Sunnuntai 21.4.2019

Facebookista paljastui valeuutisverkosto – ”Tämä lienee vain jäävuoren huippu”

Luotu: 
12.3.2019 07:22
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Some-jätti Facebook kertoi viime viikolla löytäneensä Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimineen valeuutisverkoston ja poistaneensa yli 130 Facebook-tiliä, -sivua tai -ryhmää, uutisoi BBC. Facebook kertoo jakaneensa löytönsä viranomaisille.

Verkoston kerrotaan tehneen useita Facebook-sivuja ja -ryhmiä, joille myöhemmin alettiin lataamaan poliittista sisältöä. Sivuilla julkaistiin niin äärioikeistolaisia kuin äärivasemmistolaisia asioita.

Parlamentin jäsen ja valeuutisia tutkivan komitean jäsen Damian Collins on kommentoinut asiaa Twitterissä.

”Kun Facebook etsii valetilejä, jotka levittävät virheellistä tietoa ja haitallista sisältöä, se löytää niitä. Ongelma on siinä, ettei se etsi niitä tarpeeksi usein. Tämä lienee vain jäävuoren huippu”, Collins kirjoittaa Twitterissä.

Facebookin mukaan noin 175 000 ihmistä seurasi vähintään yhtä valesivua. Instagramissa kerrotaan olleen 35 valeprofiilia. Romaniassa vastaavanlaisen toiminnan takia suljettiin 31 Facebook-ryhmää, -tiliä tai -sivua.

Britanniassa olleiden valetilien kerrotaan käyttäneen noin 1 500 puntaa eli vajaat 1 750 euroa mainostamiseen Facebookissa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Hiekkanen

Timo Orava - siksi ei saa "päättää" kun joihinkin uppoaa ihan mikä tahansa potaska...ja uppoaa vaikka "uutinen" todistettaisiin täysin perättömäksi. Esimerkkinä Suomessa tyyliin "mamut saa kaiken ilmatteeks mitä kantasuomalaiset ei saa ja niille ostetaan autot ja maksetaan polttoaineet jne..."

Ilkka Manner

Ei kukaan voi päättää mikä on valetta ja mikä totta. Jotkut asiat ovat todistettavasti tosia ja jotkin asiat ovat todistettavasti valetta. Tämän päälle on teorioita, mielipiteitä ja uskomuksia. Valitettavasti ihmiset näyttävät uskovan helpommin valeita kuin tosia. Minusta todistettavasti valetta olevia juttuja pitää mediassa (lehdet, tv, some jne.) rajoittaa tai poistaa. Tästä on vastuussa julkaisualusta.
Teoriat, mielipiteet ja uskomukset pitää kirjoittaa siten, että niistä ilmenee jutun luonne. Siis esim. teoriasta pitää mainita, että se on teoria ellei sitä ole tieteellisesti todistettu.

Erkki Malinen

Maaliman vanhin valeuutis verkosto oli raamatun kirjottajat, siihen uskotaan vieläkin, vaikka tiede on todistanut sen väitteet valheiksi tai paremminkin vääriksi. Jos sen oikein järjen kanssa lukee niin vaikea siihen on uskoa. Elikkä ihmistä on helppo höynäyttää kun on taitava manipuloimaan.