Torstai 27.6.2019

Aikaisintaan 12.4.2019 – Nyt tulivat uudet brexit-päivämäärät

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Theresa May.
|

EU-johtajat sopivat torstaina, että Britannia saa lisäaikaa EU-erolleen. EU antoi Britannialle kaksi vaihtoehtoa kokouksessaan Brysselissä.

Siinä tapauksessa, että Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen ensi viikolla, EU antaa Britannialle lisäaikaa 22. toukokuuhun saakka eroamisen täytäntöönpanoa varten.

Jos brittiparlamentti hylkää erosopimuksen ensi viikolla, brexit-prosessia jatketaan 12. huhtikuuta saakka. Siinä tapauksessa kaikki vaihtoehdot ovat jälleen auki: ero sopimuksella, ilman sopimusta, pitkä lisäaika tai brexitin peruminen.

Huhtikuun 12. mennessä Britannian on kuitenkin ilmoitettava, aikooko se osallistua EU-vaaleihin.

EU-vaaleihin osallistuminen ei ole kuitenkaan syy uuteen lisäaikaan. EU haluaa jälkimmäisessä tapauksessa Britannialta suunnitelman, miten edetä sen jälkeen ja millä perustein.

EU on aiemminkin sanonut, että lisäajan antamiseen pitää olla syy.

Lisäajan lisäksi EU-johtajat virallisesti hyväksyivät Britannian pääministeri Theresa Mayn ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin Strasbourgissa viime viikolla neuvottelemat sanamuodot. Niiden mukaan EU ei voi pitää Britanniaa mukana Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajaa koskevassa varajärjestelyssä, jos uutta kauppasopimusta ei saada hyvässä hengessä neuvoteltua.

Kaikki brexit-uutiset täällä!

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Brexit on aivan kuin pakolaiskriisin tai Kreikan kriisin hallinta. Paljon ouhetta, paljon yhtenäisyyttä, katastrofinenw toteutus, karmaiseva lopputulos.

Hard Brexit tulee ja kansa äänestää Boris Johnsonin Ison-Britannian johtoon. Se on uusi version filmistä Churchill vastaan Pahuuden valtakunta.

Hard Brexit tulee koska EU:lla ei ole muuta tarjota kuin teknokraattieen joustamattomuus. Taas eilen Sipilän mielestä suurin ansio oli ”ihailtava yhtenäisyys” ja ”rintama” EU-jäsenvaltioiden väiillä. Kuulostaa aivan Kataiselta Kreikan kriisin aikaan.

Rationaalisuus ja järki loistavat poissaolollaan.

Tuloksena on katastrofi EU:lle.

Aikanaan EU tulee hattu kourassa takaisin tekemään sopua.

Lauri Kiiski

Britit saivat tarpeekseen Saksa -Ranska vetoisesta Unionista.

Tässä on lopputulos.

Eilisen kokouksen venymisestä päätellen yksimielisen päätökesnen saavuttamisessa taisi olla " hieman ongelmia ". Nämä EU: n johdon kokouksedthan ovat siitä hassuja, että ne ovat aina salaisia ja suljettujen ovien takana avointa tiedottamista ja demokratiaa halveksien - vähän niin kuin politbyroossa oli aikanaan.

Petri Kivenheimo

Lauri Kiiski (LK): "Nämä EU: n johdon kokouksedthan ovat siitä hassuja, että ne ovat aina salaisia ja suljettujen ovien takana avointa tiedottamista ja demokratiaa halveksien - vähän niin kuin politbyroossa oli aikanaan."

– Tiedätkö sitten ehkä jonkin valtion, jonka hallituksen kokoukset televisioidaan kaikelle kasalle?

Tapani Konnel

Kuulostaa tämä brexitprosessi aivan Neuvostoliiton kaatumisen juonelta. Kommonistinen puolue oli hajoamista vastaan jyrkästi, mutta Esim Jeltsin sekä muutavat entiset osavaltiot halusivat Neuvostoliiton hajoavan. Lopuksi järki voitti ja NL hajosi. Alku oli hankalaa. Perustettiin esim. IVY l. Itsenäisten valioiden yhteisö. Lopuksi sopeuduttiin tapahtuneeseen ja osa osavaltioista lähti täysin omille teilleen ja ovat tyytyväisiä. Myöskin suurin osavaltio Venäjä on tyytyväinen. EU.lla ja NL.lla on paljon yhtymäkohtia, myöskin tämä prosessi on silmiinpistävästi hyvin samanlainen.

Petri Kivenheimo

Vertailu ontuu sikäli, että kun entisen Neuvostoliiton masinoima itäblokki v. 1989 hajosi, niin siitä vapautuneet valtiot pikapikaa ihan omasta halustaan liittyivät EU:hun. Samoin tekivät Neuvostoliitosta sittemmin vapautuneet Baltian maat. Ainoa eräänlainen poikkeus oli DDR, joka ei sellaisenaan liittynyt EU:hun vaan siihen jo valmiiksi kuuluneeseen Saksan Liittotasavaltaan.

Siksi toisekseen Venäjähän ei tunnetusti ole nykytilaan tyytyväinen vaan pyrkii väen vängällä pitämään omia sotilaitaan naapuriensa maaperällä (joko ihan virallisestikin tai ainakin tunnuksettomina "lomalaisvapaaehtoisina").