pyrkii lainsäädännön keventämiseen.

Marraskuussa Ruotsin valtiopäivät teki historiallisen päätöksen äänestämällä puhemiehen pääministeriehdokasta, kokoomuspuolueen puheenjohtajaa Ulf Kristerssonia vastaan.

Lue myös:

Historiallinen tyrmäys Ruotsissa: Parlamentti kumosi puhemiehen pääministeriehdokkaan

”Vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana” – Blokkirajat murtuvat Ruotsissa

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Jos hallituksen aikaansaaminen edellyttää Ruotsissa vihreiden mukaanottoa niin mikäpä siinä kunhan pidetään vihreät poissa ministeriöistä joissa päätetään miljööstä eli ympäristöstä ja luonnosta.
'Samoin meilla jos vihreitä enää koskaan on mahdollista hallitukseen ottaa heidän osoittamansa totaalisen sokeuden vuoksi.
Samoin jos meillä kepuleja on hallituksessa niin heitä ei pitäisi päästää ympäristöstä, energiasta ja maa- sekä metsätaloudesta päättäviin ministeriöihin. Ja kokemuksesta tiedämme ettei missään tapauksessa elinkeinoministeriksi

Ilkka Paananen

Edelleen tästä jatkaen: kokkareita ei saa päästää vastaamaan kummastakaan noista eikä valtion taloudesta ja varsinkaan vasemmistoa valtion taloudesta. Vähiin käy ennenkö loppuu. Vähemmistöhallitus kristilliset, rkp ja persut vois olla kiva.

Pertti Kostiainen

Sedan tidigare har det mesta av diskussionerna mellan partierna handlar om hur man ska hantera Sverigedemokraterna.

Tärkein asia on pitää sd pois vallasta, aika demokraattista. Nyt joutuvat tekemään semmoisia kompromisseja joista varmaan kuulevat jälkeenpäin.