Perjantai 24.5.2019

Yllätystulos brittiparlamentissa: Sopimukseton brexit tyrmätään kaikissa tilanteissa

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Parlamentin äänestystuloksen julistuksen jälkeen pääministeri May muistutti EU:n kannasta, ettei tarjolla ole muuta sopimusta kuin jo neuvoteltu. Britannian on siis haettava jatkoaikaa, May katsoo.
|

Theresa Mayn brexit-sopimuksen torjunut parlamentti on hylännyt EU:sta lähdön ilman sopimusta. Theresa Mayn hallitus kärsi jälleen tappion, sillä se ajoi sopimuksetonta brexitiä vain koskien 29. maaliskuuta.

Britannian parlamentin alahuone on päättänyt äänin 321–278, ettei se tue EU:sta lähtöä missään tapauksessa ilman sopimusta. Alkuperäinen pääministeri Theresa Mayn esitys oli suppeampi ja sen mukaan sopimukseton lähtö koskisi vain sovittua brexit-päivää 29. maaliskuuta.

Parlamentti hyväksyi kansanedustaja Caroline Spelmanin alun perin tekemän laajentavan muutosesityksen niukalla enemmistöllä äänin 312–308. Ennakkoon odotettiin, ettei muutosesitys saa riittävästi tukea. May vastusti sitä, ja Spelman ehti jo vetää esityksen pois. Puhemiehen mukaan se oli kuitenkin tuotava äänestykseen, koska se sai tukea.

Muutoksen jälkeen May kehotti konservatiiveja äänestämään esitystään vastaan, mutta hallituksen EU-myönteiset ministerit äänestivät tyhjää. Esityksen puolesta äänestänyt Sarah Newton erosi äänestyksen jälkeen apulaisministerin paikalta.

Kansanedustajien hyväksymät päätökset ovat suosituksen luontoisia, eikä niillä ole lainvoimaan. Voimassa olevan lain mukaan maa lähtee kuun lopussa EU:sta ilman sopimusta, jos sopimusta ei ole hyväksytty. Jos hallitus haluaa muuttaa tilanteen, sen on annettava muutosesitys lakiin.

Tuloksen julistuksen jälkeen pääministeri May muistutti EU:n kannasta, ettei tarjolla ole muuta sopimusta kuin jo neuvoteltu. Hänen mukaansa looginen seuraus on, että parlamentti äänestää jatkoaikaa brexitille.

”Lyhyt tekninen pidennys on tarjolla vain, jos meillä on sopimus. Alahuoneen on ymmärrettävä, että ellei se lähipäivinä tue sopimusta, eikä lähtöä ilman sopimusta 29. maaliskuuta, silloin se ehdottaa paljon pidempää artiklan 50 lykkäystä. Tällainen pidennys epäilemättä edellyttäisi sitä, että Britannia järjestäisi Euroopan parlamentin vaalit”, May totesi.

Torstaina parlamentissa on esitys brexitin lykkäämisestä, minkä ennakoidaan menevän läpi. Pääministeri May esittänee pyynnön 27 EU-maan johtajille huippukokouksessa ensi viikolla.

Vastauspuheenvuorossaan oppositiojohtaja, työväenpuolueen Jeremy Corbyn totesi, että parlamentin on nyt otettava ohjat käsiinsä ratkaisun löytämiseksi.

”Lähipäivinä minä ja [työväenpuolueen] varjohallituksen brexit-ministeri tapaamme eri puolueiden kansanedustajia löytääksemme kompromissiratkaisun, joka saa tukea alahuoneessa. Teemme sen, mitä pääministeri ei onnistunut tekemään kaksi vuotta sitten eli etsimään yhteisymmärrystä eteenpäin pääsemiseksi”, Corbyn sanoi.

Parlamentti torjui selkeällä enemmistöllä muutosesityksen, jonka mukaan jatkoaikaa pyydettäisiin 22. toukokuuta asti. Esitys liittyi konservatiivikansanedustajien ryhmän kompromissiluonnokseen, jonka mukaan brexit toteutuisi ilman sopimusta, mutta kauppaneuvotteluihin ostettaisiin EU:lta siirtymäaikaa.

LUE MYÖS: Murskaava tappio Theresa Maylle – ”Haluaako parlamentti peruuttaa artiklan 50?”

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: