Torstai 23.5.2019

Donald Trumpilta terveiset presidenttikisaan lähtevälle Joe Bidenille: ”Siitä tulee häijyä”

Luotu: 
25.4.2019 19:54
  • Kuva: EPA / Michael Reynolds
    Kuva
    Entinen Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden pyrkii demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi.
|

Barack Obaman varapresidenttinä kaksi kautta toiminut Joe Biden lähtee tavoittelemaan demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta. 

”Taistelemme tämän kansakunnan sielusta. Uskon, että tämän nykyisen presidentin neljä vuotta näyttäytyvät historian valossa poikkeuksellisina. Mutta jos annamme Donald Trumpille kahdeksan vuotta Valkoisessa talossa, hän muuttaa tämän kansan luonteen ikuisesti ja perustavanlaatuisesti”, Biden sanoo kampanjavideollaan uutistoimistojen mukaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toivotti Bidenin mukaan vaalitaistoon torstaina iltapäivällä.

”Toivon, että olet riittävän älykäs käymään menestyksekkään kampanjan esivaaleissa. Siitä tulee häijyä, joudut toimimaan sellaisten ihmisten kanssa, joilla on todella sairaita ajatuksia”, Trump tviittasi.

Aikaisemmin presidenttiehdokkaaksi on ilmoittanut pyrkivänsä jo 20 muuta demokraattia. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että juuri demokraattipuolueen esivaali on Bidenin osalta hankala.

”Biden on hankala kilpailija Trumpille. Osaa puhutella samoja äänestäjäkuntia, kuin Trump. Saisi ääniä myös maltillisilta Trumpin tyyliin kyllästyneiltä republikaaneilta. Ongelmat Bidenin kohdalla ovat esivaaleissa, joka suosinee muita progressiivisempia kärkiehdokkaita”, Aaltola kommentoi Twitterissä.

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkija Jani Kokko kuitenkin arvioi, että valitsijamiesjärjestelmä suosittaa nyt ehdolle asettuneen Bidenin valintaa presidenttiehdokkaaksi.

”Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Hillary Clinton hävisi menetettyään ruostevyöhykkeen valitsijamiehet ja alueen takaisinvaltaus on elinehto demokraattien voitolle. Koska valinnan presidentistä tekee enemmistö eli valitsijamiehistä (vähintään 270) ei rannikkoja edustavan liberaalin valinta välttämättä riitä houkuttelemaan äänestäjiä Yhdysvaltain keskiosissa”, hän arvioi Puheenvuoron blogissaan.

Kokko huomauttaa, että Joe Bidenin ehdokkuuden puolesta puhuu kokemus ja tausta: hän on tavallisen työläisperheen kasvatti ja pitkäaikainen senaattori sekä varapresidentti. Kongressin taustavaikuttajana häntä voisi Kokon mukaan verrata Lyndon B. Johnsoniin, jonka John F. Kennedy valitsi varapresidentikseen.

”Lisäksi Bidenin suorapuheisuus ja käytös sopisivat hyvin "katutappelijalle," jollaista demokraatit nyt tarvitsevat. Sivistynyttä ja hyvin artikuloivaa liberaalia ei kannata laittaa Donald Trumpia vastaan. Uskoakseni Bidenin tyyli puhuttelisi riittävästi ruostevyöhykkeen keskiluokkaa ja kääntäisi vyöhykkeen osavaltiot takaisin demokraateille. Alueen takaisinvaltaus on demokraattien kannalta tulevien vaalien keskeisin kysymys, sillä ilman Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian valitsijamiehiä heidän ehdokkaansa ei voi voittaa.”

Demokraatit valitsevat presidenttiehdokkaansa puoluekokouksessaan kesäkuussa 2020. Mielipidemittausten mukaan Bidenilla on noin 28 prosentin kannatus ja gallupien kakkosella, senaattori Bernie Sandersilla 20 prosentin kannatus.

Republikaanipuolueessa kukaan ei toistaiseksi ole ilmoittautunut haastavaa istuvaa presidenttiä. 

Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään ensi vuonna.

Lue myös: 

Vaatimukset Donald Trumpin virkasyytteestä kovenevat – Oikeustieteilijä: ”Lykkäämisessä ei enää ole mitään järkeä”

Raportti: Venäjä osallistui USA:n vaaleihin, mutta Trump ei syyllistynyt vehkeilyyn – presidentti juhlii Twitterissä

Raju ennuste USA:sta: Trumpin presidenttiys loppuu jo tänä vuonna – tekee vaihtokaupan

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Nyt kai on vähän asiaakin. Tähän saakka ovat suomalaiset kommentaattorit käyneet vain suurkaupunkien viiden tähden hotellien lobby baareissa ja erilaisten vähemmistöjen bileissä aistimassa "tunnelmia". Vääriä johtopäätöksiä on näitten perusteella tehty. Vaalit ratkaistaan muualla. Suuri hiljainen enemmistö sen tekee. Ehkäpä kotimaiset kommentaattorit osaavat ottaa oppia virheistään vähitellen ? Kantapään kautta.

Juha Lapveteläinen

Joe Biden, oikealta nimeltä Joseph Robinette Biden, Jr. on ammatiltaan Yhdysvaltalainen juristi, ja syntynyt Scrantonissa Pennsylvanian osavaltiossa. Hän on edelleen Demokraattipuolueen poliitikko ja entinen Liittovaltion hallinnon varapresidentti, jonka piti edustaa puoluetta jo vuonna 2016, jolloin hän vetäytyi kilvasta poliittisin päätöksin Ex-presidentti Bill Clintonin vaimon Hillary Clintonin tieltä. Joe Biden on aikaisemmin toiminut Delawaren osavaltion senaattorina vuosina 1973-2009 kaikkiaan 36 vuotta. Ex-presidetti Barack Obaman hallinnossa hän toimi varapresidenttinä vuosina 2009-2017. Joe Bidenilla on kolme lasta edellisestä avioliitosta Neilia Hunterin kanssa, ja neljäs lapsi toisesta avioliitosta Jill Bidenin kanssa. Hän on 76 vuotias, ja valmis taistelemaan Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuudesta vuonna 2020 puolueen sosialistisiipeen kuuluvan Bernie Sandersin ohella.