Torstai 20.6.2019

”Uudesta maailmanjärjestyksestä” varoittaneelta tutkijalta jälleen jäätävä ennuste: ”Putin saa Ukrainan ja Trump Venezuelan”

Luotu: 
27.1.2019 09:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Geopolitiikan tutkijoiden mukaan sekä Donald Trump että Vladimir Putin hyötyisivät sotilaallisesta konfliktista.
|

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund sekä New Yorkin yliopiston professori ja tutkimusyhtiö Eurasia Groupin perustaja Ian Bremmer varoittavat mahdollisesta konfliktista, johon sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat osallisina. 

”Kun elintaso Venäjällä laskee, presidentti Vladimir Putin tarvitsee pienen ja menestyksessään sodan, jotta pysyy vallassa. Kun erikoissyyttäjä Muellerin tutkinta etenee, presidentti Donald Trump tarvitsee pienen sodan, jotta hän voi vaatia hätätilaan perustuvia valtaoikeuksia”, Åslund kommentoi Twitterissä.

”Se tarkoittaa sitä, että sekä Putin että Trump tarvitsevat kotimaisista syistä sodan ulkomailla. Miksei Venezuelassa”, hän jatkaa.

Maailman johtaviin geopolitiikan asiantuntijoihin kuuluva Ian Bremmer ennustaa vielä suorasukaisemmin.

”Putin saa Ukrainan ja Trump Venezuelan”, hän tviittaa.

Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaido julistautui keskiviikkona maan presidentiksi. Istuvalla presidentillä Nicolas Madurolla on kuitenkin armeijan tuki takanaan. Yhdysvallat on ilmoittanut tukevansa Guaidoa, Venäjä taas Manduroa. Uutistoimisto Reuters kertoi lauantaina, että venäläisiä palkkasotilaita on lähetetty viime päivien aikana Manduron tueksi.

Bremmer arvioi yleisemmin, että geopolitiikassa on käynnissä valtava muutos pois Yhdysvaltain johtamasta totutusta maailmanjärjestyksestä.

”Se alkoi jo vuosikymmeniä sitten, itse asiassa Neuvostoliiton hajoamisesta. Se on nopeutunut ja lisäksi käynnissä oleva geopoliittinen taantuma on syventynyt Donald Trumpin harjoittaman politiikan vuoksi. Tämä tulee varmasti jatkumaan Trumpin presidenttikauden toisella puoliskolla. Jos luemme vain otsikoita, emme saa oikeaa käsitystä siitä merkittävästä muutoksesta, joka on käynnissä maailman tavassa toimia”, hän toteaa Uudelle Suomelle sähköpostikommentissaan.

Bremmerin mukaan Trumpin protektionistinen politiikka on nostamassa Kiinan johtavaksi suurvallaksi Yhdysvaltojen tilalle. 

Hän puhui uuden geopoliittisen syklin alkamisesta ja ”uudesta maailmanjärjstyksestä” jo kolme vuotta sitten. 

”Geopolitiikassa on syklejä kuten taloudessakin. Edellistä geopoliittista sykliä kutsuttiin toiseksi maailmansodaksi. Nyt olemme uuden syklin alussa. Tämä on vasta alkua, tilanne on kehittymässä paljon pahemmaksi”, hän sanoi tuolloin.

Lue tarkemmin: Hyytävä ennuste ”uudesta maailmanjärjestyksestä”: ”Tämä on vasta alkua”

Suurvaltakonfliktin nosti esiin London School of  Economicsin professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum tämän kuun alussa.  Myös hän kiinnitti Bremmerin tavoin huomiota Kiinan asemaan.

”Suurvaltakonflikti on juuri nyt osa kotimaan politiikkaan niin USA:ssa, Venäjällä kuin Kiinassakin. Putin ei epäröi kriisin luomista, jos hän voi siten turvata valta-asemansa ja Putin ei kaikkien tekemistensä jälkeen voi yksinkertaisesti tulla syrjäytetyksi. Trump haluaa yhteenottoa egonsa ja poliittisen profiilinsa vuoksi. Mitä Kiinaan ja Yhdysvaltoihin tulee, niin Kiinan presidentti Xi Jinping saattaa jossain vaiheessa ottaa Trumpin kauppapolitiikan henkilökohtaisesti ja aloittaa aseellisen konfliktin esimerkiksi Taiwanissa”, hän ennusti.

Lue lisää: Palkittu professori: ”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta - olemme hyvin lähellä suurvaltakonfliktia”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Tässä on merkittävää se, mitä näistä esim EU kannattaa, mitä vastustaa.

Kun EU:kin näkyy kannattavan Etelä-Amerikassa samankaltaista kuin USA puuhasi aikanaan Chilessä, herää kysymys, haluammeko olla tällaisessa valtioliitossa (liittovaltiossa?) mukana.

Joni Rikkola

Eu kakannatus tai vastustus ei merkitse mitään. Siellä on maahanmuuttovastaisuus jja velkasuhteet joiden varjolla kommunismia saaj alansijan ja vallan. Kuten Unkrati. Diktatuuri toisen jälkeen syntyy. Ja Suomi ei suonkaan ole muuta kuin diktatuuriksi tulossa ja kommunismiin uponnut.

Janne Pohjala

Lukijan lähdekritiikissä kannattaa ottaa huomioon että Atlantic Council on Naton akateeminen siipi.

Saman tahon juttujen mukaan Venäjä lienee jo noin 12 tai 13 kertaa hyökännyt Ukrainaan. Sama taho myös ohittaa täysin sen että Krimin asukkaat äänestivät laillisesti 1991 itsenäisyydestään, mutta Ukraina piti aluetta pakkkoliitettynä itseensä 23 vuotta.

On jopa todennköisempää että USA olisi tehnyt intervention Venezuelaan. Sillä kun ollut jo kauan ennen Trumppia sellaiseen taipumusta:

USA:n masinoimat vallanvaihdot Etelä-Amerikassa:
1 Argentina
2 Brazil
3 Chile
4 Costa Rica
5 El Salvador
6 Guatemala
7 Nicaragua
8 Panama
9 Paraguay
10 Peru
11 Uruguay

Occupation of Nicaragua (1912–1933)
Occupation of Veracruz (1914)
Occupation of Haiti (1915–1934)
Occupation of the Dominican Republic (1916–1924)
Bay of Pigs Invasion (1961)
Dominican Civil War (1965–1966)
Insurgency in Bolivia (1966–1967)
Invasion of Grenada (1983)
Invasion of Panama (1989–1990)
Intervention in Haiti (1994–1995)

Juhani Norbäck

Asiat eivät onneksi liene vielä kehittyneet aivan yhtä pitkälle kuin Kuuban kriisin yhteydessä. Sen kriisin päättäneellä "diilillähän" oli käsittääkseni ainakin jossakin määrin seurauksena Vietnamin sota, koska Kennedyyn oltiin USA:ssa tyytymättömiä hänen jouduttuaan tekemään NL:lle myönnytyksiä ohjusten saamiseksi pois Kuubasta. Niinpä hän veti rajan Kaakkois-Aasiaan, tunnetuin seurauksin.

Erkki Laitinen

Näyttää siltä, että Putin nostaa hintaa Trumpin sotakuvioille. Maduro voi olla Trumpille kova pala, koska armeija on ainakin vielä hänen takanaan. Venäjän asettuminen heidän rinnalleen lisää ainakin uhoa. Taustalla tässä on arvattavasti Ukraina Putinin kannalta, kuten tekstissä mainitaan. Kun asiat on vedetty riittävän kireälle, niin sitten voidaan sopia molempia tyydyttävä diili ja kaikki ovat tyytyväisiä.

Petri Hämäläinen

Vasemmistolainen maailmanjärjestys on yksinkertaisuudessaan naurettava.

Kaikki maailman johtajat ovat tavattoman „hirveitä“ ja „kamalia“. Sodan uhka on „hirveä“ ja „kauhea“ ja „kamala“.

Todellisuudessa kuitenkin sotia käydään maailmassa jatkuvasti vähemmän ja vähemmän.

Käytännössä muslimimaita lukuunottamatta (Irak, Syyria, Afganistan, Saudi-Arabia, Jemen, Somalia) sotia ei ole maailmassa laisinkaan.

Tähän kun lisätään maat joissa muslimivähemmistö ajaa sisällissotaa (Mali, Nigeria jne) päästään hyvin lähelle nollaa.

Muslimimaita vasemmisto ei kuitenkaan arvostele laisinkaan.

Antti Harkila

Asia on juuri näin! Lukekaa Hans Roslingin kirja "Faktojen maailma" ja hämmästykää! Äärimmäinen köyhyys on rajusti vähentynyt, tyttöjen koulutustaso on liki sama kuin poikien, siis maailman laajuisesti. Suomessa liikennekuolemat Suomessa ovat vähentyneet 50 vuodessa n. 1150:stä vähän yli 200:aan. Terrorismin aiheuttamat kuolemat ovat alimmillaan! Suomalaisten alkoholin kulutus on alle EU:n keskitason, ym. ym.... Nettihän on valitettavasti täynnä Fake news-linkkejä.

Sakari Ylinen

Milloin Suomessakin vasytaan keksittyihin Trumpin manauksiin. Tassakin tapauksessa artikkelin alunperaiset olettamukset olivat poliittisia ja vaaria. Ei sitten ole ihme etta artikkelia seuraavat kommentit ovat yhtalailla ymmalla. Tallaiset artikkeleitten vuoksi noin 60 % amerikkalaisista ei usko uutisia.

When will the Finn's get tired of the invented Trump putdowns. In this case the articles initial assumptions were politically invented and wrong. Comments following the article are understandly off without real understading. No wonder about 60% of Americans don't believe news.