Torstai 27.6.2019

”Pelkään, että kaikki on ohi” – Lehti: Keskustelut Britannian pääministerin erosta alkaneet

Luotu: 
24.3.2019 09:24
Päivitetty: 
25.3.2019 08:05
  • Kuva: EPA / Neil Hall
    Kuva
    Sadat tuhannet mielenosoittajat vaativat Lontoossa lauantaina uutta kansanäänestystä brexitistä.
|

Paineet pääministerin Theresa Mayn syrjäyttämiseen kasvavat Britanniassa. Sunday Times uutisoi, että 11 Mayn hallituksen ministeriä yrittää vakuuttaa Mayn eroamisen tärkeydestä.

Pääministerin virka-asunnosta vahvistetaan Sunday Timesille, että viralliset keskustelut Mayn eron aikataulusta ovat alkaneet.

”Pelkään, että kaikki on ohi pääministeri Mayn osalta. Hän on tehnyt parhaansa, mutta ympäri maan on havaittavissa kiukkua. Kaikki tuntevat tulleensa petetyiksi. Hallitus on takalukossa ja luottamus demokratiaan on romahtamassa. Tällainen ei voi jatkua, tarvitsemme pääministerin, joka kykenee rakentamaan jonkinlaisen suunnitelma B:n”, Mayn kabinetissa aikaisemmin työskennellyt parlamentin jäsen George Freeman kommentoi Financial Timesille.

Konservatiivipuolueen parlamenttiryhmästä kerrotaan BBC:lle, että ryhmä saattaa äänestää Mayn neuvotteleman brexit-sopimuksen puolesta, jos tämä eroaa.

Parlamenttilähteiden mukaan Mayn ero tapahtuisi 10 seuraavan päivän aikana.

Mayn todennäköisin seuraaja on varapääministeri David Lidington. Hänen tukijansa vakuuttavat Lidingtonin pystyvän neuvottelevan pidemmän lykkäyksen brexitille.

EU-johtajat sopivat torstaina, että Britannia saa lisäaikaa EU-erolleen tietyin ehdoin. Siinä tapauksessa, että Britannian parlamentti hyväksyy erosopimuksen ensi viikolla, EU antaa Britannialle lisäaikaa 22. toukokuuhun saakka eroamisen täytäntöönpanoa varten. Jos brittiparlamentti hylkää erosopimuksen ensi viikolla, brexit-prosessia jatketaan 12. huhtikuuta saakka. Siinä tapauksessa kaikki vaihtoehdot ovat jälleen auki: ero sopimuksella, ilman sopimusta, pitkä lisäaika tai brexitin peruminen. Lue lisää: Aikaisintaan 12.4.2019 – Nyt tulivat uudet brexit-päivämäärät

Sadat tuhannet mielenosoittajat vaativat Lontoossa lauantaina uutta kansanäänestystä brexitistä.

Lue myös:

Theresa May varoitti: Britannia voi joutua osallistumaan EU-vaaleihin

Murskaava tappio Theresa Maylle – ”Haluaako parlamentti peruuttaa artiklan 50?”

Sipilän ministerit vedettiin nyt tiukempaan liekaan – Brexit voi koetella uutta järjestelyä

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Luultavasti ainakin tältä Euroopan puoleiselta rannalta katsottuna saattaisi olla parempi jos Britit järjestäisivät toisen kansanäänestykseen lähteä-vai jäädä.
Jääminen puolustaisi tämän päivän saavutettuja etuja.
Kuitenkin ymmärrän brittien tarvetta päästä taas takaisin itsenäiseksi vaikka entiseksi suurvallaksi ja valmiuden siitä aluksi koituivan kovahkon hinnan maksamiseen.
Minun on myös jätettävä se ihan brittien itsensä päätettäväksi mitä tulevaisuuteen kannattaa sijoittaa. Mikäänhän ei ainakaan tähän asti ole ollut maailmassa korvaamatonta tai paremmaksi muutettavaa.
Kävi miten kävi niin britit ovat osa Eurooppaa ja aina siihen tervetulleita vaikka byrokratioita jouduttaisiinkin säätämään
May ei kuitenkaan ole osannut brittejä määrätietoisesti johtaa tässä asiassa vaan on antanut oman vallanhalunsa sotkeutua kansallisen edun asiaan.