Maanantai 27.5.2019

”Ukraina todisti jälleen kerran olevansa vapaa ja demokraattinen”

Luotu: 
22.4.2019 09:24
Päivitetty: 
22.4.2019 09:40
  • Kuva: EPA / Tatyana Zenkovich
    Kuva
    Näyttelijä Volodomir Zelensky on voittanut Ukrainan presidentinvaalit.
|

Näyttelijä Volodomir Zelensky on voittanut Ukrainan presidentinvaalit. Hän on saamassa reilun 73 prosentin kannatuksen, kun äänistä on BBC:n mukaan laskettu 93 prosenttia. Istuva presidentti Petro Poroshenko on saamassa 25 prosenttia äänistä.

Äänestysprosentti Ukrainassa on 62,3 prosenttia, mitä pidetään merkittävän korkeana.

”Koko Ukrainan kansa oli valitsemassa presidenttiä. Ukraina todisti jälleen kerran olevansa vapaa ja demokraattinen”, ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund kommentoi Twitterissä.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kuvailee vaalien ja rauhanomaisen vallanvaihdon kertovan demokratian vahvuudesta Ukrainassa.

Zelensky lähetti voittopuheessaan terveisiä muille entiseen Neuvostoliittoon kuuluneille maille.

”Katsokaa meitä: kaikki on mahdollista”, hän sanoi Financial Timesin mukaan.

Petro Poroshenko syytti omassa puheessaan Zelenskya marionetiksi viitaten oligarkki Ihor Kolomoiskyihin, joka on tukenut Zelenskyn kampanjaa.  

”Tulet olemaan heikko valtion päämies etkä pysty puolustautumaan (Venäjän presidenttiä Vladimir) Putinia vastaan. 

Lue myös:Politico: ”Ukrainan vaalien suuri voittaja on Vladimir Putin”

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

”Ukraina todisti jälleen kerran olevansa vapaa ja demokraattinen”. Nii-in, olivathan nuo kaksi seikkaa talvesta 2014 lähtien toki hieman epäilyksen alaisia.

Äänestystulos ainakin vahvistaa, ettei presidentti "Poropeukalolla" ollut kansan tukea, vaan päinvastoin (korkea äänestysprosentti) kansalaiset halusivat tuosta tumpelosta eroon. Noh takaisin suklaakeisariksi - eräs hänen vähäisimmistä rikoksistaan! - siis matka vie, good riddance.