Keskiviikko 26.6.2019

USA uhkaa EU:ta uusilla tulleilla – Trump kostaa Airbus-tuen

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Presidentti Donald Trumpin hallinto kertoo, että tullimaksut ovat vastaus EU:n tuelle lentokonevalmistaja Airbusia kohtaan, josta sen kilpailija Boeing Trumpin mukaan kärsii.
|

Yhdysvallat uhkaa eurooppalaisia tuontitavaroita ja -hyödykkeitä peräti 11 miljardin Yhdysvaltain dollarin tullitariffeilla, kertoo Financial Times.

Tuontitullit koskevat muun muassa matkustajalentokoneita ja -helikoptereita sekä lasketteluasuja. Kohteena on myös elintarvikkeita, kuten mereneläviä, viinejä, roquefort-juustoa ja oliiviöljyä.

Presidentti Donald Trumpin hallinto kertoo, että tullimaksut ovat vastaus EU:n tuelle lentokonevalmistaja Airbusia kohtaan, josta sen kilpailija Boeing Trumpin mukaan kärsii.

Esitetyt uudet tuontitullit tulisivat niiden tullimääräysten päälle, joita Yhdysvallat on jo viime vuonna asettanut eurooppalaisille teräs- ja alumiinituotteille.

Lisäksi Trumpin hallinto on uhannut eurooppalaisia autotuotteita tullimaksuilla. Presidentti Donald Trump on aikaisemmin uhannut useaan otteeseen nostavansa eurooppalaisten autojen tulleja jopa 25 prosenttiin.

Tällä hetkellä Yhdysvallat perii 2,5 prosentin tullia EU:ssa ja Japanissa valmistetuista autoista.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

On oikeastaan uskomatonta, että yhdellä henkilöllä suurvallassa on todella kontrolloimaton oikeus mäthiä mielijofteestaan tai kenestä ei pidä tullimaksuja ilmeisen järjettömin perustein.
Trump ei ilmeisesti ymmärrä edes sen vertaa, että jos hän mätkii silmittömästi ja summittaisesti tullimaksuja liittolaistensa tuotteille jotain omaa lobbariaan tai "mielitiettyään" suosiakseen, niin hänelle esimerkiksi EU määrää ja on pakkokin määrätä kohdistetut samanarvoisiksi lsketut vastatullit, jotka sitten lätkäistään esimerkiksi:
Kaikelle ja mistä tahansa tuotetulle yli 4% pitoiselle alkoholille, US soijapavulle, maissille, perunajalosteille, Juustoille, meijerituotteille sekä Hiilelle ja LNG kaasulle,

Harri Hietajärvi

Trump tekee noita juttuja vain siksi, kun hän pystyy. Oikein pelottaa ajatella, mitä mies tekee, jos pääsee toiselle kaudelle. Yrittääkö mies silloin viedä USAn diktatuurin tielle ja valmistella vallan säilymisen Trumpin klaanilla, siihenkin nimittäin saattaa pelimerkit löytyä. Älkääkä sanoko, että se ei ole siinä maassa mahdollista. Ihan varmasti on.

Ainoa asia, joka miestä vielä jarruttelee, on se, että hän ei voi esiintyä vielä niin härskisti kuin haluaisi, koska pitää ensin varmistaa valinta toiselle kaudelle. Sekin voi onnistua - ja on jopa todennäköistä. On ne amerikkalaiset niin manipuloitavissa oleva kansa.