Keskiviikko 19.6.2019

Amerikkalaistutkimus: Donald Trumpin kauppasota iski eniten republikaanialueiden vientityöntekijöihin ja maksoi miljardeja

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump.
|

Yhdysvaltojen talous kärsi viime vuonna bruttokansantuotteessa mitattuna 7,8 miljardin dollarin tappion presidentti Donald Trumpin hallinnon aloittamien kaupan rajoitustoimien vuoksi. Asia selviää tällä viikolla julkistetusta tutkimuksesta, jossa on mukana joukko ekonomisteja Yhdysvaltojen johtavista yliopistoista.

”Otettuamme huomioon korkeamman tariffiliikevaihdon ja tuotot kotimaisille tuottajille korkeammista hinnoista, koostamme hyvinvointitappion määräksi 7,8 miljardia”, tutkijat toteavat.

Summa on toki vain 0,04 prosenttia Yhdysvaltojen koko vuosittaisesta bruttokansantuotteesta.

Tutkijat analysoivat Trumpin hallinnon toimien lyhytaikaiset vaikutukset ja tulivat siihen tulokseen, että tuonti Yhdysvaltoihin kauppakonfliktien kohdemaista laski viime vuonna 31,5 prosenttia. Samalla vienti näihin maihin Yhdysvalloista laski 11,0 prosenttia.

Kauppasodat tuntuivat tutkijaryhmän mukaan myös kuluttajien kukkaroissa. Yhteensä kuluttajille ja tuottajille Yhdysvalloissa koitui kauppapolitiikasta 68,8 miljardin dollarin menetykset.

Yliopistoista tutkimuksessa olivat mukana Berkeley, Columbia, Yale ja UCLA.

”Löydöksemme on, että vientisektorin työntekijät vahvasti republikaanien kannatusalueella sijaitsevissa piirikunnissa kärsivät kaikkein kielteisimmät vaikutukset kauppasodasta”, tutkimuksessa todetaan.

Trump on presidenttikaudellaan jatkuvasti viestinyt, että kauppasodan tavoite on ollut Yhdysvaltojen valmistavan teollisuuden talouden parantaminen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sakari Ylinen

Lyhyt poliittinen tavoite vai pysyva taloudellinen vaikutus? 7.8 miljardin valiaikainen menetys ei ole mitaan verrattuna 250-600 miljardiin* jonka USA menettaa joka vuosi Kiinaan alysomaisuuden varastamisen vuoksi. Taman paalle tulevat viela jokavuotiset kauppavajeet jotka siirtavat USAsta Kiinaan satoja miljardeja varallisuutta joka vuosi. Kiina ei pelaa rehellista- eika reiluapelia millaan tasolla. Euroopalla on samat ongelmat Kiinan kanssa. Trumpin kadenvaanto kiinalaisen kanssa autaa myos Eurooppaa.

Sivukommentti: USAn yliopistot mielellaan julkaisevat tutkimuksia joilla pyritaan poliittisesti vahingittamaan Presidentti Trumpia. USAn yliopistot eivat valita oman maansa etujen ja neuvotteluasemien heikentamisesta lyhyen poliittisen voiton vuoksi. *Tiedot perustuvat seka USAn Kauppaministerion, etta yksityisten tutkimuslaitosten tietoihin.

Raimo Laine

Teollinen toiminta on hyvin elpynyt ja sitä on runsaasti palannut Yhdysvaltoihin, jonka kansantalous on hyvällä mallilla. Kuvattu vientiyrytysten tappio on vain 0,04 % BKT:sta, jolloin sillä ei juuri ole mitään vaikutusta, vaikka Trumpin viholliset kuinka yrittävät hehkuttaa.