Maanantai 27.5.2019

Trump-tutkintaa koskenut raportti kuohuttaa – Tutkija: ”Kuinka alas Yhdysvaltain presidentti voi vajota?”

Luotu: 
19.4.2019 10:03
  • Kuva: EPA / Erik S. Lesser
    Kuva
    Yhdysvaltain oikeusministeriö julkaisi torstaina raportini erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnasta, jossa selvitettiin presidentti Donald Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjän kanssa sekä epäilyjä, joiden mukaan Trump olisi syyllistynyt oikeuden estämiseen.
|

Yhdysvaltain oikeusministeriön torstaina julkistama raportti erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnasta kuohuttaa rajusti Yhdysvalloissa. Demokraatit ovat vaatineet jopa oikeuministeri oikeusministeri William Barrin eroa.

Barr korosti torstaina pitämässään lehdistötilaisuudessa useaan otteeseen, että raportti vapauttaa presidentti Donald Trumpin syytöksistä. Erikoissyyttäjä Muellerin tehtävä oli selvittää Trumpin kampanjan yhteyksiä Venäjän kanssa sekä epäilyjä, joiden mukaan Trump olisi syyllistynyt oikeuden estämiseen. Lue myös: Raportti: Venäjä osallistui USA:n vaaleihin, mutta Trump ei syyllistynyt vehkeilyyn – presidentti juhlii Twitterissä

”Muellerin löydökset ovat erittäin häiritseviä ja herättävät vakavia kysymyksiä Trumpin kyvystä toimia Yhdysvaltain presidenttinä”, demokraattiedustaja Norma Torres sanoi lausunnossaan.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja senaatin demokraattiryhmää johtava Chuck Schumer sanoivat omassa lausunnossaan tutkinnan antavan kuvan presidentistä, joka valehtelee ja käyttäytyy sopimattomasti. 

Demokraattien reaktioista uutisoi muun muassa BBC.

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund pitää tutkinnan tuloksia raskaina Trumpin kannalta.

”Muellerin raportissa on todella vahingollisia todisteita. Voiko edustajainhuone olla aloittamatta virkasyyteprosessia, kun on olemassa näin paljon todisteita läheisestä yhteistyöstä Trumpin kampanjan ja Kremlin välillä”, hän kysyy Twitterissä.

Donald Trump itse pitää tutkintaa voittona. Samalla hän kuvailee koko prosessia Valkoisesta talosta raportoivien toimittajien osalta ”nolommaksi tapaukseksi ikinä”. 

Åslund pitää presidentin lausuntoa ennen kuulumattomana.

”Kuinka alas Yhdysvaltain presidentti voi vajota?”

Lue myös: Donald Trumpilta tviittien vyöry Venäjä-tutkinnasta: ”Oikeusministerin pitäisi lopettaa tämä nyt heti”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi raportin olevan ”kolmosen luokkaa” asteikolla, jossa 1 olisi Trumpin kannalta tuhoisa ja 5 Trumpille täysin erinomainen.

”Muellerin raporttia lukiessa mietin vaalilainsäädäntöä myös Suomessa. Yhdysvaltojen vaalilaki kieltää ”materiaalisen avun” saamisen ulkomailta. Suomen vaalilaki on väljempi ja sallii avun ulkomaisilta yksityistahoilta ja yhteisöiltä”, hän kommentoi Twitterissä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Vaikka olen 75 vuotias ja siten äärimmäisen hyvin selvillä sodanjälkeisesrtä omasta toiminnastamme, niin kirjoitin kuitenkin
vertailun koskenaab bykyaikaa elu Euroopan yhdentymisen aikaa ja siinä omaksuttuja moraalisia toimintanäkemyksiä mitoitellen.
Luulenpa vielä erityisesti maininneeni demokraattisen ja liberaalin maailman vertailukohteena.
Sinun referoimallasi Suomella oli hävitty sota takanaan ja sen päällää YYA sopimus. Sen ajan poliittinen mayeleminen ja Neuvostoliiton apu eivät kuuluneet vertaillun maailman piiriin.

Raimo Laine

Kuinka alas Demokraatit voivatkaan vajota? Hysteerisen epätoivoisia hyökkäyksiä jatkuvasti demokraattisesti valittua presidenttiä kohtaan, joka tosin ei kaikkivoipaa vanhoillista meediaa kunnioita. Koirat haukkuvat, karavaani kulkee.

Kari Saari

Jos valtaan pääsee perustuen valheisiin ja petoksiin, niin onko tämä mielestäsi ok, koska demokratia? Kyllä sinäkin sen verran fiksu olet, että ymmärrät ettei demokratia mikään "vapaudut vankilasta" -kortti voi olla?

Kyseinen herra käyttää jatkuvasti painostusta ja kiristystä vastustajiaan ja vapaata lehdistöä kohtaan, eikä ole käyttäytynyt päivääkään asemansa edellyttämällä tavalla.

Timo Nenonen

Luulin, että otsikon mukaisesti juttu käsittelisi Obamaa, joka käytti laittomasti eri organisaatioita Trumpin kampanjaa vastaan. Sylttytehdas ei siis olekaan Republikaanien puolella, vaan DNC:n puolella. He niitä rikollisia ovat. Maksoivat jopa Steelen dossierista maltaita ja joka sisälsi vain totaalisisia valheita Trumppia vastaan. Ja paljon muuta.

Mikko Toivonen

Kun seuraa laajemmin kansainvälistä keskustelu Trumpista niin siinä valossa US käyttämä otsikointi oli ihan kansainvälista keskitasoa
Aivan luupäisimpiä idootteja lukuunottamatta ja ne lähinnä itse USA'ssa valtaosa maailman väestostä, erityisesti analyysiin pystyvät kokovat Trumpin kaikkien aikojen takaiskuna sekä käytökselle, turvallisuudelle, että planeetan kehitykselle viimeisinä vuosikymmeninä. Sanotaan 1991 lähtien

Erkki Malinen

Koko liberaali maalima ennenkaikkea lehdistö käy vaalikampanjaa Trumppia vastaan. Eikös tämä ole niitten periaatteitten vastaista puuttua toisen maan sisäisiin asioihin. Sanotaan Trumpista mitä tahansa niin arvostan sitä siitä että, se haluaa palauttaa työtä Amerikkaan ja ei ole sotahullu. Miten nämä liberaalin maaliman arvot on muka ylivertaset, eikös tämä hyödynnä näitä hikipajoja että myö saadaan halvalla krääsää tästä viimeisin esimerkki Ainot ja Reinot menee johonkin hikipajaan, minne meidän kaikki prändit on jo menneet.

Mikko Toivonen

Se on Malinen niin, että Trumpin pahojen tekojen seuraukset ovat vasta pikku hiljaa selviämässä myös kotimaansa taloudelle. Toimien pitkäaikainen vahinko on rikkaimpien hetken ilosta ja pörssikurssien noususta hiljalleen aukeamassa myös amerikkalaisten lompakolle ja työpaikoille.
Juuri sen piiloon sijoitetun ja kaikki pitkällä tähtäimellä vahingoittavien Trumpin toimien vuoksi vapaan maailman hallitukset ja media ovat kokiolailla yksimielisiä siitä, että Trumpista pitäisi amerikkalaisten hankkiutua maailman kaikkien kansalaisten edun nimissä eroon.
Meillä Trumppia ihannoivat läghinnä Persut ja he väärin perustein sillä Trumpilla ei ole kansallisen edun agendaa vaan puhtaasti rikkaiden amerikkalaisten ja yhtiöiden manipulatiivisen eli pörssiarvon hetkellisen nousun politiikka.
Jos persut oikeasti arvostavat Trumppia niin heidän olisi syytä tulla järkiinsä siinä asiassa.