Lauantai 20.7.2019

Yksi asia voi estää Matteo Salvinin kaavaileman yhteenliittymän – ”Esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi”

Luotu: 
7.4.2019 19:25
  • Kuva: EPA / Sergei Ilnitsky
    Kuva
    Matteo Salvinin Venäjä-myönteisyys ei miellytä kaikkia niitä puolueita, jotka hän haluaisi kumppaneikseen eurovaaleihin.
|

Vain kolme eurooppalaisen äärioikeiston edustajaa osallistuu italialaistietojen mukaan maanantaina Milanossa Italian La Lega –puolueen koolle kutsumaan kokoukseen. 

La Repubblica –lehti kertoi sunnuntaina, että kokoukseen osallistuvat perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro, Saksan  AfD-puolueen Jorg Meuthen ja tanskalaisen Folkepartin Andres Vistisen. Salvini lähetti alun perin kutsun kaikkiaan 20 puolueelle.

Lue myös: Matteo Salvini kutsui Euroopan äärioikeiston koolle – Jussi Halla-aho: ”Emme ala lennosta kommentoimaan”

Mediassa on nostettu esiin puolueiden erilainen suhtautuminen Venäjään. Muun muassa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kieltäytyi Salvinin kutsusta juuri tästä syystä. Salvinin Venäjä-sympatiat ovat hyvin tiedossa. 

”Venäjä on olennainen tekijä monille maille. Sen takia yhteenliittymä ei voi onnistua”, hän kommentoi esimerkiksi Reutersille.

Lue lisää: Kova väite venäläisten salaisesta rahoituksesta Italian äärioikeistolle – Tutkija: ”Matteo Salvini, olet petturi”

Myös Salvinin johtamaa Legaa edustava europarlamentaarikko Mario Borghezio nostaa saman asian esiin ja mainitsee erikseen perussuomalaiset.

”Tämä on näille liikkeille tyypillistä, esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi ja huolestuneempi Venäjän suhteen, Lega paljon vähemmän. Salvinilla on edessään suuri haaste yhteisen poliittisen linjan muodostamisessa”, hän kommentoi La Repubblicalle

Salvinin tavoitteena on muodostaa koko Euroopan laajuinen äärioikeiston yhteenliittymä tuleviin Euroopan parlamentin vaaleihin. Verkkolehti Politicon mukaan yhteenliittymä alleviivaisi yhteisiä kristillisiä arvoja, puolustaisi kansallisia indentiteettejä ja pyrkisi muodostamaan vastavoiman Ranskan ja Saksan dominoinnille Euroopassa.

”Haluamme muuttaa Eurooppaa radikaalisti, samoilla konkreettisilla asioilla, joita olemme toteuttaneet Italian hallituksessa”, Matteo Salvini itse tviittasi viikonloppuna.

Etukäteen suurta huomiota on herättänyt se, että Ranskan Marine Le Pen ja Unkarin Viktor Orbán eivät osallistunut Milanossa järjestettävään kokoukseen. La Lega on korostanut, ettei Orbánia ja Le Peniä ole edes kutsuttu kokoukseen, koska he ovat jo Salvinin liittolaisia.

Legalle ennustetaan kovaa vaalivoittoa toukokuun eurovaaleissa. Euroopan parlamentin helmikuussa julkistaman  virallisen ennusteenmukaan Legan odotetaan nousevan Euroopan parlamentin toiseksi suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi ja sen odotetaan saavan parlamentissa 27 paikkaa, kun Saksan kristillisdemokraattien ennustetaan saavan 29 paikkaa. Populistien ei kuitenkaan uskota edes yhdessä saavan enemmistöä europarlamentissa.

Lue lisää: 

Eurovaaleissa moni asia on vielä liikkeessä: Viktor Orbánin otteita on vaalimatematiikan vuoksi suvaittu, mutta tilanne alkaa muuttua

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Toni Pihkola

Toimittajien kannattaisi vähän miettiä äärioikeston määritelmää. Äärioikeisto-sanaa yleensä käytetään vastarintaliikkeen tyyppisistä liikkeistä, jotka ei edes pyri parlamentaariseen vaikuttamiseen. Sitä ei pitäisi käyttää eri maiden valtapuolueiden kohdalla. Sillä logiikalla voimmekin kutsua vihreitä ja vasemmistoliittoa äärivasemmistoksi.

Pekka Sipola

Voi olla että tässä tulee pyyhkeitä mutta kirjoitus on taas hyvä esimerkki kirjoituksesta, jota myös suomalainen media harrastaa esim. Italian uutisista: kerrotaan lyhyitä, ylimalkaisia juttuja asioista mutta kokonaisuus ja tarkemmat asiat puuttuvat, jolloin lukijan a)odotetaan tietävän asioista enemmän b) annetaan ylimalkainen kuva asiasta, jolloin muodostuu virheellinen käsitys. Tästä hyvä esimerkki tämä kirjoitus: tiedetäänkö Suomessa tai esim. perussuomalaisissa mitä lakeja ja lakiehdotuksia herra Salvini on viimeisten kuukausien aikana ajanut Italian parlamentissa? Toivottavasti tietävät :).

Tapio Jyrkynen

Äärivasemmistolaisiksi sanoisin sellaisia vasemmistoliittolaisia, jotka on esim. tohtoreita ja työttöminä istuvat kortistossa. Parempi olla edes vähän äärioikeistolainen, jos on mahdollista työllistyä. Itsekin kävin työhaastattelussa viime viikolla ja kivaa oli pitkän työttömyyden jälkeen. Järkeä ei ole vaan ottaa työpaikkaa vastaan, kun on pitkä matka töihin joutuisi lähtemään jo neljältä aamulla kotoa, pieni palkka, ja vuokratasot älyttömän korkealla, jos asunnon hommaisi väliaikaisesti lähempää työpaikkaa. Lisäksi työtä ei olisi kuin syksyyn asti. Systeemi vaan on semmoinen, että kortistossa istuu älykästä ja koulutettua väkeä. Mitään yrityksiä ei vaan voi Suomessa perustaa, kun ne tallataan jalkoihin jo alkumetreillä byrokratian avulla. Lisäksi toisen ihmisen palkkaaminen on kallista. Mun mielestä on sama, mistä puolueesta joku on, jos hän on valmis tekemään töitä elämässään. Puolueet ovat suurimmaksi osaksi sosiaalidemokraattisia ja elävät veronmaksajien rahoilla. Esim. vaalikampanjoihin kerätään tuhansia euroja, ja palkka nousee kansanedustajilla joka vuosi riippumatta talouskasvusta. Kansanedustajat ovat vain sellainen helppo kohde esim. vihapuheelle, koska ovat julkisuudessa. Mitään päätöksiäkään ei saada aikaan, kuten SOTE:ssa nähtiin. Ihan hyvin voisi sata tyyppiä pudottaa eduskunnasta, niin saisi jotain muutakin kuin poliittista teatteria, jota YLE-propaganda esittää. Vastenmielisin vero tällä hetkellä taitaa olla YLE-vero. Vaalitentitkin olivat ihan kökköä, jotain liha-verosta inttämistä ja omien sairaskertomusten esittelyä. Menen kyllä äänestämään, mutta en ole vielä ihan varma ketä pitäisi äänestää. Vaalikoneet antavat jotain suuntaa, mutta mieluummin äänestäisi jotain jo politiikassa olevaa. Politiikka on kuitenkin jonkinlainen ammatti, jossa jyvät erottuvat akanoista ja jatkavat jopa 40 vuotta. Miksi kuitenkin pitää aina valita samat tyypit? En tiedä, ehkä on helpompaa antaa tuttujen tyyppien johtaa Suomea kuin vieraiden. Siihen maahanmuuton vastustuskin perustuu esim. Barack Obaman viimeisen puheen perusteella. Aluksi juutalaiset, irlantilaiset, ja italialaiset olivat USA:ssa marginaalia ja vastustettuja ryhmiä. Kun aikaa kului sata vuotta tuli muunmaalaisia, ja esim. latinoita ja meksikolaisia vastustetaan nyt. Mustat eivät ole myöskään juuri ollenkaan päässeet hyvien tyyppien joukkoon. Kuvitellapa samaa Suomessa, jos maahanmuuttajat istuisivat eduskunnassa. Eihän siellä ole juuri mustaihoisiakaan tai saamelaisia. Ahvenanmaallakin on kiintiönsä. Meidän on globaalissa taloudessa varauduttava monikansallisuuteen, mutta mieluummin odottaisin sata vuotta ennen kuin irakilaiset päästetään eduskuntaan vaikuttamaan asioihin.