Torstai 23.5.2019

”Venäjä lietsoo konfliktia” – Vladimir Putinin allekirjoittama päätös aiheutti rajun reaktion EU:ssa

Luotu: 
25.4.2019 18:21
  • Kuva: EPA / Julien Warnand
    Kuva
    EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherini pitää Vladimir Putinin passipäätöstä hyökkäyksenä Ukrainan itsemääräämisoikeutta vastaan.
|

Euroopan unioni on reagoinut kovin sanoin Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilen keskiviikkona allekirjoittamaan päätökseen, jonka mukaan Luhanskin ja Donetskin alueiden asukkaiden hakemukset Venäjän passista käsitellään nopeutetusti. 

EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherini pitää Putinin päätöstä hyökkäyksenä Ukrainan itsemääräämisoikeutta vastaan.

”Tällaisen päätöksen ajoittaminen heti Ukrainan presidentinvaalien jälkeen osoittaa, että Venäjän tarkoituksena on edelleen pahentaa levottomuuksia Ukrainassa ja lietsoa konfliktia”, Mogherini sanoo tiedotteessaan.

Mogherini varoitti samalla Venäjää toimimasta Minskin sopimusta vastaan. 

Myös Ukrainan vastavalittu presidentti Volodomir Zelensky on kommentoinut Putinin päätöstä kovin sanoin. 

”Venäjä on aggressiivinen valtio, joka käy sotaa Ukrainaa vastaan. Tämä ei tuo meitä lähemmäs lopullista tavoitetta aselepoa”, hän sanoi omassa lausunnossaan BBC:n mukaan. 

Zelensky on vedonnut myös kansainväliseen yhteisöön, jotta se painostaisi Venäjää uusilla pakotteilla.

Vladimir Putin ihmettelee rajuja reaktioita. 

”Tarjouksessamme ei ole mitään epätavallista. On hyvin epätavallista, että tällainen provosoi negatiivisia reaktioita. Me emme provosoi ketään”, hän sanoi uutistoimisto TASSin mukaan. 

Länsimaat ovat asettaneet Venäjälle talouspakotteita Venäjän miehitettyä Krimin ja aloitettua sodan Itä-Ukranassa vuonna 2014. Venäjä on asettanut omia vastapakotteitaan länsimaille ja Ukrainalle. 

Tilanne Ukrainan ja Venäjän välillä kiristyi marraskuun lopulla, kun Venäjä tulitti ja valtasi ukrainalaisaluksia miehittämänsä Krimin niemimaan lähistöllä marraskuun lopulla ja on kiristänyt otettaan Kertsinsalmesta, joka erottaa Asovanmeren Mustastamerestä.

Lue myös:

”Ukraina todisti jälleen kerran olevansa vapaa ja demokraattinen”

Politico: ”Ukrainan vaalien suuri voittaja on Vladimir Putin”

Ukrainalaisministeri vaatii kovempia Venäjä-pakotteita: ”Tätä asetta Venäjä käyttää Eurooppaa vastaan”

Nytkö löytyi selitys Venäjän käytökselle? – ”Käynnissä suora hyökkäys Ukrainaa vastaan”

Natolta täysi tuki Ukrainalle – ”Ukrainassa on käynnissä sota, Venäjän vetäydyttävä”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ihmiset eivät taida kovin paljoa Suomessa analysoida mitä Venäjä on tehnyt osissa Ukrainaa ja mihin se tähtää pitkällä tähtäimellä.
Siihen täysin looginen osas on antaa Donbassin miehitetyn alueen venäjää puhuvien ukrainalaisten muuttua virallisesti venäläisiksi ja sen jälkeen se onkin helppo siirtää virallisestikin osaksi Venäjää kun siellä asuu vaan Venäjän kansalaisia.
Tämä on kuitenkin vain lyhyt osa Venäjän strategiasta Mustan meren alueilla. Strategia on täysin looginen ja erittäin helosto analysoitavissa. Ainoa mikä jää logiikalta kertomatta on se ajankohta ja tapa millä mikäkin seuraavista siirroista tehdään.
Strategia on saattaa koko venäjänkielinen Mustanmeren rannikko aina Romanian rajalle tavalla tai toisella täysin Moskovan alaisuuteen.
Mitä käy ukrainaa puhuvalle "länsimaiselle" eli tavallaan Puolan perimän Ukrainalle on ja hiukan vaikeampi ennustaa, kun sitä Moskova ei ilmeisesti saa haltuunsa ilman sotilaallista valtausta eli panssarit sisään kuin Prahaan, ja Budapestiin aikoinaan ja täysin riippuvainen nukkehallitus aikaan, jos sitäkään Ukrainan tapauksessa.
Ei ole helppoa olla suomalainen tällaisessa naapurustossa, mutta erittäin helppoa ukrainalaisiin verrattuna.
Toivottavasti en koskaan ehdi tuon strategian seuraavankaan osan toteutumista nähdä. Strategia itsessään on ilmiselvä. Koko Ukrainan Mustanmeren rannikko on enemmistö venäjän puhujia, Transdniestriassa valmiina jo venäläinen sotavoima ja todellinen määräysvalta, Kiitos erään kenraali Lebedin! Moldovassa lähes venäjänkielisiä väestöjä nimenomaan pääkaupungista Mustanmeren suuntaan. Reitti on siis selkeä. Askelmerkit näkyvissä. Ajoitus vain on epäselvää vielä tai Venäjän nykyisen tahdon ja ambitioiden vallitessa.

Itseasiassa minulla ei asiasta ole mitään mieltä. Kokosin tähän vain faktoja ja ilmiselvyyksiä sekä flash nykyhistoriaan. Itsekin olen jo lähes kivikaudelta peräisin. Siksi muuten tiedänkin mitä on tapahtunut ja mitä loogisesti tulee tapahtumaan. Tulevaisuuden voi aika helposti tunnistaa jos tuntee historian

Janne Pohjala

Muistellaanpa nyt kuka sen sodan Ukrainassa aloitti:

"Ukrainan presidentti: Terrorismin vastainen operaatio alkaa" 14.4.2014.

Ukraina on nyt ampunut omia kansalaisiaan tykeillä ja raketeilla viidettä vuotta, kotehinsa kaduille ja puistoihin. Ukraina on tuhonnut lentokentät, teollisuuslaitokset, kouluja ja sairaaloita.

Onko mikään ihme jos alueen asukkaat haluavat näiden kokemusten jälkeen muuttaa Venäjälle ja olla mieluummin Venäjän kansalaisia, kuin ukrainalaisia? Itse en näe että tämän vaihtoehdon tarjoaminen olisi minkään kansainvälisen lain vastainen teko.

Miten se edes uhkaa Ukrainan turvallisuutta tai pahentaa kriisiä, jos ihmiset joita Ukraina on katsonut oikeudekseen ampua ja pommittaa viisi vuotta haluavat mielummin aloittaa uuden elämän naapurimaassa, joka tarjoaa siihen mahdollisuuden?

Miten konflikti pahenee jos ihmiset joista Ukraina ei ole piitannut viiteen vuoteen kuin tykinruokana menevät muualle?

En myöskään löydä mitä kohtaa Minskin sopimuksesta tämä rikkoisi, kuka löytää laittakoon kohdan tuohon alle. Lisäksi voisi todeta että eipä ole Mogerhini muistanyt Ukrainalle muistuttaa että Minskin sopimus on seisonut neljä vuotta siksi että McCain ja Lindsey Grahan viimeksi tammikuussa 2018 lupsivat Ukrainan johdolle tei sen tarvitse toteuttaa Minskin sopimusta.

Tämä sota loppuu Ukrainasta riiipumatta, eikä Uktaina voi estää sodan loppumista.

Ratkaisu on että Venäjä ottaa vastaan ne Donbassin asukkaat, jotka haluavat muuttaa Venäjälle. Sitten se kourallinen joka vielä kaiken tämän jälkeen haluaa kuulua Ukrainaan antautuu ja sisällisota loppuu. Pakottelle ei ole enää perusteluja.

Ukraina saa hajalle ampumansa Donvbassin tuhoutuneet tehtaat ja talot. Sirpaleita täynnä olevat pellot. Venäjä saa uusia asukkaita. Eikä Ukraina voi minkään kansainvälisen lain mukaan estää Donbassin asukkaita hakemsta sodan vuoksi turvapaikkaa Venäjältä ja Venäjän kansalaisuutta.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000742184.html

Minskin sopimus, koko teksti:

https://www.ft.com/content/21b8f98e-b2a5-11e4-b234-00144feab7de

Mikko Toivonen

Voihan asioita noinkin tarkastella, jos tarkastelun tekee yksinomaan Venäjän, sen miehityksen ja organisoiman keinovaltion puolesta.
Venäjän strategiaan vaan ei kuulu lainkaan miehitetyn alueen palauttaminen vaan sen miehityksen vahvistaminen jakamalla Venäjän passit alueen venäjänkielisille separatisteille. Paljonhan Venäjän passeja jaettiin miehitetyssä ja annektoidussa Krimissäkin ennen annektointia

Janne Pohjala

Mitenkä Venäjä voi alueen palauttaa kun sillä ei ole siellä edes joukkoja sitä miehittämässä? Ukrainan yleiesikunnan päällikkö:

The Chief of Staff of Ukraine’s Armed Forces, General Viktor Muzhenko, is saying, in that news-report, which is dated on Thursday January 29th, that the only Russian citizens who are fighting in the contested region, are residents in that region, or of Ukraine, and also some Russian citizens

http://www.washingtonsblog.com/2015/01/ukrainian-government-russian-troo...

NATO:n komentaja Breedlove Munchenin turvallisuuskokouksessa:

Näemme satoja venäläisiä sotilaita Ukrainassa suorittamassa tehtäviä ilmapuolustuksesta ja elektronisesta sodankäynnistä tykistöön ja johtotehtäviin. Emme ole nähneet suuria [venäläisten] joukkojen taisteluryhmityksiä, Breedlove kertoi.

http://yle.fi/uutiset/ukraina_separatistit_keraavat_joukkoja_hyokkayksee...

Muutamalla bussilastisella venäjän sotilaista tai todennäköisimmin vapaaehtoisiksi lähteneitä ei ole mahdollista pitää hallussa Uudenmaan kokoista aluetta. Näin ollen asian täytyy olla kuten Muzhenko tuossa sanoo, 95% Donbassin armeijasta on alueella ennen sotaa asuneen 5 miljoonan paikallisen asukkaan joukosta.

Se jää Donbassin asukkaiden ja DNR:n militian päätettäväksi mitä he haluavat tehdä, voihan olla että he eivät anna periksi, mutta siinä tapauksessa on kutakuinkin sama minkä maan passi heillä on.

Jos se on Venäjän niin sodan hävitessään nämä ukranalaiset joutuvat kuitekin poistumaan Ukrainasta koska eivät ole enää sen kansalaisia.

Minskin sopimuksessa on pykälä, joka estää sisäliisotaan osallistuneinen rankaissemisen. Kun ei ole sotasyyllisyyttä, niin silloin nämä asukkaat jotka ovat ottaneet Venäjän kansalaisuuden voivat ja joutuvat poistumaan maasta.

Esa Ojanlatva

Miksi eivät uutisoi kun usan konsulaatti on päättänyt helpottaa ukrainalaisille usan passsin saamista ja nopeuttaa sitä prosessia ukrainassa. Tämä on sitä suurta median ja lännen ptovokaatiota venäjää vastaan. Saksa antoin kirjallisen lupauksen aikanaan venäjälle, että länsi ei laajenna natoa koskaan lähemmäs venäjän rajoja. Tämän lupauksen on länsi pettänyt joten ei ihme, että venäjä ei enää kumartele lännen pelleilylle. Ja miksi läsimaat ei siihen reagoi mitenkään, että usa kaatoi veto oikeudellaan YKn päätöslausuman tehdä raiskauksesta sotarikos. Eli raiskaukset ovat hyväksyttäviä, mutta passin anto ei.

Markku Lehto

Venäjän nykyhallinto tuskin hyvää hyvyyttään haalii uusia kansalaisia. Kyllähän tuossa kuviossa on enemmän kyse Ukrainan aseman heikentämisestä kuin ukrainalisten elinolojen parantamisesta. Kun Venäjällä ei edes nykyisten kansalaisten elinoloista ole kyetty huolehtimaan. Toki poikkeuksena ovat Venäjän oligargit, jotka osaavat pysyä erossa Putinin politikoinnista.

Se on vähän niin kuin Venäjä pelasti al Assadin hallinnon pommittamalla Syyrian kylät ja kaupungit tuusan nuuskaksi.

Juha-pekka Naukkarinen

Tämä toimi ei tee Venäjästä vielä suurvaltaa,joka on Putinin päämäärä,hänen taktiikka on ollut hajoita ja hallitse,joten sotatoimet tulevat kiihtymään,ehkä EU vaalien jälkeen,myös pakolaistulvaan Eurooppaan Putin voi myötä vaikuttaa,Libyassa odottaa n.800000 pakolaista meren ylitystä!

Petri Rissanen

Vaikka ymmärrän syyt, miksi Venäjä on toiminut nähdyllä tavalla, niin passien jakaminen konfliktin alaisten alueiden asukkaille ei ole peruste alueiden yhdistämiselle Venäjään.

Etelä-Ossetia ja Abhasia erosivat Georgiasta jo vuonna 1991 eli paljon ennen Kosovon tapausta, mutta Ukrainan alueisiin nämä poikkeukset eivät päde.

Jouni Niemelä

Tämä on ihan linjassa Kremlin (huom. ei Venäjän, vaan valtaklikin) pyrkimysten kanssa. Tarkoitus on aiheuttaa mahdollisimman paljon sekasotkua ja hämminkiä, epäyhtenäisyyttä kaikkialla. Kreml kuvittelee pönkittävänsä valtaansa tuolla tavalla, mutta sulkee silmänsä siltä tosiasialta, että hyvät ystävät ympäri maapalloa ovat melkoisen vähissä. Venäjä on jotakuinkin kirosana muualla kuin Kiinassa ja Pohjois-Koreassa.