Keskiviikko 24.7.2019

Kova väite venäläisten salaisesta rahoituksesta Italian äärioikeistolle – Tutkija: ”Matteo Salvini, olet petturi”

Luotu: 
23.2.2019 12:39
Päivitetty: 
23.2.2019 12:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian sisäministeri Matteo Salvini johtaman La Lega -puolueen väitetään saavan rahaa Venäjältä.
|

Italialaislehti l’Espresso väittää Italian äärioikeistolaisen La Lega –puolueen ja erityisesti Legan johtajan, sisäministeri Matteo Salvinin saavan venäläisiltä rahoitusta eurovaaleja varten.

L’Espresson mukaan rahoitus toteutetaan venäläisen Avangard Oil & Gas – yhtiön ja Italian valtion öljy-yhtiön Enin välisellä diesel-kaupalla. Lehden tietojen mukaan kyseessä on kolmen miljoonan dieseltonnin kauppa, josta Lega kuittaa kolme miljoonaa euroa. L’Espresso korostaa, etteivät sen tiedot ole vahvistettuja,

”Salaisia tapaamisia, sähköposteja, kädenpuristuksia. Toisella puolen pöytää ovat olleet Salvinille uskolliset toimijat, toisella puolella Putinin hallinnon korkea-arvoiset edustajat. Kaiken tarkoituksena tukea Salvinia salaa eurovaaleissa”, lehden jutussa sanotaan.

Venäjään erikoistunut italialaisen La Stampa –lehden toimittaja Anna Zafesova pitää l’Espresson väitettä täysin uskottavana.

”Se on täysin uskottavaa ja myös hyvin todennäköistä. Italialaiset maksavat  Moskovan ja Legan likaisten liiketoimien loppulaskun”, hän kommentoi Democratica-lehdelle.

Zafesova huomauttaa samalla, ettei rahoituksen taustalla välttämättä ole presidentti Vladimir Putin, vaan oligarkit, jotka pyrkivät takaisin Venäjän presidentin suosioon.

Kansainvälisen politiikan tutkijat ovat tyrmistyneitä uutisesta.

”Italian varapäämininisteri Matteo Salvini on selvästi halukas hyväksymään venäläiset rahat kampanjalleen. Jos ulkomainen diktatuuri, joka tappaa Ukrainassa ja sekaantuu Euroopan asioihin maksaa sinulle, olet petturi”, tshekkiläisen European values -ajatushautomon toiminnanjohtaja, Venäjän-tutkija Jakub Janda kommentoi Twitterissä.

Salvini, joka ei ole kommentoinut uutista toistaiseksi mitenkään,  tunnetaan Italiassa vankkumattomana Vladimir Putinin tukijana, joka on muun muassa ajanut Venäjän vastaisten pakotteiden poistamista. 

Toukokuun eurovaalit ovat Salvinille erittäin tärkeät. Hän on ilmoittanut tavoitteekseen koko Euroopan muuttamisen. 

”Euroopan muuttaminen on suurin tavoitteemme. Se on ihan kohta ulottuvillamme”, hän linjasi viime viikolla lausunnossaan.

Salvini on viritellyt yhteistyötä eurovaaleja silmälläpitäen ainakin Unkarin Viktor Orbánin, Ranskan Marine Le Penin sekä Tsekin, Puolan ja Itävallan oikeiston kanssa. 

Euroopan parlamentin maanantaina julkistaman virallisen ennusteen mukaan Legan odotetaan nousevan Euroopan parlamentin toiseksi suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi. Salvinin johtaman puolueen odotetaan saavan parlamentissa 27 paikkaa, kun Saksan kristillisdemokraattien ennustetaan saavan 29 paikkaa. Populistien ei kuitenkaan uskota edes yhdessä saavan enemmistöä europarlamentissa.

Italian oppositio on turhaan vaatinut Salvinilta selvitystä väitteistä venäläisestä rahoituksesta.

”Salvinin on heti selvitettävä tämä. Jos nämä tiedot vahvistetaan, se on hyvin huolestuttavaa”, Italian parlamentin alahuoneen entinen puhemies Laura Boldrini sanoo.

Pääoppositiopuolue, keskustavasemmistolainen PD muistuttaa lausunnossaan, ettei kyseessä ole ensimmäinen kerta, kun Salvinin ja venäläisten suhteista uutisoidaan.

”Hallituksen on heti otettava kantaa tähän”, puolue vaatii.

Salvinin vaietessa Lega on vastannut lyhyellä kommentilla.

”Emme ota kantaa fantasioihin.”

 

 

Lue myös:

Nyt riitti Petteri Orpolle: ”Fidesz on mennyt liian pitkälle”

Järisyttävä keikahdus tulossa Eurooppaan – ”EU-myönteisen sinipunan kuolema”

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Ei hyvä sylvi. Suomen kaikkien aikojen huonoin artikkeli.

Kyseessä on ulkomaalaisten lähdeiden (ammattijournalismia) mukaan kolmen miljoonan diesel-tonnin kaupasta!!!

Mutta siis tässä lehdessä muokattu totuus on 3 miljoonaa euroa.

Mitä journalismin säännöillä ja ohjeilla mitään väliä, kunhan saa heittää lokaa?

Limbo rock !

Uffe Nordström

Tietysti kaikenmaailman korruptio on hanurista mutta näitähän harrastaa kaikki maailman puolueet. Jopa Suomessa. Toinen juttu sitten on että miten paikkaansapitävää moinen uutisointi on. Tietysti voi myöskin arpoa mitä 3 milj. "vaalirahaa" merkkaa Italan kokoisessa maassa. Luultavaa on että esim Italian mafia pyörittä samoissa juhlissa huomattavasti suurempia summia. Uutinen haiskahtaa vähän propagandalta varsinkin kun määrä ei ole sen suurempi. Toisin sanoen suurta määrää on helpompi seurata.

Ensio Jauhiainen

Näin valtio on pistänyt yhteistä omaisuuttamme lihoiksi – Sipilän aikana omistuksia on myyty kuin siimaa, Stubb ja Katainen jäivät kauaksi jälkeen
Sipilän pääministerikaudella valtion omaisuutta on myyty jo 2,5 miljardilla eurolla. Stubbin kaudella omaisuuden myynti kartutti valtion kassaa kuitenkin enemmän. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.
Valtion omaisuus14.6.2018 klo 10:24päivitetty 14.6.2018 klo 11:39

Jyrki Katainen, Alexander Stubb ja Juha Sipilä
Yle Uutisgrafiikka

Antti Parviala

@AnttiAP
Jaa artikkeli Facebookissa
5353
Jaa artikkeli Twitterissä
Valtion omaisuutta on päätynyt yksityisille tällä viikolla poikkeuksellisen suuri, yli miljardin euron potti.
Osuuden myynti eilen öljy-yhtiö Nesteestä toi valtiolle keskiviikkona yli 860 miljoonaa euroa. Edellisenä päivänä Stora-Ensosta saatiin 240 miljoonaa.
Yle selvitti miten kahden vaalikauden ja kolmen pääministerin aikana valtion omaisuutta on kaupattu. Katso jutun lopusta kuka myi ja osti mitäkin.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella valtion omaisuutta on mennyt myyntiin sähäkästi. Osa myynneistä on hoidettu suoraan valtion omina osakemyynteinä, osa valtion omistaman sijoitusyhtiö Solidiumin kautta.
Nesteen ja Stora-Enson lisäksi valtion kirstuun on saatu erityisen suuria myyntituottoja Sammosta, jossa omistusosuuden pienentäminen tuotti lähes 470 miljoonaa. Telian omistuksesta luovuttiin helmikuussa kokonaan ja kuitattiin yli puoli miljardia.
Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Yle Uutisgrafiikka
Sipilän kaudella valtion omistuksien myynnillä on tienattu tähän mennessä kaikkiaan melkein 2,5 miljardia euroa.
Mutta samaan aikaan on käyty myös ostoksilla.
Solidium on ostanut kevään aikana Nokian osakkeita peräti 845 miljoonalla eurolla. Viime vuoden keväästä lähtien omistusosuutta Konecranesissa on kasvatettu 150 miljoonalla eurolla.
Kaikkiaan Sipilän kaudella valtion omistusjärjestelyillä on tienattu runsas miljardi euroa enemmän kuin ostoksiin on kulunut.
Tosin edelliseen vaalikauteen verrattuna omaisuuden myynnissä ei olla vielä edes puolivälissä.
Kun myydään parhaasta päästä on aina riski, löydetäänkö yhtä hyvää tilalle
Edellisellä, kahden pääministerin vetämällä vaalikaudella omaisuudenmyynti kartutti valtion kassaa 2,3 miljardia.
Erityisesti Alexander Stubbin (kok.) pääministerikaudelle osuneiden kahden suuren Telia-rahastuksen ansioita. Niistä saatiin yhteensä 1,5 miljardia euroa.
Stubbin vajaan vuoden mittaisen pääministerikauden aikana valtio ei juuri kasvattanut omistuksiaan. SSAB:n osakeantiin käytettiin vajaa 100 miljoonaa.
Jyrki Kataisen (kok.) kaudella Talvivaaraa elvytettiin useaan otteeseen. Silti osto- ja myyntisaldo jäi noin 800 miljoonaa plussalle.
Luvuissa on huomioitu valtion omat sekä Solidiumin tekemät omistusjärjestelyt. Mukana on myös valtion ja Solidiumin pääomasijoitukset.
Nesteen myynti jatkuu
Valtion pörssiomistuksen pienentämisen puolesta puhunut Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju pitää Nesteen myyntipäätöstä hyvänä.
Hänen mukaansa “tämä on tervetullut uutinen kansankapitalismille”.
Oksaharju kuitenkin korostaa, että osakemyyntien järkevyys riippuu lopulta siitä, mihin myyntivoitot käytetään. Hyvä on, jos niillä rakennetaan tulevaa.
Mutta hyvien sijoituskohteiden löytäminen ei ole yksinkertaista.
– Nyt pääomalle pitäisi löytää seuraava ratsu. Kun myydään parhaasta päästä, on aina riski, löydetäänkö yhtä hyvää tilalle.
Oksaharju luonnehtii Nestettä ja Sampoa valtion omistusten kruunun jalokiviksi.
H
änen odotuksissa on, että Nesteen myynti saa jatkoa.
– Loogisin jatkumo olisi, että omistusta Nesteessä kevennetään asteittain vuoden kuluessa. Kun vaalit lähestyvät, mitään kovin radikaalia tullaan tuskin näkemään, koska omistusten myyminen on altis väärinkäsityksille kansalaisten korvissa.
terveisin,

Olavi Mäkinen

Eiköhän kaikki ääriliikkeet saa venäläistä rahaa. Näistä osa ei ehkä edes tiedä rahan alkuperää. Venäjälle ei ole väliä siitä mitä ne edustavat, vaan sillä että ne aiheuttavat sekaannusta maailmalla ja heikentävät yhtenäisyyttä.

Olli Juntunen

HUOMIO!

La Repubblican jutussa kirjoitetaan:
»perché non sappiamo se l'affare è stato concluso»
eli suomeksi "koska emme tiedä, onko sopimus tehty".

Toisin sanoen lehti myöntää itsekin spekuloivansa. Tämä ei kuitenkaan tule mitenkään tässä jutussa julki.

Vaadin Uutta Suomea korjaamaan tämän jutun tietoisen harhaanjohtavana.

Juha Tyyki

Perussuomalaiset on nyt niin kovassa nosteessa gallupeissa, että kaikkia höpöjuttuja pitää kirjoittaa persujen mustamaalaamiseksi. Kun meidän persuista ei ole löydetty yhteyksiä venäläisiin, niin sitten tuodaan esiin epäiltyjä kytkentöjä muiden maiden "persuista".
No mitäpä näistä, itse aion ehdottoman varmasti äänrstää persuja niin eduskunta- kuin myös eu-vaaleissa.

Olavi Vulkko

On se Putin järkyttävän kova jätkä. Se valitsee USA:n presidentin, päättää koko euroopan politiikasta ja jakaa miljardeja rahaa sinne tänne, vaikka öljyn hinta on pohjalukemissa ja USA:n ja EU:n pakotteet ovat vain kiristyneet.

Tuomas Karjalainen

On kyllä peräti mielenkiintoista puuhaa pohdiskella ylipäänsä ja etenkin kotimaisten putinistien motiiveja. Ydinjatketasoisen ja ilmeisesti usein jo äidinmaidossa saadun länsi- ja etenkin tietysti U.S.A. -viha jo tiedetään, ohessa kulkee usein hurja Saksan kammo ja nämä lienevät tosiaan ennen kaikkea perintöä muinaisesta sukukommariudesta ja niiltä vuosilta kun isä derkuissa opiskeli. Tällöin maailmankuva ja todellisuuskäsitys ovat tyydyttävän selkeitä: kaikki länsimainen on pahaa ja alhaista, jolloin minkä tahansa "vastavoiman" täytyy olla aina automaattisesti ja mittaamattomasti parempi.

Sitten on esim. niitä, jotka vihaavat vapautta ja demokratiaa ja uskovat vain superkonservatiivisen alfa-apinamonarkismin olevan ainoa oikea hallintomuoto ja niitä, joille mikä tahansa vakiintunut ja vallitseva herättää valtavaa inhoa ja vihaa, kuten nyt vaikka yleinen länsimainen yhteiskuntajärjestys. Vaino- ja suuruusharhaiset ja ylipäänsä mielenterveysvaivaiset salaliittohörhöt sitten vielä erilaisina sekoituksina edellisten kanssa, ja vielä tietysti ne, jotka saavat suoraan Putinistanista palkkansa.

Mitäs näitä vielä löytyy?