Torstai 27.6.2019

Orbánin Fidesz ei saanut potkuja – jäsenyys jäädytettiin EPP:ssä

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Viktor Orbán.
|

Keskustaoikeistolainen EPP on päättänyt jäädyttää unkarilaisen Fidesz-puolueen jäsenyyden. Fidesz on Unkarin pääministeri Viktor Orbánin puolue, jonka johdolla maan oikeusvaltiokehitys on heikentynyt.

EPP:n puheenjohtajisto ehdotti, että Fideszin jäsenyys jäädytettäisiin, mikä tarkoittaisi, ettei Fidesz-puolue voisi osallistua toimintaan, osallistua EPP:n kokouksiin, äänestää EPP:n päätöksistä tai esittää jäseniään eri tehtäviin.

Puolue pysyy kuitenkin muodollisesti jäsenenä. Fidesz voisi myös yhä käyttää EPP:n tunnuksia.

EPP:n puoluevaltuusto äänesti ehdotuksen puolesta 190 äänellä ja vain kolmella äänellä vastaan.

Jäsenyyden jäädytyksellä ei ole takarajaa ja se astuu voimaan heti äänestyksen päätyttyä.

Jäsenyyden hyllytys on kompromissi, koska osa EPP:n jäsenpuolueista, mukaan lukien kokoomus, ajoi EPP:n erottamista kokonaan.

Kokoukseen osallistunut kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa uskoo kuitenkin, että päätös käynnistää kuitenkin muutoksen.

”Tämä on ehdottomasti askel uuteen tilanteeseen”, Sarvamaa sanoi kokouksen jälkeen.

LUE MYÖS:

Orbánille potkuja vaativa Petteri Orpo: ”Sain kirjeen – ei enää auta”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olavi Solano

Epp:n kokous meni lyhyesti näin: " Ensin todettiin,että Fideszin jäsenyys keskeytetään määräämättömäksi ajaksi".
Kolmen seuraavan tunnin aikana sorvattiin uusi lausuma,jossa muutettin sanamuotoa seuraavaksi:"EPP:n puheenjohtajavaltio ja Fidesz sopivat yhdessä,että Fidesz keskeyttää jäsenyytensä,kunnes arviointikomitean raportti on valmis".Komiteaan kuuluu kolme jäsentä ja sitä johtaa Herman Van Rompuy,toiset jäsenet ovat Hans-Gert Poettering sekä Wolfgang Schuessel.
EPP ei saa Weberiä komission johtoon,mikäli Fidesz ei äänestä häntä. Orban sanoi,että:"EPP:n vasemmistolaiset liberaalit ovat ehdottaneet,että ne, jotka ovat vahvasti kristillisiä konservatiiveja,on poistettava EPP:sta". Nämä liberaalit ovat niitä,jotka ajavat Fidesz:iä pois EPP:sta.Tällä hetkellä näyttää siltä,että nämä liberaalit kärsivät kirvelevän tappoin seuraavissa EU:n parlamenttivaaleissa.
Näitä liberaaleja on myös kokoomuksessa.