Perjantai 24.5.2019

153 vastusti, 115 kannatti – Ruotsi sai pääministerin erikoisessa äänestyksessä

Luotu: 
18.1.2019 14:03
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Stefan Löfvenistä tuli pääministeri, vaikka useampi parlamentaarikko äänesti häntä vastaan kuin hänen puolestaan.
|

”Ruotsi on saanut vahvan hallituksen, joka ei ole riippuvainen ruotsidemokraateista”, linjaa pääministeriksi tänään valittu Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven.

Ruotsin parlamenttivaaleista ehti kulua 131 päivää ennen kuin hallitus saatiin kokoon. Löfven sai hallituksen läpi lopulta kolmannella kerralla erikoisessa äänestyksessä vähemmistön turvin, kun riittävän moni kansanedustaja äänesti tyhjää.

Löfveniä kannatti pääministeriksi alle puolet kansanedustajista, 115 kansanedustajaa 349:stä. Löfveniä vastusti 153 kansanedustajaa ja tyhjää äänesti 77. Äänestyksestä oli poissa neljä kansanedustajaa.

Ruotsalaiset ovat kummastelleet Aftonbladetin ja SVT:n uutiskommenteissa, kuinka vähemmistön turvin voi nousta pääministeriksi. Jotta Löfven olisi hävinnyt äänestyksen, olisi vähintään 175 kansanedustajan pitänyt äänestää häntä vastaan.

Ruotsissa vasemmisto- ja oikeistopuolueet ovat perinteisesti muodostaneet omat vaaliblokkinsa ja muodostaneet hallituksen. Vaaleissa kumpikaan blokki ei saanut enemmistöä Ruotsin parlamenttiin, kun ruotsidemokraatit nousivat vaa’ankieliasemaan.

Löfven olikin riippuvainen siitä, että oikeistoblokkiin kuuluvat keskusta ja liberaalit sekä punavihreään blokkiin kuuluva vasemmistopuolue jättivät äänestämättä Löfveniä vastaan.

Uuden hallituksen muodostavat Löfvenin johtamat sosiaalidemokraatit sekä vihreät. Hallitustulos hajotti lopulta sekä punavihreän että oikeistolaisen allianssiblokin. Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson totesi, että näin ollen oikeistoallianssi on tällä erää mennyttä. Kristersson oli allianssiblokin pääministeriehdokas.

”Tänään keskusta ja liberaalit rikkovat allianssin valtakunnan tasolla”, sanoi Kristersson Kauppalehden mukaan.

Löfven ja vihreät olivat sopineet viime viikolla ”tammikuun sopimuksen” yhdessä keskustan ja liberaalien kanssa. Käytännössä se on Löfvenin vähemmistöhallituksen hallitusohjelma, jota keskusta ja liberaalit tukevat oppositiosta.

Myös punavihreä blokki murtui, kun vasemmisto lipesi aiemmin Löfvenin takaa. Puolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt kertoi kuitenkin aiemmin, että puolueet ovat tehneet sopimuksen ja vasemmisto äänesti keskustan ja liberaalien tavoin tyhjää. Sjöstedtin mukaan Löfvenin vaihtoehtona olisi ollut ruotsidemokraattien tukema Kristerssonin hallitus.

”Kukaan ei saanut kaikkea ja kaikki saivat jotakin, ja suurin voittaja tammikuun sopimuksessa on Ruotsi”, julisti Löfven tiedotustilaisuudessa.

LUE MYÖS:

Vasemmisto päästää Löfvenin läpi, Ruotsiin syntyy hallitus – Liitot varoittavat jo Ranska-efektistä

Ruotsiin syntymässä historiallinen hallitus – Suomalaishuomio: ”Hyvätuloisten verotus Suomea kevyemmäksi”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit