Perjantai 24.5.2019

Theresa May varoitti: Britannia voi joutua osallistumaan EU-vaaleihin

Luotu: 
14.3.2019 08:47
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Iso-Britannia voi joutua osallistumaan Euroopan parlamentin vaaleihin keväällä, jos brexitiin joudutaan hakemaan merkittävää pidennystä, Britannian pääministeri Theresa May varoitti keskiviikkona.

Britannian parlamentti sanoi keskiviikkoiltana ”ei kiitos” sopimuksettomalle brexitille – kaikissa tilanteissa. Aiemmin tällä viikolla parlamentti hylkäsi Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen. Koska muuta sopimusta ei ole tarjolla, ei Mayn mukaan ole muuta vaihtoehtoa kuin hakea brexitille lykkäystä ja mahdollisesti vielä uusia neuvotteluita. LUE LISÄÄ: Yllätystulos brittiparlamentissa: Sopimukseton brexit tyrmätään kaikissa tilanteissa

Euractiv-sivuston mukaan May varoitti äänestyksen jälkeen parlamenttia siitä, että jos hän joutuu hakemaan neuvotteluille pitkää jatkoa, se tarkoittanee myös Britannian mukanaoloa toukokuun europarlamenttivaaleissa. Mayn mukaan näin käynee, jos parlamentti ei tue brexit-sopimusta ensi viikon keskiviikkoon eli Eurooppa-neuvoston kokoukseen mennessä. 

”En pidä sitä oikeana lopputuloksena”, May totesi.

Brittipuolueista muun muassa Labourilla on haluja järjestää uusi kansanäänestys brexitistä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikael Nygård

Ei siinä kovin montaa vaihtoehtoa enää briteillä ole:
- erosopimustekstiä ei hyväksytä parlamentissa ja EU ei suostu muuttamaan neuvottelun tulosta
- kova brexít sain tyrmäyksen parlamentilta
- aikaa on vain parisen viikkoa jäljellä jonka jälkeen kova brexit astuu voimaan

Mitä siis britit May etunenässä voi tehdä tässä tilanteessa?
- hakea lykkäystä artiklan 50 voimaantulopäivään? Onnistuu vain jos on EUlle hyväksyttävä syy.
- julistaa uudet vaalit ja sillä verukkeella hakea em lykkäystä? Tuolloin EU-vaalit tulevat väliin ja brittien on EU-sääntöjen mukaan osallistuttava vaaleihin jos ovat EUssa.
- nostaa kädet ilmaan ja todeta ettei erosta tule mitään tällä rupeamalla, järjestää uuden kansanäänestyksen ja - mikäli niin äänestetään - käynnistää koko rumba uudestaan. Eikä tämäkään ihan helpolta kuullosta.
- nostaa ködet ilmaan ja todeta ettei britit pääse EUsta eroon.