Sunnuntai 19.5.2019

Historioitsija latasi suorat sanat miljardööriyleisölle Davosissa: ”Lensitte tänne yksityiskoneilla – kukaan teistä ei puhu oikeasta ongelmasta: veroista”

Luotu: 
30.1.2019 11:38
Päivitetty: 
30.1.2019 11:49
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Mediatietojen mukaan Davosin talousfoorumiin saapui tänä vuonna ennätysmäärä yksityiskoneita. Kuvassa talousfoorumin vieraiden koneita lentokentällä Zurichissa.
|

Hollantilainen historioitsija Rutger Bregman läksytti talouseliitin Davosin kokoontumisessa miljardööriosallistujia siitä, että maailman rikkaat eivät maksa riittävää osaansa veroista. Historioitsijan puheesta on tullut sensaatio, joka leviää verkossa maailmalla.

Bregman kummasteli puheenvuorossaan sitä, että 1500 ihmistä matkusti Sveitsiin yksityiskoneella puhumaan ilmastonmuutoksesta ja eriarvoisuudesta, mutta kukaan ei nostanut esille suurinta ongelmaa. Se on Bregmanin mukaan rikkaiden verojen välttely.

”Kuulen ihmisten puhuvan osallistamisesta, oikeudesta, tasa-arvoisuudesta ja läpinäkyvyydestä, mutta melkeinpä kukaan ei tuo esiin todellista ongelmaa, verojen välttelyä? Ja sitä, että rikkaat eivät maksa osaansa”, Bregman totesi eriarvoisuuspaneelissa brittilehti Guardianin mukaan.

”Tuntuu kuin olisin palomiesten konferenssissa ja kukaan ei saisi puhua vedestä.”

Hän viittasi 1950-luvun Amerikkaan todisteena siitä, että korkea henkilökohtainen verotus ei estä yhteiskunnan menestystä.

Ensimmäistä kertaa Davosissa vieraillut Bregman totesi, että hyväntekijä-muusikko Bono voidaan toki kutsua konferenssiin kerta toisensa jälkeen, mutta olennaista olisi puhua verotuksesta globaalisti.

”Se on siinä. Veroja, veroja, veroja. Kaikki muu on hevonpaskaa.”

Yleisössä istunut Yahoon entinen talousjohtaja Ken Goldman kyseenalaisti historioitsijan kommentin ja katsoi nykyisen taloudellisen järjestelmän luoneen työpaikkoja, mitä ihmiset hänen mukaansa todella haluavat. Oxfam-järjestön johtaja Winnie Byanyima taas katsoi, että korkea työllisyys ei ole hyvä asia, jos suuri osa työllisistä tulee hyväksikäytetyiksi työssään.

Juuri Oxfam julkaisee säännöllisesti tilastoja köyhyydestä ja eriarvoisuudesta sekä kuilusta köyhien ja rikkaiden välillä. Vuonna 2017 järjestö kertoi, että kahdeksan maailman rikkaimpiin kuuluvan miehen omaisuus on jo yhtä suuri kuin puolen ihmiskunnan omaisuus – noin 3,6 miljardin ihmisen. LUE LISÄÄ: ”Hävytöntä” – 8 miestä omistaa saman kuin puolet ihmiskunnasta

Järjestö on arvioinut, että yhtiöiden veronkierto ja erilaiset verojärjestelyt maksavat pelkästään maailman köyhille maille ainakin 100 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa. Tämä raha voitaisiin käyttää myös maailman eriarvoisuuden kitkemiseen, järjestö vetosi taannoin.

Vuonna 1988 syntynyt Rutger Bregman tunnetaan kirjastaan Utopia for Realists, jossa hän esittää yhteiskunnan uudistamista muun muassa universaalin perustulon, 15 tunnin työviikon ja avoimien rajojen avulla. Bregmanin Davosin-puheen videotallenne löytyy muun muassa Guardianin verkkosivuilta.

Davosin ilmastonmuutosteeman ja osallistujien yksityiskonevimman välistä ristiriitaa ihmetteli aiemmin myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Teot ja puheet, mietiskeli Niinistö alla näkyvässä Twitter-viestissään.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Kivelä

Katsoppas kun kauniit ja rikkaat uhkaa lähteä pojees täältä jos aletaan verottamaan.
Tokihan me olemme valmiit maksamaan rikkaiden verot saadaksemme pitää nämä "humanistit" täällä,pukeutuvat siististi ja hiukset on hyvin leikattu,mallia meille rahvaan edustajille. (vai mitä kokoomusfanit)
Työkaverini pohti että: "onhan rikas osoittanut olevansa paremipi ihminen kun on saanut paljon rahhhhaa."
Ihmisen arvohan määritetään rahamäärän mukaan....

Nita Hillner

En usko että muutosta näihin ongelmiin saadaan aikaiseksi. Yhteiskuntien luhistuminen tapahtuu ennen muutosta. Maailmanlaajuinen järjestelmä toimii muutamien rikkaiden ja yritysten ehdoilla. Poliitikot ovat näiden sätkynukkeja, näkeehän sen tässä sote-jupakassakin. Moraali on kadonnut ja epäonnistunutta globaalia järjestelmää käytetään härskisti hyväksi.

J.a. Tauriainen

Kärhämä yksityislentokoneiden käytöstä paljolti perustuu kommunistisesta ajatuksen juoksusta.
Kommunistimieliset ihmislaumat haluaisi sosialisoida koko maailmasa olevan yksityisen omaisuuden.
Mikä siinä on vikana, kun ei historiasta opita mitään? Miten on käynyt suuren ja mahtavan Neuvostoliiton. Mitä Pohjois-Koreaan kuuluu ? Entäpä Venetsuelaan ??? jne.

Wild Fire

Kukaan ei estä rikkaita lentämästä yksityiskoneilla vastaisuudessakin. Kyse on globaalissa mittakaavassa tapahtuvasta maailman suurimmasta yhteiskunnan käyttöön kuuluvien varojen varastamisesta yksityisten tahojen toimesta.

Mainitsemasi valtiot toimivat käytönnössä yksipuoluejärjestelminä ja vastaavat diktatuuria eivät demokratiaa. Demokratia tarkoittaa kansanvaltaa.

Miltä osin näet muka että nykyisessä länsimaisessa liberaalissa järjestelmässä kansanvalta tapahtuu paremmin verrattuna kommunistiseen diktatuuriin?

Eiköhän tuo uusliberaalin oikeiston olkiukko kommunismista ole jo aikansa elänyt. Vai voitko väittää että nykyisessä länsimaisessa liberaalissa järjestelmässä kansanvalta tapahtuu paremmin verrattuna kommunistiseen diktatuuriin?
Jos näin olisi tuskinpa vastaavanlaisia väitteitä esittäisi asiassa.

Yhteiskunnan perusrakenteella ei juurikaan ole mitään merkitystä jos sen johtajat ovat ahneita.

Oldblac Joe

En ollut uskoa silmiäni. Pari päivää 9/11 iskujen jälkeen silloinen USA:n presidentti Jr.Bush sanoi suorassa tv-puheessaan, että veroparatiisit on suljettava, koska sitä kauta terroristit rahoituksen saavat. En valehtele, näin sen omin silmin. Olen yrittänyt muutamaankin kertaan etsiä kyseistä puheen pätkää netistä...ei löydy.

Olin hämmästynyt, kerrankin USA:n presidenttinä toiminut Bush puhuu asiaa! Suomessa eikä muuallakaan maailmassa moista sivulausetta huomioitu mitenkään. Kuitenkin asia oli tärkein mitä kyseinen presidentti ikinä päästi suustaan. Suu meni kiinni, joku itseäni tarmokkaampi etsijä sen kenties vielä jostain löytää, näin siis jo 2001.

Ongelma vain pahenee. Suuri osa suomenkin kehitysyhteistyö rahoista virtaa veroparatiisien kautta ( finnwatch raportti ) ja raha määrät vain kasvavat. Miksi?

en kirjoita nimelläni, koska tämä on varmaan ensimmäinen kerta kuin moista teen näillä foorumeilla. En käytä aktiivisesti facebookia tms. Tein tämän profiilin aikoinani ilkkuakseni Trumpin vastustajille. Trumphan on tehnyt kaiken mitä vasemmisto ym on halunneet. Ei enää TTIP sopimuksia! Vihdoinkin vapaakauppa sopimukseen pohjapalkka ( meksikolaisen autotehtaan työntekijöille ), siis ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa! Jätkähän yrittää pitää vaalilupauksiaan, se se on demokratiaa se. Katsokaapas kuinka Britaniassa kansanäänestyksellä ei kohta kenties olekaan merkitystä ja miettikää sitä......kuinka monta kertaa pitää äänestää, siihen oikeaan mielipiteeseen.....prkl