Keskiviikko 24.7.2019

Yli 40 asiantuntijan raportti Venäjästä: ”Maan asema heikkenee asteittain”

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    ”Yhteiskunnallisia jännitteitä luovat jyrkkä eriarvoisuus ja poliittisten vaikutuskanavien puute sekä luottamuspula hallintoon”, toteaa uusi Venäjä-raportti. Kuvassa Kreml.
|

Ministeriöt kokosivat Venäjä-asiantuntijat arvioimaan kehitystä, ja loppuraportti maalaa synkän kuvan. Öljyn ja kaasun hinta ratkaisevat naapurin tulevaisuuden.

”Venäjä ei ole enää nopeasti kasvava talous, ja sen kansainvälinen asema tulee todennäköisesti yleisellä tasolla asteittain heikentymään”, katsoo tiistaina julkaistu asiantuntijaryhmissä laadittu arviointiraportti Voiman Venäjä.

Puolustus-, sisä- ja ulkoministeriön tilaamassa raportissa hahmoteltiin Venäjän lähitulevaisuudelle neljä erilaista kehitysnäkymää vuoteen 2040. Niistä yllämainittu arvio kuuluu kaikkein todennäköisimpään näkymään.

Voiman Venäjä -raportin kirjoitustyöhön osallistui vuoden aikana yli 40 asiantuntijaa yliopistoista, tutkimuslaitoksista ja viranomaistahoilta. Hankkeen koordinaattorina ja raportin kokoajana on toiminut erityisasiantuntija Terhi Ylitalo puolustusministeriöstä.

Todennäköisimmässä tulevaisuudennäkymässä Venäjä on teollistunut sekä pitkälle modernisoitunut ja kaupungistunut maa.

Kaikki ei kuitenkaan ole hyvin: ”Yhteiskunnallisia jännitteitä luovat jyrkkä eriarvoisuus ja poliittisten vaikutuskanavien puute sekä luottamuspula hallintoon.”

Suomen kannalta tämä kehitysnäkymä on suotuisa, koska esimerkiksi energia-alan yhteistyölle ei ole esteitä.

Paremminkin Venäjällä voi mennä, raportin kirjoittajat arvioivat. Se vaatisi kuitenkin useampien myönteisten kehityskulkujen kuten öljyn ja kaasun maailmanmarkkinahinnan korkeaa tasoa ja vakautta. Pitkän ajan trendit voivat kuitenkin vaikuttaa myös kielteisesti, ja etenkin ympäristöongelmat voivat aiheuttaa sokkeja.

Jos kaikki menee pieleen, Venäjää odottavat todella kurjat ajat. Raportin mukaan edessä voi olla jopa hajautumiskehitys, vaikka tätä vaihtoehtoa pidetäänkin raportissa kaikkein epätodennäköisimpänä.

Hajautumisen tielle Venäjä voi joutua, jos esimerkiksi öljyn hinnan romahduksesta aiheutuu pitkään kestävä talouskriisi. Silloin hallinnon ja valtiosta riippuvaisten yritysten palkkoja ei kyettäisi maksamaan tai pitämään kilpailukykyisinä.

”Tulojen vaihtelusta seuraa toistuvia tyytymättömyyden aaltoja”, raportissa maalaillaan.

Kaupungistumisen jatkuessa alueet eriytyvät entisestään ja vahvistavat valtaansa keskushallinnon kustannuksella.

”Osaavan väestönosan aivovuoto ulkomaille jatkuu, ja vastuunkantajat vähenevät”, raportissa sanotaan.

Suomelle tämä pessimistisin vaihtoehto toisi raportin mukaan ongelmia, koska se ”laajentaisi merkittävästi Venäjän ympäristöön heijastuvia turvallisuusriskejä”. Suomen olisi muutettava kokonaisturvallisuuden toimintamalleja, raportissa arvioidaan.

”Valtio edistää eliittiin kuuluvien taloudellisia etuja”

Raportin pessimistinen näkemys Venäjän tulevaisuudesta perustuu arvioon Venäjän sisäisestä kehityksestä ja sotilaspolitiikasta. Analyysin mukaan ”Venäjä tavoittelee suurvaltakeskeistä kansainvälistä järjestelmää ja pyrkii muuttamaan sääntöpohjaista maailmanjärjestystä”.

Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana Venäjä on onnistunut uudistamaan asevoimansa, mistä osoituksena ovat raportin mukaan Venäjän sotatoimet Georgiassa, Ukrainassa ja Syyriassa.

”Mitkään näihin konflikteihin liittyvät sotatoimet eivät olleet Venäjälle sotilaallisen turvallisuuden kannalta välttämättömiä. Erityisesti Ukrainan sota on osoittanut, ettei kansainvälisen oikeuden normien rikkomisesta johtuva ulkoisen maineen menettämisen riski ole Venäjälle este käyttää asevoimiaan naapurimaan alueella omien intressien tavoittelemiseksi”, raportissa sanotaan.

Puolustusteollisuuden modernisoinnin tiellä ovat kuitenkin ”vanhentuneet rakenteet ja korruptio”, mutta raportin mukaan Venäjä pystynee rahoittamaan sotavoimiensa kehittämisen myös hitaamman talouskasvun oloissa.

Venäjän presidenttikeskeinen poliittinen järjestelmä on raportin mukaan heikko. Se luo olosuhteet, joissa ”valtio edistää eliittiin kuuluvien taloudellisia etuja”.

Heikko järjestelmä vaikeuttaa myös Suomen ja Venäjän suhteiden hoitamista.

 

”Viranomaisyhteistyötä ja muuta kanssakäymistä hankaloittavat ennakoinnin vaikeus ja korruptio”, raportin tekijät kirjoittavat.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-pekka Naukkarinen

Suomen päättäjät ovat aina toitottaneet,että Suomen pitäisi kuulua mahdollisimman moneen maailmanlaajuiseen organisaatioon,miksi emme kuulu Natoon,eikä tämä puolustukseen perustuva järjestö turvaisi Suomen edut Venäjän agressiolta,Nato ei ole koskaan sotinut,joten pelote riittäisi myös Venäjää vastaan lähes yhtä tehokkaasti,kuin oma ydinase!

Jouni Halonen

Miten sen nyt ottaa, riippuu keneltä venäläiseltä kysyy, FSB-oligargilta vai landen musikalta/maatuskalta, joiden elämä ei juuri ole muuttunut keisareiden ajoista.

Ja Venäjän hiilet, kaasut ja öljyt tullaan polttamaan, vaikka täällä Suomessa kuinka soitettaisiin hiilihumppaa. Niiden hinnatkin tulevat lopua kohti kohoamaa.

Mikko Toivonen

Moni ei kykene tai halua nähdä, että Venäjällä on suurta muutakin taloutta kuin öljy, kaasu, hiili ja puu. Sillä on merkittävän suuri sisämarkkinan elintarviketeollisuus ja tuotanto. Erittäin suuri kaivos-ja metallurgian teollisuus.
Mahdottoman suuri ja korkealaatuinen sotateollisuus minkä kykyjä onnellisemmat olot ja järjellisempi kansa kykenisivät hyödyntämään siviilituotannossa.
Sillä on myös maailmanluokan avaruusteollisuutta ja teknologiaa.
Sen luonnonvarat ovat käsittämättömän suuret.

Jos tuota maa-alaa ja resursseja olisi asuttanut järkevä kansa niin se olisi ilman epäilyksen häivää maailman johtavia talouksia.

Maailman pahaksi onneksi ja itse venäläisten erittäin pahaksi tappioksi sitä ei ole viimeiseen tuhanteen vuoteen asuttanut kohtuullisissa järjissään oleva ja inhimillisiin tavoitteisiin pyrkivä kansa

Sen konkurssia on kuitenkin turha odottaa. Tilanteet ja johtajat saattavat tietenkin muuttua niinkuin olemme nähneetkin. Onhan se mahdollista että taas kerran syntyy uusia Grbia ja Boriksia ja ilo ja rauha palaa tavoitteisiin