Maanantai 27.5.2019

George Sorosilta hyytävä varoitus: ”Jos he eivät herää, Euroopan unioni kaatuu samalla tavalla kuin Neuvostoliitto”

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    George Sorosin mukaan Euroopan seuraava käännekohta tulee olemaan Euroopan parlamentin vaalit toukokuussa 2019. "Euroopan vastaiset voimat saattavat nauttia kilpailuedusta", hän varoittaa.
|

Miljardöörisijoittaja ja poliittinen aktivisti George Soros kehottaa koko Eurooppaa heräämään ja tunnistamaan sitä kohtaavat sisäiset sekä ulkoiset ongelmat. Soros otti Euroopan tilaan ja tulevaisuuteen vahvasti kantaa Project Syndicatessa julkaistussa tekstissään.

Sorosin mukaan Euroopan johtajat tai kansalaiset eivät näytä ymmärtävän, että Euroopassa on meneillään vallankumouksellinen hetki, jonka mahdolliset vaikutukset ovat hyvin laajat ja epävarmat. Soros katsoo, että elämme tällä hetkellä radikaalin epäjärjestyksen aikakautta.

”Euroopan ihmisten täytyy herätä, ennen kuin on liian myöhäistä”, Soros kirjoittaa. 

”Jos he eivät herää, Euroopan unioni kaatuu samalla tavalla kuin Neuvostoliitto vuonna 1991.”

Seuraava käännekohta tulee olemaan Euroopan parlamentin vaalit toukokuussa 2019, joissa Euroopan vastaiset voimat saattavat nauttia kilpailuedusta, Soros varoittaa. 

Syitä Eurooppa-vastaisuudelle on useita: muun muassa vanhentunut puoluejärjestelmä, joka on voimissaan useissa Euroopan maissa sekä laillisten työkalujen puuttuminen, joilla voitaisiin rangaista jäsenvaltioita, jotka rikkovat Euroopan Unionin periaatteita.

Soros käy mielipidekirjoituksessaan läpi Britannian brexit-tilannetta, Ranskan levottomuutta, Italian hallituksessa istuvaa oikeistopuoluetta ja Saksan äärioikeiston heräämistä.

Näiden lisäksi Itä-Euroopassa on otettu käyttöön maahanmuuton ja demokratian vastaisia käytäntöjä, jotka saattavat asettaa maat, kuten Unkarin ja Puolan polulle kohti EU:n kurinpitotoimia. 

Sorosin mukaan Eurooppa-myönteisten puolueiden voittoon on hyvin vaikea uskoa, jos ne eivät laita Euroopan intressejä omiensa edelle.

”Nykyinen johto muistuttaa lähinnä politbyroota, jollainen oli Neuvostoliiton kaatumisen aikana. Se jatkaa vain ukaasien jakamista, aivan kuin ne olisivat yhä oleellisia”, Soros tylyttää.

”Ensimmäinen askel Euroopan sisäisiltä ja ulkoisilta vihollisilta puolustautumiseen on tunnistaa sen uhan suuruus, jota ne edustavat. Seuraava askel on herättää nukkuva Eurooppa-myönteinen enemmistä ja mobilisoida se puolustamaan arvoja, joille Euroopan unioni on perustettu”, Soros kirjoittaa. 

”Muuten unelma yhtenäisestä Euroopasta muuttuu painajaiseksi.”

Lue myös: Palkittu professori: ”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta - olemme hyvin lähellä suurvaltakonfliktia”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Hytölä

”Nykyinen johto muistuttaa lähinnä politbyroota, jollainen oli Neuvostoliiton kaatumisen aikana. Se jatkaa vain ukaasien jakamista, aivan kuin ne olisivat yhä oleellisia”

Tässä Soros on aivan oikeassa. EU eliitti jatkaa ylellistä ja etuoikeutettua elämäänsä peiliin katsomatta ja omia opetuksiaan noudattamatta. Menoja vain kasvatetaan ja unionia pyritään laajentamaan ja toisaalta tiivistämään ainakin näennäisen päämäärättömästi. Sitä en oikein ymmärrä miksi Soros vastustaa Puolan ja Unkarin tiukkaa maahanmuuttolinjaa? Pitäisikö kaikkiin EU maihin saada iso sosiaalietujen varassa elävä muslimiyhteisö?

Juhani Kleemola

Siinä Soros on oikeassa, että EU on natisemassa liitoksistaan. Kuitenkin Soroksen "lääkkeet" pikemmin kiihdyttävät hajoamista, kuin estävät sitä.

EU-komissio on yhä voimakkaammin ajanut kansallisen päätöksenteon heikentämistä ja rangaistuksia niille maille, jotka toimivat komission päätösten vastaisesti.

Keskeisin asia on EU:n halpatyövoiman ja maahanmuuttajien tuonti euroopan eri osiin. On luonnollista, että euroopan maiden väestö esittää kritiikkiä, kun tällaista väestöä tuodaan Eurooppaan eurooppalaisten veronmaksajien elätettäviksi.

EU hajottaa itse itseään ja syyttää siitä EU:ta kritisoivia kansalaisiaan. EU hajoaa 2020-luvulla.

Jaakko Aalto

Kyllä hyvin monet kansalaiset ovat valveilla, mutta ovatko EU:n politiikan tekijät valveilla. Tarvitsee vain katsoa tänne kirjoittelevien meppien ulostuloja nähdäkseen kuinka totaalisesti ihmisten arjesta vieraantuneista ja omissa kuplissaan pöriviä he ovat. Soroksen havainto hajoamisvaarasta on oikea, mutta lääke täysin väärä. Joustavuus merkitsee lujuutta ja jäykkyys haurautta. Ehdotus keskusvallan kurinpitotoimien lisäämisestä on nimenomaan sitä Neuvostoliittolaista jäykkyyttä joka johti Neuvostoliiton hajoamiseen ja Soros itse edustaa ajatusmalleineen sitä Neuvostoliittolaista gerantokratiaa.

Juho Leppanen

Suo siellä, vetelä täällä. Euroopan Unionin hajoaminen jättäisi Suomen Venäjän armoille. Toisalta EU:n tiivistäminen tekisi Suomesta Saksan ja Ranskan enemmistöpäätösten armoilla olevan takamaan, josta kupattaisiin koko ajan rahaa Etelä-Eurooppaan. Kumpi sitten on parempi? Toisaalta oliko Suomen tilanne sitten parempi vuonna 1918, 1941 tai 1956, noin niin kuin esimerkiksi. Pienten maiden aina täytyy tehdä mitä pitää selvitäkseen.

Mikko Toivonen

Erittäin tärkeään kaikkia koskevaan asiaan on otettava kantaa "vaikka kovin selvää sellaista ei olisikaan"
No! EU on ajatuksena erinomainen, Euro on ajatuksena erinomainen. Tarkoituksena yhtenäistää ennen sotien repimää maailmanosaa.

Toteutus vain on ollut monilta osin osallistujamaille ja yksittäisten maiden kansalaisille todellakin politbyromainen. Pakotetaan noudattamaan kirjaimellisesti direktiivejä jotka ovat joko syntyessään huonoja tai johonkin maahan sopimattomia. Samalla ei kuitenkaan kyetä ylläpitämään Unionin yhteistä ulkopolitiikkaa puolustuspolitiikasta puhumattakaan. Tietyt asiat kuten maahanmuuton hallinta on hoidettu kaikki raajat tukevasti ilmassa olevien illusionistien ja "äiti Ammojen" tavoin

Kaikille erittäin tärkeät energia , ilmasto-ja maatalouspolitiikka ovat hoidettu puhtaasti vinkuvien eturyhmien halujen perusteella heidän massinsa ainoastaan visiossa mutta lopussa kaikkien kannalta huonosti.

Suomellakaan ei juurikaan ole ollut muuta asiaa Unionissa kuin poikkeuksellisten ja enemmän kuin millään muulla Unionin maalla maataloustukien kotimaan kassasta eri verukkein ja kiertoilmauksin maksattaminen. Toisaalta valehtelu metsiemme todellisesta sisällöstä tilastokeinoilla perittyjen nyt oksaista riukua kasvavien ja hyvin todennäköisesti jo hiiliodioksidipäästöjen virheellisen metsänhoidon ja korjuutapojen vuoksi. Unionin virheellinen päästö-ja energiapolitiikka mahdollistaa tuon maakohtaisen väärinkäytönkin. Siis on tsaristista eli perusteetonta kuria ja hallintoa ja toisaalta täyttä vain kapeata ryhmiä edustavaa lobattua hallintoa.

Niin ja ne Unionin puolustusvoimat, politiikka ja ulkopolitiikka sekä rajavalvonta. Missä ne ovat, onko niitä?

Paljon , paljon on meillä tekemistä saadaksemme Unionimme lähellekään niin hyvää kuin sen ajatuksissa soisi olevat. Ehkä ei onnistukaan vaan se olisi kerran purettava ja koottava uudestaan yhtenäisemmäksi opitun perusteella.

Mutta ! Parempi tämäkin, kuin ei ollenkaan. Varsinkin jos Unionin riittävän kova puolustus kyettäisiin joko ylläpitämään tai luomaan.

Jussi Lammi

Soros aututaasti unohtaa, että EU:n tulevan hajoamisen syynä tulee olemaan massasiirtolaisuus kolmansista maista, jota on itse ollut avustusjärjestöjensä kautta rahoittamassa. Oliko EU:n hajoaminen siis tarkoituksena alunperinkin vai tuliko tehtyä virhearviointi.

Kenneth Ainetdin

Eikös tämä Soros pidätetty Sveitsissä? Tämä lausunto on annettu varmasti ennen pidätystä.

"George Soros è stato arrestato in Svizzera alle 13:23 GMT del 3 febbraio 2019. Evidentemente membri di quella che era conosciuta come l’Alleanza hanno preso d’assalto il suo ritiro a Saint Margrethenberg, in Svizzera, sulla base di un suggerimento della polizia locale. L’Alleanza era una forza militare che operava sotto il comando del Pentagono, Giudici del Tribunale Militare GITMO e in collaborazione con entità legali in tutto il mondo."

Hannu Rissanen

EU:n tulee muuttaa politiikan suuntaa vastaamaan omien kansalaisten hyvinvoinnista. Nyt EU toimii liikaa muiden maiden sosiaalitoimistona. Populistuisille liikkeille vasta toimeksi on otettava käyttöön, EU ensin, iskulause ja toimittava siten, että saamme aidosti ajettua kansalaisten etua.

Tapani Tuominen

Kuinka irvokasta. Sama henkilö on yhtenä pääarkkitehtinä tuhoamassa Eurooppaa massiivisen siirtolaisinvaasion rahoittajana. Historia tulee tuomitsemaan hänet ja Angela Merkelin lakeijoineen, jos historiaa eivät jo kirjoita uusien tulokkaiden edustajat.

Jari Siili

EU.ssa kannattaa roikkua mukana niin kauan
kunnes se oikea irtautumisen hetki löytyy.

Tällä meiningillä Merkelin EU kaatuu ja eron hetki koittaa.

EU.n tuki ja hyöty Venäjän suhteiden muuttuessa,
nyt tai tulevaisuudessa,
saattaa tulokseltaan olla plus miinus nolla.

Mutta puolustusvalmiuttamme nostaisi, jos
peruuttaisimme osallistumisemme
Ottawan turvattomuutta antavaan sopimukseen.

Miinat kieltävä sopimus on osoitus joukkopeukutushysteriasta
ja sosiaalisen median turmiollisesta vaikutuksesta,
ilman todellisuuden tajua, tietoa ja asiantuntijuutta.

Uusien lentoaseiden, ( Gripen ? ja lennokit ?, )
lisäksi tarvitsemme tehokkaan ja edullisen taisteluvälineen.
Tarvitsemme miina-aseen maanpuolustusta varten.

Eihän Venäjäkään ole allekirjoittanut miinoja kieltävää sopimusta.

Hannu Korpilampi

”laillisten työkalujen puuttuminen, joilla voitaisiin rangaista jäsenvaltioita, jotka rikkovat Euroopan Unionin periaatteita.”

Kaipaako Soros kenties tankkeja kaduille kurittamaan väärän mielipiteen omaavia kansoja? Maiden hallitukset kun tuppaavat toimimaan kansan eikä EU:n mandaatilla. Unionin periaatteita eivät siis riko ministerit, vaan äänestäjät.

Sanokaa minun sanoneen: Suomi sotii seuraavan sotansa pääosin Itä-Eurooppalaisista palkkasotilaista koottuja EU-joukkoja vastaan, yrittäessään irtaantua kyseisestä kansojen vankilasta.

Tapio Meriluoto

Jos asiaa ajatellaan Suomen kannalta, voidaan sanoa että Suomi on nyt hyvin samankaltaisessa tilanteessa kuin vuonna 1943 tai vuoden 1944 alussa.

Olemme siis mukana Saksan johtamassa eurooppalaisessa liitossa, joka vääjäämättä on kulkemassa kohti tuhoaan. Tämän tajuaa moni suomalaispoliitikkokin varsin hyvin, mutta asia on poliittisesti niin arkaluontoinen, että siitä ei sovi julkisesti puhua.

Ollaan siis yhä liitossa mukana ja vakuutellaan yhteistyöhalua liittokunnan johtajavaltiolle - mutta samalla kuitenkin yhä laajemmin tajutaan, että eroon tästä kurimuksesta olisi jollain tavoin päästävä... Mutta miten järjestää asia käytännössä?

Koska liittokunnan keskusvalta on vielä kohtalaisen voimakas ja sitä palveleva valvontakoneisto kontrolloi asioita tarkoin, ei eroaminen käy tuosta vain. Niinpä suomalaiset poliitikot joutuvat pitämään mölyt mahassa kaiken sellaisen suhteen, mikä vähänkin viittaa liittokunnan tulevaan luhistumiseen tai Suomen haluun irrottautua tästä liittokunnasta.

Tällainen oli Suomen tilanne 1943-44, ja hyvin samantyyppinen se on myös nyt vuonna 2019.

tom brunila

Soros osoittaa olevansa harvinaisen pihalla tilanteesta! EU:lla ja Neuvostoliitolla on hyvin vähän yhteistä! Jos EU kaatuu niin siitä ei seuraa kovinkaan suurta mullistusta jäsenmaissa. sillä kaikilla jäsenmailla on kaikki ne instituution joita itsenäinen valtio tarvitsee. Kaikki jäsenmaat ovat olleet itsenäisiä valtioita liittyessään. Ne tulevat jatkamaan toimintaansa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kaupanteko jatkuu maiden välillä ja samoin muu yhteistyö.
Neuvostoliitto ei muuten kaatunut! Se lakkautettiin Neuvostoliiton Korkeimman Neuvoston päätöksellä joulukuussa 1991. Ja tätä ehdotti Venäjän Sosialistisen Neuvostasavallan presidentti Boris Jeltsin. Hän oli jo kuukausia aiemmin pohjustanut päätöstä. Ja päätöksen taustalla oli halu päästä eroon Mihail Gorbachevista. Kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta niin Gorbachev menetti virkansa ja valtasan. Jeltsin joka oli Venäjän SNT:n presidentti ja hänen virkansa säilyi!

Jarmo Lius

Euroopan Unionin kuuluukin kaatua. Se menetti olemassa olonsa oikeuden kaadettuaan Ukrainan laillisen hallinnon helmikuussa 2014 ja assosioituaan maan väkivalloin unioniin. Nyt unioni kaataa Venezuelan hallintoa ja käy ryöstämässä sen kansan varallisuuden.

Suomen ei pidä olla missään tekemisissä unionin kanssa vaan erottava välittömästi.

Timo-Pekka Mustakallio

EU on se mikä tapahtuu, kun vallan- ja rahanhimoiset ihmiset pistetään tekemään "tärkeitä asioita", pukeutumaan hienoihin hepeneisiin, ja patseeraamaan hallintonsa rakennuttamissa pröystäilevissä palatseissa, kriittiset äänet vaientaen - tehtiin omat olot liiankin mukaviksi, taannuttiin, laiskistuttiin. Ihan sama toistuu maailmanhistoriassa, ja jopa yritysmaailmassa, yhä uudestaan ja uudestaan... ja tämän organisaatiorappion tunnusmerkit ovat helposti havaittavissa, erehtymättömiä enteitä surkeasta lopusta. Siksi EU:n matka kohti sortumistaan on ollut varsin helppo ennustaa jo vuosia... ja luultavasti prosessi on jo kiihtyvässä vaiheessa, osaavimmankaan enää vaikeasti pysäytettävissä. Sen sijaan on vieläkin täysin mahdotonta arvuutella KOSKA ja MITEN unionin-tekele vihdoin sortuu: myöskään Neuvostoliiton lopullinen kuolinisku, juoppojen vallankaappaus 1991, ei ollut mitenkään ennustettavissa.

Samaan aikaan toisaalla, Atlantin tuolla puolen, Lännen "johtava" suurvalta (jos sen nykyhallinnon epätoivoista tempomista voidaan kutsua enää johtamiseksi) on ajautunut harvainvallaksi (oligarkiaksi), missä EU:n tavoin päättäjien tosiasiallinen laatutaso on heikentynyt, päättäjät jopa ajautuneet harhaiseen rinnakkaistodellisuuteen, uskoon omasta erinomaisuudestaan... minkä varjolla USA ehkä todella kuvittelee olevansa oikeutettu erinäisiin sotarikoksiin tai rikoksiin kansainvälistä säännöstöä vastaan. Voi hyvin olla, että EU:n lopullinen kriisi tulee taas kerran "tuontitavarana" vuoden 2008 Finanssikriisin tavoin, ja hyvin todennäköisesti jälleen Atlantin takaa Yhdysvaltain tullessa umpikujansa päähän. Voi hyvin olla, että Finanssikriisi 1.0:n tavoin Euroopan talouskriisi johtaa yhteiskunnallisen kriisin lopulliseen kärjistymiseen (Eurokriisi 2.0), jonka välttämiseen EU:lla ei enää ole puskureita, ja mikä aiheuttaa kumouksen.

Edessä on selvästikin historiallisen luokan koskipaikka, missä moni vielä nyt "ikuiselta ja peruuttamattomalta" vaikuttava rakennelma sortuu: EU:n lisäksi vaikkapa sotaliitto-NATO on ajautunut hetki hetkeltä pahenevaan kierteeseen. Näiden varaan ei voi siis enää rakentaa tulevaisuusvisioita, vaan skenaarioita pohtiessa niiden päälle pitää jo vetää ruksit, ja etsiä terveitä - kulttuuriltaankin terveitä - tahoja kumppaneiksi. Ilmiselvästi maailman teollisuus- ja talousvoima, ja sen seurauksena myös poliittis-sotilaallinen valta on siirtymässä Aasian mantereelle. Eurooppa olisi voinut valita yhteistyön näiden nousevien mahtien kanssa jo 1990-luvun mullistuksissa, rakentaa "yhteisen Euroopan talon" kuten visionäärinen Gorbatshov esitti... mutta ei, Bryssel päätyi vallanhimoissaan rakentamaan unioninsa juoksuhiekan päälle, keskeneräisenä ja fataalisti viallisena (mm. viallinen ja jumittava päätöksentekokoneisto: istahdimme auton kyytiin, jossa ei ollut toimivaa ohjausta... ja nyt olemme hämmästyneitä, kun olemme sen kyydissä joutumassa pahaan kolarin?!). Ongelmallisesti me olisimme 1990-luvulla voineet solmia tulevien valtakeskusten kanssa ystävälliset välit, mutta nyt Eurooppa joutuu heikolla hetkellänsä kohtaamaan nämä nousevat vallat vastustajina, joissain asioissa jopa vihollisina: siinäpä historian tuomiota kerrakseen Delorsille, Kohlille ynnä muille pahantekijöille.

Soros, mies joka kaatoi yhteisvaluutta-Euron aivan yhtä valuvikaisen esiaste-ERM:n 1990-luvun alussa, on varmaankin omissa ratkaisuissaan jo diskontannut EU:n ja ehkä koko "läntisen järjestyksen" sortumisen. Pahaksi mieheksi maalattu Soros ei ehkä niin paha oikeasti olekaan, kuten ei Putinkaan, kuin korkeintaan hänelle hävinneiden mielestä?

Jari Rutanen

Oman sekoomuksen lopettaminen sekä Suomi- että EU-tasoilla olisi parasta politiikkaa sekä populismia että ulkoisia uhkia vastaan.

T-P:n tavoin veikkaan, että seuraavassa taantumassa puhkeava uusi eurokriisi voi koitua euron lisäksi kohtalokkaaksi myös koko unionille.

Euron ongelmathan ovat yhä ratkaisematta ja velkaantuminen on vain pahentunut EKP:n nollakorkojen ja QE/LTRO-valtionvelkakirjojen tukiohjelman ansiosta.

Tapio Meriluoto

Timo-Pekka kuvaa tuossa edellä EU:n tilannetta ja siihen johtaneita taustoja varsin osuvasti. Juuri noinhan asia on.

Sen sijaan hänen näkemyksensä USA:n tilanteesta tuntuu olevan melko rajoittunut ja vääristynyt.

Olennaista on huomata, että Donald Trumpin valtaannousussa sekä hänen hallintonsa toimissa on kyse korjausliikkeestä, jolla entinen pahasti ryvettynyt ja korruptoitunut hallinto siirretään sivuun. Mutta koska tämä entinen porukka ei tietenkään suostu luovuttamaan valtaansa pois suosiolla, tuloksena on sitten ollut monenlaista kiistaa ja riitelyä.

Tärkeää on myös huomata, että USA:n valtamedia on asemoitunut vahvasti tuon entisen valtajärjestelmän - siis Obaman hallinnon - taakse. Lähes jokainen iso mediatalo (kuten CNN, NBC, MSNBC, ABC, CBS, New York Times, Washington Post ja Time) on asettunut selkeästi demokraattipuolueen taakse, ja tämän myötä niiden uutisointi on sitten räätälöity demokraattipuolueelle myönteiseksi - ja vastaavasti demokraattipuolueen päävastustajan eli presidentti Trumpin kannalta mahdollisimman negatiiviseksi.

Ja koska suomalaisten mediatalojen USA-uutisointi on pääosin näiden amerikkalaisten mediatalojen uutisten kopioimista, välittyy tämä sama vääristymä sitten myös suomalaisiin uutisiin.

Tuloksena on sitten täysin harhaanjohtava ja poliittisesti vääristynyt kokonaiskuva Yhdysvaltain poliittisesta tilanteesta, etenkin kaikkeen mikä liittyy maan nykyiseen presidenttiin ja hänen hallintoonsa.

Ihan sama vääristymä näkyy myös Suomessa tarjolla olevan kirjallisuuden suhteen. Tämän voi helposti todeta menemällä mihin tahansa isompaan kotimaiseen kirjakauppaan: kaikki tarjolla oleva Obamaan liittyvä kirjallisuus on sävyltään myönteistä tai jopa suorastaan ylistävää - ja vastaavasti kaikki tarjolla oleva Trumpiin liittyvä kirjallisuus on sävyltään erittäin negatiivista.

Tämä ei tietenkään ole mitään sattumaa, vaan ihan tietoisesti ne kirjat on sinne näin valittu. Tokihan maailmalla olisi tarjolla myös Obamaan kriittisesti suhtautuvaa kirjallisuutta sekä Trumpiin myönteisesti suhtautuvaa kirjallisuutta. Mutta joku selvästikään ei halua suomalaisten pääsevän tutustumaan tällaisiin kirjoihin.

Markku Savikivi

Soros edustaa vaaran aiheuttavaa tahoa ja uhkailee. Soroksen taustavoimat saattaavat kostaa patriotismin nousun ja järjestää Eurooppaan vakavan taloudellisen kriisin. Jokaisen kannattaa syventää perunakuoppaansa.

Angela Merkel totesi vajaa kymmenen vuotta sitten, että multiculturalismi -oppi on epäonnistunut täydellisesti.

Tämän jälkeen Merkel hiljeni ja alkoi suosia kansainvaellusta. Tämä saattaisi viitata siihen, että Eurooppa- ja kansallisvaltiovihamieliset voimat olivat uhkailleet Merkeliä. Hybridisota Eurooppaa vastaan saattaa jatkua taloussotana Eurooppaa vastaan. Tähän asti sota on käyty kansallisvaltioiden väestön arvoperustan, lojaliteetin ja keskinäisen solidaarisuuden eli yhteishengen murtamiseksi.

Markku Peltola

Soroksen resepti: ongelma - kriisi - ratkaisu
Soros haluaa EU:n ajautuvan kriisiin, jotta voi esittää ratkaisunsa sopivalla hetkellä.
EU on nyt kriisissä, ja Soros haluaa pahentaa kriisiä, jotta voi helposti esittää haluamansa ratkaisun. En tiedä, mihin Soros pyrkii ja mikä olisi Soroksen ratkaisu.